ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση της Creta Farms

09:06 - 09 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση της Creta Farms
Τραβάει σε μάκρος, όπως διαφαίνεται, η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, με το χρόνο ωστόσο να μην είναι σύμμαχος. Κι αυτό την ώρα που όπως αναφέρει η αγορά, η ολική επαναφορά της εταιρίας σε πλήρη δράση, για να γίνει με βιώσιμους όρους, θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Έτσι, την Τετάρτη έγινε η πρώτη συνάντηση του 2020 μεταξύ του προτιμητέου επενδυτή, της Impala Invest του Δημήτρη  Βιντζηλαίου για την περαιτέρω αποσαφήνιση των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να φτάσει έγκαιρα στο τέρμα ο οδικός χάρτης διάσωσης της κρητικής βιομηχανίας. Κομβικό σημείο της όλης προσπάθειας είναι ο χρόνος άσκησης δικαιωμάτων ψήφου των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Μάλιστα με δήλωσή του στο Reporter.gr o Δημήτρης Βιντζηλαίος διαψεύδει φήμες περί αποχώρησής του από την όλη διαδικασία διάσωσης τονίζοντας την προσήλωσή του στο όλο σχέδιο.

Όπως τονίζει «η επιλογή επένδυσης στην Creta Farms είναι στρατηγικής σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν έχει ευκαιριακό, επικοινωνιακό για τη δημιουργία εντυπώσεων ή εφήμερο χαρακτήρα. Αντίθετα», όπως σημειώνει, ο κ. Βιντζηλαίος «καθώς η επιλογή εμπλοκής στη διάσωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας έχει ήδη κοστίσει πολύ στην Impala Invest θα ήταν βλακώδες να αποσυρθούμε όπως κάποιοι αναφέρουν ή διαρρέουν.»

20191220 211950

Όπως αναφέρεται κεντρικό σημείο αυτήν την ώρα είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών με τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και η στήριξη της προσπάθειας προμήθειας των πρώτων υλών για το εργοστάσιο της Creta Farms. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία σήμερα παράγει 200 τόνους την εβδομάδα με στόχο την άνοδο της παραγωγής ανερχόταν σε 600 τόνους.

Σημειώνεται ότι ήδη πριν τα Χριστούγεννα ξεκίνησε μια διαδικασία συζητήσεων κι εκεί τέθηκε ένα καταρχήν χρονοδιάγραμμα αλλά και κάποιες παράμετροι λειτουργίας της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν ήδη αποδεχτεί να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν και να εγκρίνουν τη συμφωνία, πριν την κατάθεση στο Πρωτοδικείο της αίτησης για το «κούρεμα» οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, τα πιστωτικά ιδρύματα με μια σειρά από κινήσεις επιχειρούν μεν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, ωστόσο προξενούν χρονοτριβή και κατά πολλούς μη αναγκαία κόστη στη λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι, συχνά δημιουργούν εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητα κινήσεων σε μια εταιρία που ούτως ή άλλως είναι βεβαρημένη  και παλεύει με το χρόνο. Πάντως οι τράπεζες έχοντας τον πρώτο λόγο στη λειτουργία για το μεταβατικό αυτό διάστημα προσπαθούν, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές να «κλειδώσουν» την επιτυχία της έκβασης της υπόθεσης στην πτωχευτική διαδικασία (την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β ή δ) που είναι και κλειδί για την περαιτέρω πορεία της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα έχει ήδη αποφασιστεί η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για τις 14 Ιανουαρίου με μοναδικό θέμα της ημερήσιας συνάντησης την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και  υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης.

Εν τω μεταξύ έως τις 15 Ιανουαρίου στόχος είναι  να υπογραφεί η συμφωνία για τη διάσωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας και να κατατεθεί άμεσα στο αρμόδιο δικαστήριο. Όπως αναφέρεται ιδανικά θα γίνει η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου για τη συμφωνία εξυγίανσης εντός Φεβρουαρίου. Μένει να φανεί εάν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ώστε να προχωρήσει ο οδικός χάρτης εξυγίανσης της εταιρίας και η διάσωση μιας σημαντικής βιομηχανικής μονάδας της Κρήτης και εκατοντάδων θέσεων εργασίας στη Μεγαλόνησο.

Στο μεταξύ η Creta Farm ανακοίνωσε, επίσημα, τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Λυκούργο Παπαγιαννόπουλο του Βενιζέλου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος, το Δημήτριο Τσίρμπα του Ιωάννη, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο, εκτελεστικό μέλος και τον Στέφανο Ξενάκη του Αντωνίου, μη εκτελεστικό μέλος.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:09 - 09 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.