ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα εννιαμήνου για τα 16 blue chips του FTSE 25 Κύριο

09:00 - 16 Δεκ 2019 | Αναλύσεις
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα εννιαμήνου για τα 16 blue chips του FTSE 25
Μία πρώτη παρατήρηση των αποτελεσμάτων για τη «βιτρίνα» των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ότι οι περισσότερες βελτίωσαν οριακά τα αποτελέσματά τους. Μην ξεχνάμε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2019 ήταν δύσκολο, καθώς η αγορά βίωσε ένα καλοκαίρι το οποίο επηρεάστηκε από τις τριπλές εκλογές (ευρωεκλογές, δημοτικές - περιφερειακές και εθνικές). Ταυτόχρονα, οι περισσότερες εταιρείες είχαν εμφανίσει αξιόλογα αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και λογικά το τρίτο τρίμηνο κινήθηκε σε χαμηλότερους ρυθμούς. Επίσης, για τις περισσότερες εμπορικές εταιρείες το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους είναι και το πιο ισχυρό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις παράγεται ακόμη και το 40% του ετήσιου τζίρου, λόγω της εορταστικής περιόδου και της Black Friday.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγμένες του FTSE 25 απέδειξαν και στο φετινό εννεάμηνο πως έχουν εισέλθει στις ράγες της ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τα εννεάμηνα της ύφεσης και των ζημιογόνων αποτελεσμάτων.

Η εικόνα των «15»

Πιο αναλυτικά, η Coca-Cola Τρία Έψιλον βελτίωσε ικανοποιητικά τα έσοδά της, ξεπερνώντας τα 5,3 δισ. ευρώ. Εδώ και χρόνια, άλλωστε, η εταιρεία αποτελεί μία πανευρωπαϊκή δύναμη στον χώρο της εμφιάλωσης. Ο όμιλος Fourlis, επίσης, ενίσχυσε τα έσοδά του σε επίπεδο ομίλου στο εννεάμηνο, αγγίζοντας σχεδόν τα 340 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις της Jumbo, ενώ η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αύξησε τον κύκλο εργασιών πάνω από το 1,2 δισ. ευρώ.

Αξιόλογη άνοδο παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 192,3 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. για το σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους. Η Aegean Airlines διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις εγχώριες αεροπορικές γραμμές και αναδεικνύεται σε ισχυρό περιφερειακό παίκτη στις ευρωπαϊκές αερογραμμές. Το γεγονός αποδεικνύεται και από τη βελτίωση των εσόδων της στο τρίτο τρίμηνο του 2019.

Άνοδος και για τον όμιλο Sarantis, ο οποίος αναπτύσσεται στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ ωριμάζουν και οι εξαγορές που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια. Θετική η εικόνα του τζίρου και για τη ΔΕΗ που υπερέβη τα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ.

Η μητρική του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ΕΧΑΕ εμφάνισε θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα έπειτα από αρκετά τρίμηνα. Το γεγονός οφείλεται στην αύξηση των συναλλαγών και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, παράγοντες που έφεραν το Χ.Α. στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως μεταξύ των 99 χρηματιστηρίων του πλανήτη. Υστέρηση παρουσίασαν τα έσοδα του κατασκευαστικού ομίλου Του Ελλάκτωρα. Η διοίκηση ωστόσο κατάφερε να καλύψει ικανοποιητικά  την έκδοση ομολογιακού δανείου, προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό και να υποστηρίξει τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου.

Οι δύο όμιλοι στη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών, τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil, κράτησαν τα μεγέθη τους, ωστόσο τα αποτελέσματά τους έχουν επηρεαστεί από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και διύλισης. Αμφότεροι, πάντως, προχωρούν σε νέες επενδύσεις το 2020 με στόχο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους. Ο όμιλος Μυτιληναίου προσβλέπει για το σύνολο της χρονιάς σε αισθητή υπέρβαση των 2 δισ. ευρώ σε ενοποιημένο τζίρο και σε νέα επενδυτικά σχέδια μετά την επιτυχημένη έκδοση του ευρωομολόγου των 500 εκατ. ευρώ.

Σε ανοδική πορεία παρέμεινε και ο ΟΠΑΠ  το φετινό εννεάμηνο, ενώ η πρόθεση της διοίκησης να δώσει υψηλό προμέρισμα έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα στους επενδυτές. Ο ΟΤΕ, παραμένει μία από τις κολόνες της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας σταθερή ανάπτυξη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς. Χρονικά τέλος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφάνισε αξιόλογη αύξηση της κερδοφορίας ενισχύοντας παράλληλα τη συνδρομή της στους τομείς Παραχωρήσεων και Ενέργειας. Ειδικότερα τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 32,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 19,1 εκατ. ευρώ το περσινό έτος, αυξημένα κατά 71,2%, επηρεασμένα θετικά και από τις αποτιμήσεις Δευτερογενών Παραγώγων.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.