ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο άρμα των γεωπολιτικών εξελίξεων το ελληνικό Χρηματιστήριο

17:15 - 07 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Στο άρμα των γεωπολιτικών εξελίξεων το ελληνικό Χρηματιστήριο
Η υπογραφή του αγωγού East Med με την παρουσία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ήταν ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και τη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το σύνολο των αναλυτών συνομολογούν στην εκτίμηση για τις πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες που θα υπάρξουν, αποτελώντας επομένως τον ένα από τους δύο βασικούς καταλύτες στην προσπάθεια για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με τον άλλο να αποτελεί η έναρξη εργασιών στο Ελληνικό. Ευλόγως, η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς ήταν γιορτινή για το Χ.Α. με το Γ.Δ. να αναρριχάται ψηλότερα.

Όμως, το απρόβλεπτο καραδοκούσε στις αγορές, καθώς λίγες ώρες αργότερα η επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη οδηγούσε στην εξόντωση Ιρανού στρατηγού. Ένας «μαύρος κύκνος» που προκάλεσε άμεσα αρνητικές παρενέργειες στις αγορές του πλανήτη, με τη γεωπολιτική αστάθεια στη Μ. Ανατολή να αυξάνεται καθώς όλες οι πλευρές απειλούν με συνέχιση των αντιποίνων. Την ίδια ώρα, η τουρκική επιθετικότητα στην Α. Μεσόγειο κλιμακώνεται με το σκηνικό στη Λιβύη να είναι πιθανό να μοιάζει σύντομα με εκείνο της Συρίας, αν κλιμακωθεί η ένταση που αναπόφευκτα θα φέρει συγκρούσεις. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προσβλέπει σε μια δραστική παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή στη  συνάντησή του με τον Πρόεδρο Trump.Εξέλιξη ωστόσο που δύσκολα μπορεί να συμβεί λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό βάρος της Τουρκίας, τα ειδικά δεδομένα της σχέσης Ερντογάν-Trump αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Αμερικανού Προέδρου.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγγέλλει ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, το περιεχόμενο της οποίας θα κριθεί από τις αγορές σε σχέση με τη βούληση των δύο πλευρών να δρομολογήσουν διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων τους. Ουσιαστικά δηλαδή, η επενδυτική κοινότητα θα κληθεί να αξιολογήσει αν η παγκοσμιοποίηση θα συνεχίσει να είναι σε διαδικασία ανάσχεσης απειλώντας με επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία ή η συνεννόηση των δύο πλευρών θα αναστείλει τα απαισιόδοξα σενάρια για την παγκόσμια ανάπτυξη και επομένως για τα μεγέθη των διεθνών εταιρειών.

Με τα δεδομένα αυτά, την αυξημένη δηλαδή γεωπολιτική αστάθεια σε Μ. Ανατολή και Α. Μεσόγειο, το συναλλακτικά ετερόφωτο ελληνικό χρηματιστήριο συνδέεται ακόμη περισσότερο με την πορεία των διεθνών αγορών. Είτε γιατί η επίδραση των εγχώριων καταλυτών μετατίθεται χρονικά είτε γιατί η ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών κεφαλαίων δεν αναμένεται να εκδηλωθεί με ιδιαίτερη  συναλλακτική ένταση στο εγγύς μέλλον. Με τη στάση αναμονής να αποτελεί την πιθανότερη στάση απέναντι στην ελληνική αγορά που έχει τις προϋποθέσεις να διαφοροποιηθεί από τις άλλες αγορές για μια ακόμη χρονιά, στο βαθμό που συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια με αιχμή τις ενέργειες εκείνες που θα κάνουν πιο φιλικό το περιβάλλον σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Ο  Γ.Δ.   παραμένει επί του παρόντος πάνω από τις 900 μονάδες, επίπεδο που συνιστά ισχυρό όριο στήριξης με τις ημερήσιες συναλλαγές ωστόσο να είναι χαμηλές και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη βραχυχρόνια πορεία του.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.