ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απομάκρυνση Κουτσολιούτσου και η ανάκτηση εμπιστοσύνης

11:03 - 17 Δεκ 2019 | Αναλύσεις
Η απομάκρυνση Κουτσολιούτσου και η ανάκτηση εμπιστοσύνης
Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα του μεγαλύτερου οικονομικού και επιχειρηματικού σκανδάλου των τελευταίων δεκαετιών, η (νέα) διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με δυναμική παρέμβαση απομάκρυνε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Η εποπτική αρχή κατέθεσε αίτηση προσωρινής διαταγής την περασμένη Παρασκευή στο Μονομελές Πρωτοδικείο για την αλλαγή μελών στο δ.σ. της πρώην εισηγμένης, με κεντρική στόχευση την απομάκρυνση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, κάτι που έλαβε χώρα χθες.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αντικατασταθεί προσωρινά το μέλος του δ.σ. Γεώργιος Κουτσολιούτσος από τον κ. Δημήτριο Βαλαχή και διόρισε τον κ. Γεώργιο Ιωαννίδη στη θέση του ήδη παραιτηθέντος μέλους του ΔΣ κ. Περικλή Δοντά.

Θυμίζουμε πως με το νέο νομοσχέδιο η εποπτική αρχή αποκτά μεγαλύτερη παρεμβατική ισχύ κατά τα πρότυπα των αμερικανικών χρηματιστηριακών αρχών, αποκτώντας το δικαίωμα να ζητά απευθείας από την Δικαιοσύνη την αλλαγή διοικήσεων εταιρειών, όταν κρίνει ότι λειτουργεί ζημιογόνα για την επιχείρηση.

Πρόκειται για τη διάταξη του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019, που ψηφίστηκε πρόσφατα και θεσμοθετεί τη δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητάει από το δικαστήριο τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ. εισηγμένης εταιρείας, υπό προϋποθέσεις, καθώς και να εγκαλεί γενική συνέλευση.

Έτσι, η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κάνοντας χρήση αυτών των νέων διατάξεων – κίνησε ταχύτατα τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου από το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να μπει φραγμός σε φαινόμενα που έχουν «πληγώσει» το κύρος της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής αγοράς, όπως αυτά που έλαβαν χώρα τόσο στη Folli Follie, όσο και στην Creta Farm αλλά και σε πλήθος άλλων εταιρειών τα περασμένα χρόνια.

Να μπει ένα τέλος στις αυθαιρεσίες των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών που ελέγχοντας και την πλειοψηφία των μετοχών συχνά προέβαιναν σε πρωτοβουλίες που δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, ούτε προστάτευαν τα δικαιώματα όλων των μετόχων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.