ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να γιατί ο Γενικός Δείκτης δεν λέει όλη την… αλήθεια

08:08 - 14 Νοε 2019 | Αναλύσεις
Να γιατί ο Γενικός Δείκτης δεν λέει όλη την… αλήθεια
Σημαντικές αλλαγές – σε σχέση με το παρελθόν – έχει υποστεί η σύνθεση (και κυρίως η στάθμιση των μετοχών) του Γενικού Δείκτη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην λέει όλη την… αλήθεια για την πορεία της αγοράς, ούτε να αντανακλά πάντα σωστά τις αποδόσεις των μετοχών της ευρύτερης αγοράς.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν (και εν πολλοίς παραμένει) ακραία τραπεζοκεντρικό, όμως τα τελευταία πολλά χρόνια οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί πανωλεθρία (ασχέτως με την ανάκαμψη από τις αρχές του 2019).

Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας έχουν δώσει εξαιρετικές αποδόσεις που φτάνουν έως και το 400% τα τελευταία χρόνια! Αναφερόμαστε από το 2012 και εντεύθεν. Και όμως, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε - όλα τα περασμένα χρόνια - «κολλημένος» στην απαξίωση λόγω της ισοπέδωσης των τραπεζικών μετοχών.

Ακόμη και τώρα, μετά τη μεγάλη αντίδραση του 10μήνου του 2019, ο Γ.Δ. δεν έχει πιάσει ούτε καν τις 1.000 μονάδες, στις οποίες ευρίσκονταν στα τέλη του 2014! Και όμως, σ’ αυτό το διάστημα, σ’ αυτή την πενταετία, τα κέρδη για πολλά blue chips αλλά και μετοχές του μεσαίου χώρου, είναι απίστευτα.

Τώρα, κατά τη διάρκεια του 2019, η αγορά βλέπει την αντιστροφή αυτής της εικόνας, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε momentum μερικής τακτοποίησης των μεγάλων πτωτικών ακροτήτων προηγούμενων ετών, ενώ οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας είναι εύλογο να παρουσιάζουν κάποια κόπωση και σημάδια μερικού κορεσμού.

Πλέον, οι τράπεζες έχουν γίνει ξανά η ατμομηχανή της αγοράς, ευρισκόμενες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τον κλαδικό δείκτη πρόσφατα να πιάνει υψηλά 16 μηνών. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 101,26% σε επίπεδο 10ήνου, την ώρα που ο Γ.Δ. κέρδισε 43,54%, ενώ ο FTSE 25 μόλις +36,10%, επιβεβαιώνοντας την κόπωση των μη τραπεζικών μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, όσο οι τράπεζες προχωρούν προς την εξυγίανσή τους και όσο μπαίνουν πιο γερά στο «παιχνίδι» της υποστήριξης της οικονομίας, θα παίζουν και μεγαλύτερο ρόλο στο χρηματιστήριο. Ήδη έχουν πλησιάσει τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ το 2015. Παράλληλα, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πλασάρονται πλέον μέσα στις έξι πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., έχοντας συνάμα ανεβάσει και το μερίδιο επηρεασμού στο Γενικό Δείκτη πλέον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.