ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 9μηνα των τραπεζών και το στοίχημα των 900 μονάδων

09:28 - 18 Νοε 2019 | Αναλύσεις
Τα 9μηνα των τραπεζών και το στοίχημα των 900 μονάδων
Ενδιαφέρουσα θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα για όλη την εγχώρια χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά, καθώς έχουμε τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου από τις τράπεζες, κάτι που ίσως κρίνει και το αν το χρηματιστήριο θα υπερβεί άμεσα την ψυχολογική ζώνη των 900 μονάδων.

Η αγορά βρίσκεται πλησίον του κομβικού επιπέδου των 900 μονάδων που είναι και τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, οπότε μένει να δούμε αν θα βρεθούν δυνάμεις για άμεση υπέρβαση ή αν θα χρειαστεί επιπλέον συσσώρευση κοντά σ’ αυτή την περιοχή.

Πάντως, κεντρικός καταλύτης για το αν θα υπάρξει άμεση υπέρβαση των 900 μονάδων θα είναι τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα. Αύριο Τρίτη ανοίγει το χορό η Alpha Bank, ακολουθούν την Πέμπτη 21/11 οι Εθνική και Eurobank, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνει μεγέθη η Πειραιώς.

Η Alpha Bank, μαζί με τα αποτελέσματά της, θα ξεδιπλώσει και το σχέδιο της για την τιτλοποίηση Galaxy που αφορά 11 δισ. κόκκινα δάνεια.

Κατά τα λοιπά, αυτή την εβδομάδα ίσως έχουμε εξελίξεις στο θέμα με το διαγωνισμό για το καζίνο του Ελληνικού, ενώ σταδιακά η Lamda Development ετοιμάζεται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εκτός απροόπτου και αν δεν υπάρξει κάποια αναβολή, σήμερα θα έχουμε τη γνωστοποίηση των δεσμευτικών προσφορών για την Creta Farms, μια υπόθεση που «βασανίζει» την αγορά εδώ και καιρό. 

Από εκεί και πέρα στην αγορά υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα, καθώς πέραν του σχεδίου «Ηρακλής» που ήδη είναι στα χέρια των θεσμών, υπάρχουν οι συμφωνίες των τραπεζών με ξένα εξειδικευμένα funds για πακέτα ακινήτων και μια σειρά άλλων θετικών νέων, ενώ καταγράφεται και ξεμπλοκάρισμα επιχειρηματικών εξελίξεων ευρύτερα, όπως η υπόθεση με τα Attica Πολυκαταστήματα.

Θυμίζουμε πως η περασμένη εβδομάδα ήταν ανοδική για το Χ.Α. με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,38% και τον τραπεζικό +7,27%. Έτσι, η απόδοση από την αρχή του 2019 διαμορφώνεται για το Γ.Δ. στο +44,34% σε επίπεδο Γενικού Δείκτης και στο +103,73% σε επίπεδο τραπεζών.

Στα θετικά της περασμένης εβδομάδας ήταν η ενίσχυση του τζίρου που μαρτυρά την επαναδραστηριοποίηση αρκετών ισχυρών επενδυτών, μολονότι πλησιάζουμε στην εποχή που κλείνουν τα βιβλία τους.

Διεθνώς, το περιβάλλον των αγορών είναι άριστο, καθώς την Παρασκευή και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, συνεχίζοντας να εκπλήσσουν! Ο Dow Jones ξεπέρασε και τις 28.000 μονάδες (!!), ο α S&P 500 ξεπέρασε και τις 3.100 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8.540 μονάδες που επίσης είναι ρεκόρ όλων των εποχών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.