ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Οι άμυνες, ο τζίρος και το momentum των τραπεζών

07:25 - 15 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Οι άμυνες, ο τζίρος και το momentum των τραπεζών
Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα έδειξε χθες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κρατώντας με σχετική ευκολία τη ζώνη των 850 μονάδων, εν μέσω μάλιστα γυρίσματος των τραπεζών στο φινάλε. Παράλληλα, είναι θετικό ότι συνάμα με τις άμυνες που έβγαλε το Χ.Α. στην περιοχή των 850 μονάδων, καταγράφηκε και σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών.

Η πτώση του τζίρου σε πτωτική συνεδρίαση είναι λίαν θετικό σημάδι, καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθεί» η ρευστότητα από την αγορά. Αυτό είναι… αλάνθαστο κριτήριο παρακολούθησης του momentum της αγοράς. Αντιθέτως, μια αύξηση του τζίρου σε πτωτική συνεδρίαση, είναι ανησυχητικό σημάδια.

Γενικότερα, η αύξηση του τζίρου – είτε σε θετική, είτε σε αρνητική συνεδρίαση – πάντα ενισχύει το εκάστοτε momentum, πτωτικό ή ανοδικό. Χθες λοιπόν ο τζίρος του Χ.Α. κατήλθε στα 38,97 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 15,66 εκατ. ευρώ. Για να φανεί η διαφορά και η παύση των πρωτοβουλιών των ισχυρών επενδυτών, θυμίζουμε πως την Παρασκευή ο τζίρος της αγοράς ήταν στα 73,19 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν τα 39,7 εκατ. ευρώ!

Χθες πάντως είχαμε μια συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων, ήπιας διόρθωσης και τεχνικής προσαρμογής, με την αγορά να κρατάει τις 850 – 855 μονάδες. Μετά την άνοδο σε ποσοστό 3,84% την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +9,49% σε επίπεδο τραπεζικού, η αγορά χθες έκανε ελεγχόμενη ενδοσυνεδριακή διόρθωση χωρίς ακρότητες.

Επίσης, παρ’ ότι οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με πτώση, εντούτοις στην ευρύτερη αγορά υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 68 μετοχές σε άνοδο και 65 σε πτώση. Στα θετικά της ημέρας ήταν το «γύρισμα» των τραπεζών που παρ’ ότι έχαναν έως και 2,50%, εντούτοις έκλεισαν ανοδικά. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855,89 μονάδες με οριακή πτώση μόλις 0,01% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 856,04 μονάδες. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσεις σήμερα και προσεχώς η αγορά, πάντα σε συνάρτηση με το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πάει κόντρα στο κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:31 - 15 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.