ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό μήνα το ελληνικό χρηματιστήριο

11:00 - 10 Δεκ 2019 | Αναλύσεις
Σε χαμηλό μήνα το ελληνικό χρηματιστήριο
Πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις έξι που έχουν γίνει έως τώρα το Δεκέμβριο έχει συμπληρώσει το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση κοντά στο 4,5% και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στο 9%! Βεβαίως, τηρουμένων των αναλογιών αλλά και του πρότερου ράλι που έχει γίνει, κάθε άλλο παρά… ασύμβατη και εκτός των «κανόνων» της αγοράς είναι η διόρθωση που λαμβάνει χώρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να διατηρεί τα κορυφαία κέρδη παγκοσμίως σ’ ότι αφορά τα χρηματιστήρια, οπότε όλες οι ρευστοποιήσεις έως τώρα είναι θεμιτές. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά υποαποδίδει – κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη – έναντι των διεθνών αγορών, καθώς αρκετοί επενδυτές ««κλειδώνουν» μέρος της κερδισμένης ρευστότητας τόσο στις τράπεζες όσο και στον ευρύτερο Large Cap.

Η αγορά δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 900 μονάδων που έκλεισε την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη και του 11μήνου, καθώς η απουσία των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων έκτοτε, δημιούργησε «κενό» και αρρυθμίες στο σύστημα, που εύκολα κρέμασε χαμηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η διόρθωση είναι εντός πλαισίου και σε καμιά περίπτωση δεν διαταράσσει το ευρύτερο κλίμα και το momentum που υπάρχει στην ελληνική αγορά όλους τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, στις πτωτικές συνεδριάσεις οι συναλλαγές μειώνονται, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθούν» κεφάλαια από την αγορά, απλώς η πτώση έρχεται λόγω απουσίας νέων αγοραστικών κινήσεων.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 863,77 μονάδες με πτώση 1,08% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ μειωμένη ήταν – ξανά – η αξία συναλλαγών, καθώς από τα 57,77 εκατ. ευρώ, τα 8,31 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, άρα ο «καθαρός» τζίρος ήταν κάτω των 50 εκατ. ευρώ.

Μένει να δούμε αν η διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα βρει άμυνες και αναχώματα στην περιοχή των 860 – 855 μονάδων, επίπεδα που σε κάθε περίπτωση θεωρούνται συμβατά, ώστε να μην υπάρξει διατάραξη της βραχυπρόθεσμης τεχνικής εικόνας και να μη διαταραχθεί περαιτέρω η ψυχολογία της αγοράς.

Όπως σημειώνει – ξανά – ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «η περιοχή των 865-855 μονάδων αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης. Παράλληλα, δεν παρατηρείται ουσιαστική διαφορά στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.