ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λονδίνο, η «ασύρματη» πρωτεύουσα

08:09 - 22 Ιουν 2007 | Αναλύσεις
Το Λονδίνο προηγείται της Νέας Υόρκης στον αριθμό σημείων ασύρματης πρόσβασης, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της RSA, παρουσιάζοντας ετήσια ανάπτυξη 160%.

Ο αριθμός των σημείων ασύρματης πρόσβασης –συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων hotspots και των επιχειρηματικών δικτύων- συνεχίζει να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς στα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η RSA, το Security Division της EMC (NYSE: EMC). Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν επίσης, ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια στα ασύρματα δίκτυα αρχίζει να γίνεται κοινή ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

 

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην υιοθέτηση ασύρματων επικοινωνιών εντοπίστηκε στο Λονδίνο, όπου υπάρχουν 160% περισσότερα ασύρματα σημεία πρόσβασης (APs) σε σχέση μετο 2006. Η ποσοστιαία αύξηση στη Νέα Υόρκη ήταν 49% και στο Παρίσι 44%. Εξετάζοντας αποκλειστικά τα επιχειρηματικά σημεία πρόσβασης, το Λονδίνο παραμένει στην κορυφή με 180% αύξηση από την προηγούμενη χρονιά, και σε σύγκριση με το 57% και 45% που εμφάνισαν η Νέα Υόρκη και το Παρίσι, αντίστοιχα.

 

Η κρυπτογράφηση βελτιώνεται – όμως τα δεδομένα κινδυνεύουν ακόμα στα αστικά κέντρα

 

Σύμφωνα με τη χρήση είτε προηγμένης κρυπτογράφησης είτε Wired Equivalent Privacy (WEP), το Λονδίνο παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην ασφάλεια των επιχειρηματικών ασύρματων δικτύων σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, τα επίπεδα ασφάλειας στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι βελτιώθηκαν κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ασύρματων μέτρων ασφαλείας στα επιχειρηματικά δίκτυα, αυξήθηκε ακολούθως:

 

  • Στο Λονδίνο – από 74% το 2006 σε 81% το 2007
  • Στη Νέα Υόρκη – από 75% το 2006 σε 76% το 2007
  • Στο Παρίσι – από 78% το 2006 σε 80% το 2007

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρήση του WEP, παρά την αναγνώριση των περιορισμών του, ωστόσο η αυξανόμενη χρήση πιο προηγμένων επιλογών κρυπτογράφησης είναι ενθαρρυντική. Και στις τρεις πόλεις, παρατηρήθηκε σημαντική χρήση προηγμένης κρυπτογράφησης, σύμφωνα με την υλοποίηση των 802.11i και Wi-Fi Protected Access (WPA). Στο Λονδίνο, το 48% των ασφαλισμένων επιχειρηματικών σημείων πρόσβασης που εντοπίστηκαν, είχαν υλοποιήσει προηγμένες μορφές κρυπτογράφησης. Στο Παρίσι το νούμερο ήταν μικρότερο στο 41%, και στη Νέα Υόρκη ήταν αντίστοιχο με του Λονδίνου στο 49%.

 

Παρόλα αυτά, καθώς η διείσδυση της ασύρματη πρόσβασης συνεχίζει να αυξάνεται, το εν τέταρτο με εν πέμπτο των ασύρματων επιχειρηματικών δικτύων στα τρία από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά κέντρα του κόσμου, παραμένουν εκτεθειμένα.

 

«Καθώς εξελισσόμαστε προς ένα κόσμο με ασύρματη πρόσβαση παντού (‘wireless everywhere’ world), γινόμαστε μάρτυρες εντυπωσιακών αλμάτων στην ασύρματη συνδεσιμότητα, όπως φάνηκε και από την εκρηκτική ανάπτυξη των σημείων πρόσβασης στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς,» είπε ο Christopher Young, Vice President, Consumer και Access Solutions της RSA. «Είναι ενθαρρυντικό ότι σχεδόν το μισό όλων των ασφαλισμένων επιχειρηματικών σημείων πρόσβασης χρησιμοποιούν πλέον προηγμένες μορφές κρυπτογράφησης, και αναμένουμε να δούμε αυτά τα νούμερα να αυξάνονται, καθώς η κατανόηση των κινδύνων που ενέχει η λειτουργία μη επαρκώς ασφαλισμένων ασύρματων δικτύων αυξάνεται.»

Οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις διευκολύνουν την πρόσβαση από μη πιστοποιημένους χρήστες

Η έρευνα μέτρησε επίσης τον αριθμό των ασύρματων δικτύων που έχουν ακόμα τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις του κατασκευαστή (default,out-of-the-box settings) –γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τους επιτιθέμενους να βρουν τρόπους να εισβάλουν στο δίκτυο:

* Στο Λονδίνο, 30% των σημείων πρόσβασης έχουν ακόμα τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις -σημαντική οπισθοδρόμηση από το 22% την προηγούμενη χρονιά

* Η Νέα Υόρκη βελτιώθηκε οριακά, με 24% των σημείων πρόσβασης να χρησιμοποιούν τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις, μειωμένο από το 28% της περασμένης χρονιάς

*Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στο Παρίσι διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο, με 13% των σημείων πρόσβασης να έχουν τις

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.