ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιά είναι η επόμενη μέρα για τους μαύρους κύκνους του ΧΑ

08:23 - 18 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Ποιά είναι η επόμενη μέρα για τους μαύρους κύκνους του ΧΑ
Με πολύ αργούς ρυθμούς εξελίσσονται οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης για τους μαύρους κύκνους του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αναφερόμαστε στις εισηγμένες εταιρίες που χαρακτηρίζονται από μεγάλο δανεισμό, φλερτάρουν ή φλέρταραν με τη χρεοκοπία και αυτή τη χρονική στιγμή οι τράπεζες μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας και καθυστέρησης προσπαθούν να δώσουν μία τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης είτε μέσω αναδιάρθρωσης του δανεισμού είτε μέσω συγχώνευσης με υγιείς εταιρίες ή και πώληση σε στρατηγικό επενδυτή.

Η εταιρία επίπλων Βαράγκης  είναι σε διαδικασία εξυγίανσης μετά και την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θηβών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, στην οποία συμμετέχουν κατά ποσοστό 80% οι πιστωτές της εταιρίας, η επιχειρηματική της δραστηριότητα και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στη νεοσυσταθείσα προς τον σκοπό τούτο εταιρία με την επωνυμία Varangis Furniture & Interiors A.E.”. Η μεταβίβαση αυτή θα υλοποιηθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020.Το τίμημα και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της εισηγμένης, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την Συμφωνία Εξυγίανσης, και στην συνέχεια η εταιρία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί.

Χωρίς τέλος είναι το σήριαλ της ΕΒΖ. Προς το παρόν η εταιρία δέχθηκε τρείς προσφορές για τη μίσθωση των εργοστασίων της στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την  επαναλειτουργία των συγκεκριμένων εργοστασίων, ώστε να απορροφηθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή, έκτασης περίπου 16.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον τους επέδειξαν η Royal Sugar του Νίκου Καραθανάση, η Innovation Brain του Λούκας Φέκερ και η Τράπεζα της Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην συνεταιριστική Σερρών και Πιερίας). Το λόγο πλέον έχει η Tράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι αυτή που θα πάρει την τελική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη το τίμημα. Η διοίκηση της Αλουμύλ ανακοίνωσε την παράταση της ισχύουσας συμφωνίας αναστολής (standstill agreement) με τις πιστώτριες τράπεζες μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2019 της καταληκτικής ημερομηνίας των δανειακών συμβάσεων μετατιθέμενης κατά την ημερομηνία λήξης του standstill agreement. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ως άνω παράταση χορηγήθηκε προκειμένου να υλοποιηθεί η προφορική συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας. Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, να χορηγήσουν νέο κοινοπρακτικό δάνειο 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο πέριξ του 3%, μέσω του οποίου θα αναχρηματοδοτηθεί το συντριπτικό μέρος του βραχυπρόθεσμου σήμερα δανεισμού, που βαρύνει τον όμιλο. 

Σε δεινή οικονομική θέση με υψηλό δανεισμό παραμένει η Frigoglass παρά το κλείσιμο εργοστασίου στη Κάτω Αχαΐα και τις συγχωνεύσεις θυγατρικών της στη Νιγηρία. Η διοίκηση εκτιμά ότι οι συγχωνεύσεις , η οποία αναμένεται να ολοκληρωθείεντός των επόμενων έξι  μηνών υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η λήψη συγκατάθεσης από τους δανειστές των δανείων με εξασφάλιση πρώτης και δεύτερης τάξης και τους κατόχους ομολογιών με εξασφάλιση πρώτης τάξης, καθώς και των εγκρίσεων από τοπικές αρχές συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου δικαστηρίου. 

