ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλή αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

09:08 - 13 Νοε 2019 | Αναλύσεις
Καλή αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο
Αντίδραση αυτοσυντήρησης και μερικής τακτοποίησης σε τεχνικό επίπεδο για δείκτες και μετοχές έβγαλε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να βρίσκονται στην αιχμή, εν μέσω κινητικότητας στα σχέδια «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων τους, ενώ βελτιωμένη ήταν η συμπεριφορά και των μη τραπεζικών μετοχών τόσο του Large, όσο και του Mid Cap.

Ήταν μια αντίδραση πρωτίστως τεχνικής μορφής που ήρθε όταν απειλήθηκε η ζώνη των 850 μονάδων, κάτι που γίνεται για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες. Θυμίζουμε ότι το Χρηματιστήρια έβγαλε τεχνική αντίδραση την περασμένη Πέμπτη (+1,12%) όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει την προηγούμενη στις 859,81 μονάδες, ενώ χθες θυμίζουμε ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 855,92 μονάδες, άρα απειλούνταν άμεσα το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.

Ήταν μόλις η δεύτερη ανοδική συνεδρίαση στις οκτώ που έχουν γίνει έως τώρα το Νοέμβριο, οπότε αύριο και προσεχώς θα φανεί η «ποιότητα» και η ανθεκτικότητα της αντίδρασης, με γνώμονα τις εξελίξεις σε ειδησεογραφικό επίπεδο με εστίαση στις τράπεζες.

Μπορεί η ελληνική αγορά να διόρθωσε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την κόπωση του momentum σ' ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο και  υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όμως το διεθνές κλίμα εξακολουθεί να είναι άκρως υποστηρικτικό!

Σήμερα και οι τρεις δείκτες της Wall Street κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά εν αναμονή των νέων εξαγγελιών Τράμπ, με τον S&P 500 στις 3.100 μονάδες (!!) και τον Nasdaq στις 8.500 μονάδες, ενώ ο Dow Jones κινείται προς τις 27.800 μονάδες! Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν το πρωί θετικά, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε υψηλά τελευταίων ετών, με τον DAX να μη βρίσκεται – σε ποσοστό – μακριά από το ιστορικό ρεκόρ του!

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο διόρθωσε «κόσμια» τις προηγούμενες ημέρες χωρίς ακρότητες και με μείωση μάλιστα των συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρχαν διαθέσεις να σηκωθεί η ρευστότητα από την αγορά.

Ποσοστιαία, η πτώση ήταν εξαιρετικά μικρή, ενώ ακόμη και στις τράπεζες, το -7,50% στη διάρκεια του Νοέμβρη (πριν τη σημερινή συνεδρίαση) θα πρέπει να θεωρείται απολύτως συμβατή και θεμιτή υποχώρηση – διόρθωση – κατοχύρωση, καθώς ήρθε μετά από ράλι 101% πρωτύτερα το 10μηνο του 2019.

Επίσης, θυμίζουμε ότι στους δέκα μήνες του 2019, μόνον ο Αύγουστος (-3,54%) έως τώρα ήταν πτωτικός για το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γ.Δ., στοιχείο που δείχνει πως κάθε διόρθωση – έως τώρα – αποδεικνύεται παροδική κατοχύρωση κερδών και επαναφόρτιση του momentum.

Επαναλαμβάνουμε πως η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει και σε κάθε περίπτωση η αγορά παραμένει σε απόσταση βολής από τα υψηλά του καλοκαιριού και αναζητά τους καταλύτες εκείνους που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν τους επενδυτές και να οδηγήσουν σε εισροή νέων κεφαλαίων στο σύστημα. Ένα ξεκαθάρισμα στο σχέδιο «Ηρακλής» με θετική έκβαση για τις περισσότερες τράπεζες, ίσως απελευθέρωνε κάποιες επενδυτικές δυνάμεις στο Χ.Α.

Θετικό ότι αντέδρασε η MLS

Από εκεί και πέρα, μετά τα χθεσινά χαμηλά 128 μηνών και τη σημερινή υποχώρηση μέχρι τα 0,75 ευρώ (-22,36%), επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης στην MLS (+14,91%)

Στα άλλα θετικά της ημέρας ήταν η αντίδραση των μη τραπεζικών μετοχών μεταξύ των οποίων και αρκετών του δείκτη Mid Cap που αντέδρασαν θετικά, με πρώτη την MLS που μετά το «λιώσιμο» των τελευταίων ημερών και το χθεσινό limit down. Ο τίτλος που χθες έκλεισε σε νέα χαμηλά 10,5 ετών πέφτοντας κάτω από το 1 ευρώ με την αποτίμηση μόλις στα 12 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε σήμερα με «ουρά» πωλήσεων φτάνοντας να υποχωρεί άνω του 22%, όμως μάζεψε σχετικά γρήγορα, έφτασε να κερδίζει άνω του 20%, ενώ έκλεισε με άνοδο 14,91% και όγκο 420.344 τεμάχια.

Η μετοχή έκλεισε στα 1,11 ευρώ, έχοντας συνολική διακύμανση 42,44%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 866,48 μονάδες με άνοδο 1,23% αφήνοντας καλή «μαγιά» για την αυριανή συνεδρίαση, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 854,45 μονάδες στο άνοιγμα. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.154,36 μονάδες με άνοδο 1,40%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 848,00 μονάδες με άνοδο 3,49%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.191,17 μονάδες με άνοδο 1,54%.

Η αξία συναλλαγών ήταν ανεβασμένη έναντι της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά δεν είχε το μέγεθος που να μαρτυρά «καινούρια» κεφάλαια, καθώς διαμορφώθηκε στα 59,38 εκατ. ευρώ, με τα 9,03 εκατ. ευρώ (ήτοι το 15,60% του συνόλου) να είναι πακέτα σε τρεις μετοχές, τις ΟΤΕ, Alpha Bank και Jumbo. Ο ΟΤΕ δέσποσε ως απόλυτος leader διακινώντας πάνω από το 1/5 του τζίρου, ήτοι 14,75 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Eurobank είχε άνοδο 4,48%, Πειραιώς +3,42%, Εθνική +3,41% και Alpha Bank +2,64%. Στον υπόλοιπο Large Cap μόνο οι Motor Oil, Titan και Fourlis έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ κέρδη είχαν οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Jumbo κ.α.

Στον Mid Cap, πλην της MLS, κέρδη άνω του 5% είχαν οι Intralot και Attica Bank, στο +3,54% η Τεχνική Ολυμπιακή, +1,81% το ΙΑΣΩ, +1,65% η Profile, +1,16% η Κρι Κρι, +1,81% η Κέκροπας κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς, 65 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.