ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη εβδομάδα για το Χ.Α. και την αγορά ευρύτερα

11:07 - 09 Δεκ 2019 | Αναλύσεις
Κρίσιμη εβδομάδα για το Χ.Α. και την αγορά ευρύτερα
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η δεύτερη εβδομάδα του Δεκέμβρη που ξεκινά σήμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο και ευρύτερα την ελληνική αγορά και τις τράπεζες. Υπάρχει πληθώρα εξελίξεων τόσο στις τράπεζες όσο και ευρύτερα, ενώ και η αγορά μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας είναι σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται ενδιαφέρουσα ύστερα από τη σημαντική βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Η 15η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία ανακοίνωσης της επιβολής δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα αυτό το 5ήμερο.

Παράλληλα, όπως θυμίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, στις 11 Δεκεμβρίου έχουμε την απόφαση της FED για τα επιτόκια, ενώ την Πέμπτη 12/12 έχουμε τις Βρετανικές εκλογές.

Ο αναλυτής σημειώνει πως «η έκβαση και τα απόνερα αυτών των γεγονότων θα είναι κομβικής σημασίας καθώς προς ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να μπορεί να μετριάσει ή να αντισταθμίσει προς το θετικότερο μια αρνητική εξέλιξη που θα προέλθει από κάποιο από αυτά τα μέτωπα. Αντιθέτως οι περισσότερες αγορές κινούνται πέριξ των υψηλών του 2019 ενσωματώνοντας θετικές προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη της επόμενης χρονιάς.

Σ’ ό,τι αφορά το Χ.Α., δεν μπόρεσε να υποστηρίξει και να κρατήσει τα υψηλά 5ετίας και τις 900 μονάδες και έκλεισε αρκετά χαμηλότερα, ενώ ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και το γεγονός της μείωσης των συναλλαγών λόγω απουσίας αρκετών ξένων χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι έκλεισαν βιβλία στη λήξη του 11μήνου.

Άλλωστε, κύριο χαρακτηριστικό της περασμένης εβδομάδας ήταν η μείωση των συναλλαγών κατά 34% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Νοέμβρη! Πι αναλυτικά, οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν στα 58 εκατ. ευρώ, έναντι 86,9 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της τελευταίας εβδομάδας του Νοέμβρη. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή την περίοδο «τρέχουν» κάποιες αυξήσεις κεφαλαίου (Lamda Development, Briq Properties), ενώ είχαμε και το μεγάλο ομόλογο της Ελλάκτωρ.

Το ενδιαφέρον είναι ακόμη πιο μεγάλο καθώς οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και μετά, με αποκορύφωμα την Παρασκευή όπου και οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με σημαντική άνοδο, όπως και οι δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να επανέρχεται – έστω και οριακά – πάνω από τις 28.000 μονάδες.

Σ' ότι αφορά το Χ.Α. μετά το μεγάλο ράλι του προηγούμενου 11μήνου η πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη ήταν διορθωτική, με το Γ.Δ. να υποχωρεί σε ποσοστό 3,15%, τον FTSE 25 να χάνει 3,50% και τον τραπεζικό δείκτη -6,57%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.