ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Η αναβάθμιση, οι τράπεζες και τα νέα δεδομένα

09:17 - 29 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Η αναβάθμιση, οι τράπεζες και τα νέα δεδομένα
Τρεις συνεδριάσεις πριν τη λήξη του Οκτωβρίου και του δεκαμήνου του 2019, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινά πλέον από διαφορετική αφετηρία το τελευταίο δίμηνο του έτους, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, αλλά και την εμφατική «επιστροφή» των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών.

Από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να «επεξεργαστεί» και να ζυγίσει τα νέα ευνοϊκά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s την Παρασκευή, αλλά και από το νέο ιστορικό υψηλό του δείκτη S&P 500, του δείκτη που δίνει την κατεύθυνση των αγορών παγκοσμίως.

Βεβαίως, μέχρι ενός σημείου η αναβάθμιση από τον S&P ήταν προεξοφλημένη, κάτι που είχε αποτυπωθεί και στο ράλι των ομολόγων αλλά και την άνοδο των τραπεζικών, οπότε μένει να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η αγορά. Πάντως, όλο το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κινηθεί χωρίς μεγάλες εξάρσεις, έχει κάνει θετική συσσώρευση κερδίζοντας «περιοχές» χωρίς να ανοίγει χάσματα σε δείκτες και μετοχές.

Έτσι, οι πιθανότητες είναι υπέρ των αγοραστών, με τις συνθήκες ευρύτερα να είναι ευνοϊκές για συνέχιση του καλού κλίματος, με ανανέωση του ενδιαφέροντος, ενίσχυση των συναλλαγών και προσπάθεια αλλαγής επιπέδου για την αγορά. Πρώτος στόχος είναι η κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 870 – 880 μονάδων, που θα γίνει η βάση για την υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών του καλοκαιριού, δηλαδή των 900 μονάδων.

Το κλίμα διεθνώς είναι πολύ βελτιωμένο, καθώς ο δείκτης Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 27.000 μονάδες απέχοντας ελάχιστα πλέον από το ιστορικό υψηλό του, ο S&P σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών και ο Nasdaq πολύ κοντά σε νέο ρεκόρ. Θετικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να βρίσκεται πολύ κοντά στην επανάκτηση των 13.000 μονάδων μετά από μήνες.

Μέσα σ’ αυτό το ευνοϊκό για τα χρηματιστήριο τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει όλα τα φόντα να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα του και σταδιακά - «πατώντας» στους εγχώριους θετικούς πολιτικοοικονομικούς καταλύτες - να αλλάξει επίπεδο, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του.

Κεντρικός πυλώνας για το momentum είναι οι τράπεζες, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ εύλογα αναμένονται και αναβαθμίσεις με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για έναν κλάδο που μπαίνει ξανά – μετά από χρόνια – στο επενδυτικό ραντάρ των ξένων. Ο κλάδος βρίσκεται σε υψηλά 15 μηνών, με την αναβάθμιση του S&P να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα, οπότε σταδιακά αναμένονται νέα πονταρίσματα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μετοχές των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλέον έχουν πλησιάσει πολύ τις τιμές που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.