Η Medicon Hellas στις 8 Οκτωβρίου 2019 προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων αναδιάρθρωσης της οφειλής της προς την Εθνική τράπεζα που ανέρχεται στα 2,924 εκ. ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει δια 9 ετησίων χρεολυτικών δόσεων  Θα υπάρξει επίσης και διαγραφή ποσού 188,997 εκατ. ευρώ κατά τη λήξη του συμφωνητικού υπό τον όρο της εμπρόθεσμης και προσήκουσας εκπλήρωσης της οφειλής και τηρήσεως όλων των όρων  αυτού. Στις 25 Οκτωβρίου στην έκτακτη γενική συνέλευση της Sato οι μέτοχοι θα συζητήσουν το θέμα της υπογραφής συμφωνίας με τους πιστωτές για την εξυγίανση και μεταβίβαση της επιχείρησης. 

Στην υπογραφή MoU προχώρησε η εταιρεία Βαρβαρέσος για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Ειδικότερα αναδιάρθρωσε το φιστάμενο Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 6,1 εκατ. Ευρώ με τις Τράπεζες Πειραιώς, AlphaBank και Αττικής και υφιστάμενο δανεισμό 0,69 εκατ. Ευρώ με την Εθνική με 12ετή αποπληρωμή. Επίσης αναδιάρθρωσε έο Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 2,4 εκατ. Ευρώ με τις Τράπεζες Πειραιώς, Alpha και ΕΤΕ με 7ετή αποπληρωμή στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου του Ν. 4399/2016. Ακόμη υπάρχει υφιστάμενος δανεισμός  για κεφάλαιο κίνησης 4,3 εκατ. ευρώ με τις Τράπεζες Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha με ανακύκλωση μέσω factoring αλλά και βραχυπρόθεσμη πίστωση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ με τις Τράπεζες Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha για προεξόφληση επιχορήγησης. 

Η βιομηχανία επεξεργασίας τεχνητής ξυλείας AKRITAS προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου  που ολοκληρώθηκε σε 2 φάσεις κατά 20,4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το από 21.09.2018 υπογεγραμμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες. 

Η Δομική Κρήτης συνεχίζει να έχει ζημιές αλλά προσπαθεί να πάρει περισσότερα έργα.

Σε πολύχρονες ζημιές παραμένει η Lavipharm που έχει υψηλό δανεισμό. Η ΑΕΓΕΚ ελπίζει να εισπράξει απαιτήσεις για να μειώσει το δανεισμό της , ενώ η Λιβάνης αναδιάρθρωσε τα δάνειά της εκχωρώντας περιουσιακά στοιχεία.

Η Pasal έχει εκχωρήσει τα ακίνητά της και αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Η Προοδευτική περιμένει να εισπράξει απαιτήσεις και δεν αναλαμβάνει έργα, ενώ η ΑΝΕΚ παρά την αναδιάρθρωση των δανείων, το ύψος τους παραμένει μεγάλο και επηρεάζει τα αποτελέσματά της.

Για τη Νίκας το ερώτημα είναι αν μπορέσει να ωφεληθεί από τη μεγάλη κρίση που περνάει η Creta Farms και αν έχει τη ρευστότητα να αυξήσει την παραγωγή της. Ωστόσο παρά την αύξηση κεφαλαίου και τις μεγάλες διαγραφές δανείων, τα προβλήματα παραμένουν.

Για τη Μπήτρος και τη ΣΙΔΜΑ η αγορά περιμένει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που φαίνεται ότι επέβαλαν οι τράπεζες. Τα προβλήματα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και γενικότερα του λιανικού εμπορίου συνεχίζουν να επηρεάζουν τα μεγέθη του Δούρου.

Η Yalco παρά την αναδιάρθρωση δεν έχει καταφέρει να βρει χρηματοδότηση, ενώ η Ελβιεμέκ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ακίνητη περιουσία της. Η Βιοτέρ συμφώνησε με τις τράπεζες και η διοίκηση προχώρησε σε μία εξαιρετικά αισιόδοξη ανακοίνωση που κατέληγε ότι σε μερικά χρόνια ίσως να μην έχει δανεισμό, αλλά ο βασικός μέτοχος προχώρησε σε αθρόες πωλήσεις μετοχών. Τέλος η Dionic βρίσκεται και αυτή σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και πιθανότατα θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 08:37 - 18 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.