ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χ.Α. λόγω ομολόγου και αναμονής καταλυτών

08:38 - 08 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χ.Α. λόγω ομολόγου και αναμονής καταλυτών
Ένας από τους μικρότερους τζίρους του 2019 πραγματοποιήθηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να «στεγνώνει» από όγκους και τζίρους, σε βαθμό που μόνο σε ημέρες… Δεκαπενταύγουστου συναντάμε.

Το γεγονός της έκδοσης σήμερα του 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΗΧ αλλά και της απουσίας άμεσων και ισχυρών καταλυτών, έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε… περιφρούρηση της πολύτιμης ρευστότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες οι όγκοι ακόμη και στον FTSE 25 ήταν κατακόρυφα μειωμένοι και θύμισαν – σε κάποιες περιπτώσεις – μετοχές της περιφέρειας!

Τρεις μετοχές του FTSE 25, οι Aegean Airlines, Fourlis και ΟΛΠ διακίνησαν κάτω από 10 χιλ. τεμάχια, κάτι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο στην αγορά. Έτσι, η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 30,94 εκατ. ευρώ με τον όγκο να πέφτει στα 15,36 εκατ. μετοχές! Στις τράπεζες διακινήθηκε όγκος μόλις 9,1 εκατ. μετοχές, που είναι από τους 5-6 μικρότερους του 2019!

Και όλα αυτά, όταν η πτώση – διόρθωση της περασμένης εβδομάδας ήρθε με αύξηση των συναλλαγών, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται στα 74,6 εκατ. ευρώ.

Πάντως, και χθες επιβεβαιώθηκε η ευρύτερη περιοχή των 820-830 μονάδων με την αγορά να κινείται μόνιμα σε θετικό έδαφος. Μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας η αγορά αντέδρασε ήπια την Παρασκευή, ενώ και χθες έδειξε ότι στην περιοχή των 820 – 825 μονάδων οι πωλήσεις εξαντλούνται, στοιχείο ασφαλώς θετικό για τη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι εύλογο να παρουσιάζει και σημάδια κόπωσης δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο ύστερα από το ράλι του πρώτου 7μήνου και τη συσσώρευση και ελεγχόμενη διόρθωση του διμήνου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Πολλά «μέτωπα» είναι ανοικτά με την κυβέρνηση που χθες συμπλήρωσε τρεις μήνες στην εξουσία να «τρέχει» αλλαγές και νομοσχέδια που στόχο έχουν να ξεμπλοκάρουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Παρόμοια στάση αναμονής άλλωστε με περιορισμένους όγκους και τζίρους επικράτησε και σε διεθνές επίπεδο, με τις αγορές να προσπαθούν να ισορροπήσουν μετά τους πρόσφατους ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.