ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες ειδήσεις ετοιμάζουν οι εισηγμένες το 2020

13:10 - 17 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Ποιες ειδήσεις ετοιμάζουν οι εισηγμένες το 2020
Χρονιά εξαγορών αλλά και σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών, μπορεί να χαρακτηριστεί το 2020 για μία σειρά εισηγμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αφού ήδη έχουν προηγηθεί οι σχετικές ενέργειες από το 2019.

H χρονιά αναμένεται να έχει σπουδαία εταιρικά γεγονότα. Ξεκινάμε κατ’ αρχάς από την <Γρ. Σαράντης> η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην εξαγορά και άλλης εταιρίας από χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα από τη Πολωνία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 εξαγορές από τις αρχές του 2000.

Στη ΓΕΚ Τέρνα το ολλανδικό fund Reggeborgh αναμένεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ίσως και αρχές Μαρτίου να αποφασίσει την αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο στην κατασκευαστική εταιρία, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής στο 34% και αποκτώντας την καταστατική πλειοψηφία.

Στον όμιλο της MIG η φημολογία είναι αρκετά έντονη το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες όμως “υποστηρίζεται” και από την “κινητικότητα” της μετοχής. Η υπόθεση αφορά βέβαια την επόμενη ημέρα της Marfin Investment Group και των θυγατρικών της για τις οποίες η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με τη διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου, αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Η πρώτη προσφορά για το συγκρότημα της MIG ήρθε (επίσημα) το περασμένο φθινόπωρο από την ΕΜΜΑ Capital και τον Τσέχο μεγιστάνα Ιρζι Σμετς. Ο Σμετς ήταν εκ των μεγαλομετόχων της ΕΜΜΑ Delta, όταν η αυτή διεκδίκησε και ανέλαβε τον έλεγχο του ΟΠΑΠ, μαζί με τον Κάρελ Κομάρεκ. Σήμερα, που οι άλλοτε δύο συνεταίροι έχουν διαχωρίσει πλήρως τα του οίκου τους μετά την αποχώρηση του Σμετς από την EMMA Delta την περασμένη άνοιξη, ο τελευταίος αποφάσισε το φθινόπωρο του 2019 να επανέλθει στοχεύοντας στη Vivartia. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο “προσκήνιο” έχει εμφανιστεί και έτερος διεκδικητής. Με προσφορά, που κινείται στην ίδια λογική αλλά και σε αντίστοιχη οικονομική προσφορά.

Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας σε συνεργασία με την Chipita ετοιμάζουν από κοινού νέο προϊόν το οποίο θα διατεθεί στο δίκτυο διανομής του εξωτερικού της Chipita. Το νέο προϊόν το οποίο σχεδιάζεται αυτή τη περίοδο, θα είναι έτοιμο να διατεθεί στις ξένες αγορές από τον Μάρτιο του 2021.

Ο όμιλος Mitilineos ξεκίνησε ήδη τη πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων 47 MW καθώς η θυγατρική ΜΕΤΚΑ έχει αναπτύξει φωτοβολταϊκά σε 5 ηπείρους. Ταυτόχρονα η διοίκηση έχει ξεκινήσει να εντοπίζει εταιρίες για πιθανή εξαγορά εφόσον βέβαια οι τιμές είναι σε κανονικά επίπεδα.

Η ΕΥΑΘ προχωρά σε επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ έως το 2024. Να σημειωθεί ότι τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν έργα ύδρευσης αποκλειστικά για τη Θεσσαλονίκη που θα περιλαμβάνει και 100.000 έξυπνα υδρόμετρα ενώ συνολικά η συμπρωτεύουσα έχει 500.000 υδρόμετρα.

Η Fourlis βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ακινήτων για την θυγατρική της Trade Estates η οποία πρόκειται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020.

Η Motor Oil προχωρά σε επένδυση στην Σούδα Χανίων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η επένδυση είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ και αφορά τη κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου εγκατεστημένης ισχύος 120 MW με υγραέριο.

Τέλος για την Αλουμύλ η οποία ίσως και μέσα στον Ιανουάριο προχωρήσει στην υπογραφή των βασικών όρων συμφωνίας (term sheet) για την αναδιάρθρωση δανεισμού του ομίλου με τις πιστώτριες τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη χορήγηση νέου κοινοπρακτικού δανείου, λήξης 2030, με επιτόκιο πέριξ του 3%, μέσω του οποίου θα αναχρηματοδοτηθεί το συντριπτικό μέρος του βραχυπρόθεσμου σήμερα δανεισμού που βαραίνει τον όμιλο.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 13:19 - 17 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.