ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικό Χ.Α.Α. στο finish και εξαγριωμένο ΟΠΑΠ

18:47 - 28 Νοε 2019 | Αναλύσεις
Ανοδικό Χ.Α.Α. στο finish και εξαγριωμένο ΟΠΑΠ
Η προσέγγιση ισχυρών επιπέδων αντιστάσεων, τόσο σε Δείκτες όσο και σε μετοχές, δυσκολεύουν την ανοδική εκτόνωση του ΧΑΑ, πάνω από τις 900 μονάδες, αλλά δεν εξάλειψαν τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλείσιμο έτους. Όμως η ωραιοποίηση του τελευταίου 5- λεπτού, μας βάζει σε υποψίες μήπως οφείλεται στο κλείσιμο μήνα, που για πολλούς θεσμικούς (εσω & εξω ) ταυτίζεται και με το κλείσιμο έτους…

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατυπώνονται  για τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της. Το ύψος και η ποιότητα  του ρυθμού ανάπτυξης, ο αργός ρυθμός αύξησης των εξαγωγών, αλλά και ο βαθμός αντοχής της Ελληνικής οικονομίας σε αρνητικά εξωγενή γεγονότα, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, δικαιολογούν την επιφυλακτικότητα. Το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και οι εντεινόμενες αξιώσεις της γειτονικής Τουρκίας στην Ελληνική οικονομική ζώνη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Επιπρόσθετα λαμβάνουμε υπόψη μας, το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, που αν και διατηρεί τις αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εμπεριέχει αρκετούς σπόρους ανησυχίας, για πληθώρα θεμάτων, οικονομικού & γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον το χρονικό σημείο, όπου οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές κλείνουν ή έχουν κλείσει ήδη τα βιβλία τους ,μεταθέτει το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι το 2020..

Έτσι το ενδιαφέρον του ελληνικού χρηματιστήριου επικεντρώθηκε σήμερα κυρίως στον ΟΠΑΠ, που μετά από μια (τεχνική) δημόσια πρόταση και μια κουραστική συσσώρευση 9 μηνών, κινήθηκε έντονα ανοδικά (+4,71%), λόγω των καλών αποτελεσμάτων του και του εκτάκτου μερίσματος (1,24€ σύμφωνα με την Edison) που υπόσχεται, συγκεντρώνοντας και  τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών (24% του συνόλου). Παρά ταύτα και χωρίς να θέλω να χαλάσω το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί στην μετοχή, η υποσημείωση ότι η έκτακτη πληρωμή μερίσματος θα χρηματοδοτηθεί πέραν των υφιστάμενων διαθεσίμων και με πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής & σχολιασμού από τους αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρία…

Όσο αναφορά το ενδοσυνεδριακό come-back των τραπεζών (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ & ΕΥΡΩΒ), ίσως το εξελισσόμενο road show στο Λονδίνο να κρύβει θετικές ειδήσεις, ενώ για την ΕΤΕ η επίπτωση από την πώληση της κυπριακής θυγατρικής της βελτιώνει περεταίρω του δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Όσο αναφορά την αγορά Ελληνικών κρατικών ομολόγων, αν και απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέγραψε σε όλη την καμπύλη, συνεχίζει να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων. Αναμένουμε την ανακοίνωση του προγράμματος  δανεισμού της χώρας για το 2020 για καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης  οριοθετούνται στις 880 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις  870, 855 & 820 μονάδες. Η στήριξη των 880 μονάδων  θα πρέπει να διατρηθεί πειστικά & έγκυρα, για να χαλάσει η θετική εικόνα του ΓΔ. Υψηλότεροι στόχοι  οριοθετούνται στα επίπεδα των 900 & 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά  ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2243 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2220, 2195 & 2158 μονάδων. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2266, 2280 & 2250 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2274 μονάδες, υπό την αυστηρή  προϋπόθεση της διακράτησης  των  2190 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπερασματικά η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.  

Όμως θα θέλαμε να δούμε την θετική συμπεριφορά της αγοράς να διατηρείται από Δευτέρα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας ότι:

  • Η ωραιοποίηση του τελευταίου 5 -λέπτου μας βάζει σε υποψίες μήπως οφείλεται στο κλείσιμο μήνα, που για πολλούς θεσμικούς (εσω & εξω) ταυτίζεται και με το κλείσιμο έτους
  • Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότεροι του επιθυμητού.
  • Η σχέση ανοδικών καθοδικών μετοχών είναι αρνητική (51 ανοδικές 59 καθοδικές 117 σταθερές)
  • Οι Αμερικάνοι θεσμικοί απείχαν λόγω αργίας (Thanks giving), καθιστώντας την ωραιοποίηση ευκολότερη & λιγότερο κοστοβόρα.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Τελευταία τροποποίηση στις 18:48 - 28 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.