ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αποκάλυψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών Κύριο

09:05 - 04 Δεκ 2019 | Αναλύσεις
Τι αποκάλυψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών
«Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το 2020 θα είναι αρκετά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία μας επίσης θα είναι επαρκής και θα σας ικανοποιήσει και έτσι θα μπορέσουμε στην ετήσια συνέλευση του ερχόμενου Μαϊου, να προτείνουμε στην ετήσια γενική συνέλευση την διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή, όσο ακριβώς ήταν και το φετινό μέρισμα». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη χθεσινή ετήσια παρουσίαση του ομίλου στους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές που έγινε στα γραφεία του ομίλου στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Ο επικεφαλής του ομίλου στην έναρξη της ομιλίας του ανέφερε ότι το 2019 ήταν μία ενδιαφέρουσα χρονιά, με πολλές προκλήσεις και η οποία κλείνει καλά όπως είπε με οικονομικά μεγέθη που θα ικανοποιήσουν ενώ το 2020 όπως σημείωσε θα είναι γεμάτο από νέες προκλήσεις.

Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι το ευρωομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, ήταν μία εξαιρετική πρόκληση για τον όμιλο αφού αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό ομόλογο που εκδόθηκε μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα με υψηλή αξιολόγηση που κατατάσσει την Mytilineos στη κορυφή των ελληνικών βιομηχανιών όπως ο ΟΤΕ και η Coca Cola 3Ε που έχουν διεθνή υποστήριξη από μεγάλα ξένα κεφάλαια.

Ο πρόεδρος του ομίλου αποκάλυψε ότι το ευρωομόλογο απέκτησαν ισχυρά διεθνή fund και μάλιστα σήμερα μετά τις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης  οι ξένοι ελέγχουν το 40% του ευρωομολόγου από 36,5% που ήταν στην υπερκάλυψη των εγγραφών. Σύμφωνα με το κ. Μυτιληναίο, αυτό που μέτρησε για τους ξένους και είχε επιτυχία η έκδοση ήταν το διεθνές προφίλ των πωλήσεων του ομίλου που είναι ιδιαίτερα υψηλό αλλά και το cash flow του ομίλου που είναι σε θέση να δίνει πίσω με υπεραξίες τις τοποθετήσεις των κεφαλαίων που πραγματοποιούν τα μεγαλύτερα funds του εξωτερικού.

Πότε θα κατασκευαστεί το 2ο εργοστάσιο αλουμινίου

Αναφερόμενος στη νέα επένδυση για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας, το πρώτο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια, σημείωσε ότι η μηχανολογική μελέτη ολοκληρώθηκε  και ότι μόνο το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 10-11 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το κ. Μυτιληναίο προχωρούν οι προαδειοδοτικές διαδικασίες, οι διαπραγματεύσεις χρηματοδότησης και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και όλα δείχνουν ότι πρώτο τρίμηνο  του 2020 θα ληφθεί η απόφαση για την δημιουργία κατασκευής του εργοστασίου.

Όπως τόνισε  ο κ. Μυτιληναίος «για πρώτη φορά στην ιστορία του ομίλου το ταμείο θα κλείσει με κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ» Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει σχεδιασμός για εξαγορές την επόμενη πενταετία ο επικεφαλής του ομίλου δήλωσε «δεν υπάρχουν τζάμπα assets για να αγοράσει κανείς σήμερα. Δεν θα γίνουν βεβιασμένες κινήσεις ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού. Όποια κίνηση εξαγοράς γίνει θα επιφέρει συγκεκριμένα οφέλη για τον όμιλο».

Επίσης ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και τόνισε: «τον είδα τον κ. Στάση πριν 10 μέρες. Ήθελα πρώτα να αναλάβει τα καθήκοντά του και μου ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ  που θα παρουσιάσει προφανώς το επόμενο διάστημα». «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την ΔΕΗ δεν συμφέρει κανέναν η ΔΕΗ να καταρρεύσει».

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι «είναι φιλικότερη προς τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση αλλά παραμένει δυσβάστακτος ο φόρος προς τα στελέχη των εταιριών που είναι και ο βασικός λόγος που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό μεγάλες βιομηχανίες».

«Δεν πρόκειται να μεταφέρουμε την έδρα μας στο εξωτερικό όσο υλοποιείται το πρόγραμμα της κυβέρνησης να μειώσει το φόρο των επιχειρήσεων από το 24% που θα είναι για φέτος και ψηφίστηκε στο πρόσφατο προϋπολογισμό και θα υποχωρήσει στο 20% για το 2020», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος .

Ερωτηθείς για τη ΛΑΡΚΟ και τα σενάρια περί εκκαθάρισης εν λειτουργία ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε «πάντα πίστευα τη ΛΑΡΚΟ αλλά θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης  για να ξεφύγει από τη κατάσταση που είναι σήμερα» είπε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε: «στο παρελθόν είχα απευθυνθεί σε 4 πρώην υπουργούς οικονομικών (Παπαντωνίου, Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Στουρνάρας), σήμερα δεν θέλω να ξαναπάω στον αρμόδιο υπουργό ενέργεια».

Τέλος για το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ ο πρόεδρος του ομίλου Mytilineos ανέφερε: «Θέλω να δω ακριβώς τους όρους του διαγωνισμού όταν οριστικοποιηθεί για να πάρουμε την απόφασή μας».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 10:27 - 04 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.