ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προεξοφλημένη η αναβάθμιση, όμως η αγορά δεν υποχωρεί

09:34 - 30 Οκτ 2019 | Αναλύσεις
Προεξοφλημένη η αναβάθμιση, όμως η αγορά δεν υποχωρεί
Κλείνοντας για 5η συνεχή συνεδρίαση πάνω από τις 870 μονάδες και για 4η ακριβώς στις 873 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε χθες ότι αφενός είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, αφετέρου ότι δεν υποχωρεί κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο όπως δείχνει όλο το τελευταίο διάσημα συσσωρεύει και συγκεντρώνει δυνάμεις ώστε να κάνει την υπέρβασή του, όταν υπάρξουν οι αφορμές ή οι καταλύτες. Πάντως, υπάρχει προοδευτική αύξηση της αξίας συναλλαγών, καθώς σε τρεις συνεδριάσεις της περασμέης εβδομάδας ο τζίρος ξεπέρασε τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ χθες έφτασε στα 77,55 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να δεσπόζουν. Πρώτος στόχος – σ’ αυτή τη φάση – είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των 870 – 880 μονάδων, ώστε να μπουν οι βάσεις για την υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών του καλοκαιριού, ήτοι των 900 μονάδων.

Το γεγονός ότι αρχίζουν και μπαίνουν «φρέσκα» κεφάλαια στην αγορά είναι πολύ ενθαρρυντικό. Θετικοί άλλωστε είναι και οι αναλυτές, που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ασχέτως με τις βραχυχρόνιες κινήσεις και τις συνεδριάσεις χωρίς ένταση και momentum του τελευταίου διαστήματος.

Παρ’ ότι λοιπόν προεξοφλημένη η αναβάθμιση, εντούτοις, όπως εύστοχα σημειώνει ο  υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «περιορίζει ακόμη περισσότερο το πτωτικό ρίσκο του Γενικού Δείκτη, με το πιθανό εύρος διακύμανσης της εβδομάδας μεταξύ των 850 και 900 μονάδων».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «τεχνικά τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα παραμένουν υποστηρικτικά για τον Γενικό Δείκτη καθώς τόσο ο MACD όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών παραμένουν αγορασμένοι με ανερχόμενη πλέον κλίση».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η στάση του Γενικού Δείκτη στις 870 μονάδες είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο επίπεδο αναμονής μετά τον Ιούλιο όπου το Χ.Α. δοκίμασε ανεπιτυχώς ως τώρα χωρίς τζίρο να διαφύγει.

Η συνθήκη αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ικανοποιείται καθώς η μέση συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώνεται αισθητά χωρίς αυτό να δημιουργεί κλυδωνισμούς ή ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας. Ευθυγραμμισμένοι με την προοπτική μιας ανοδικής διαφυγής είναι και οι ταλαντωτές οι οποίοι δίνουν ένα ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες. Επομένως, οι πιθανότητες παραμένουν πλειοψηφικά υπέρ των αγοραστών με στόχο τις 900 μονάδες όπου θα δοκιμαστούν οι κυριότερες αντιστάσεις της Αγοράς», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.