ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημάδια μερικής κόπωσης αλλά κρατάει τα κεκτημένα το Χ.Α.

11:05 - 14 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Σημάδια μερικής κόπωσης αλλά κρατάει τα κεκτημένα το Χ.Α.
Σημάδια εύλογης κόπωσης παρουσιάζει σε αρκετές εκ των τελευταίων συνεδριάσεων το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά μπήκε στο νέο έτος με τα εκπληκτικά κέρδη του 2019, που όπως και να ‘χει, σε μια περίοδο με διάφορες αβεβαιότητες ευρύτερα, ιντριγκάρουν τους επενδυτές να «κλειδώσουν» κάποια από αυτά.

Παράλληλα, υπάρχει και απουσία «φρέσκων» ειδήσεων και καινούριων καταλυτών που θα μπορούσαν να ελκύσουν νέους αγοραστές, κάτι που έφερε χθες το… κρέμασμα το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης. Από την άλλη πλευρά, η διόρθωση και η κατοχύρωση κερδών είναι σημάδι υγείας και δείχνει αντανακλαστικά, δεδομένου ότι οι κερδισμένες επενδυτικές θέσεις, μόνο όταν ρευστοποιούνται «κλειδώνουν» το όφελος στον κάτοχό τους, ενώ δημιουργούν νέα διαθέσιμη ρευστότητα για τυχόν επανατοποθέτηση σε άλλους τίτλους, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική της αγοράς.

Πάντως, το θετικό είναι ότι η αγορά δε χάνει τα τεχνικά της κεκτημένα, με το Γενικό Δείκτη να διατηρείται πλησίον των 920 μονάδων, με το Γ.Δ. να κλείνει χθες στις 919,39 μονάδες. Μπορεί ο Γ.Δ. να έχασε τις 920 μονάδες όμως αυτό – σ’ αυτή τη φάση – δεν είναι κάτι ανησυχητικό δεδομένου ότι η κρίσιμη και κομβική περιοχή είναι οι 900 – 910 μονάδες.

Μάλιστα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει ήδη δέκα συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από το κομβικό όριο των 900 – 910 μονάδων. Η πλήρης και ασφαλής κατοχύρωση αυτής της περιοχής επί σειρά συνεδριάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε καλύτερα επίπεδα το Χ.Α. και να κινηθεί προς την περιοχή των 930 – 950 μονάδων και να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση. Συνάμα, είναι θετικό ότι στις πτωτικές συνεδριάσεις καταγράφεται μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι η πτώση έρχεται λόγω απουσίας αγοραστικών παρεμβάσεων και δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:08 - 14 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.