ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζουν να «λάμπουν» τα μέταλλα ...

10:26 - 25 Ιουν 2007 | Αναλύσεις
Αφ ενός η αυξανόμενη ζήτηση και αφ ετέρου οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον μεταλλευτικό τομέα καθιστούν ελκυστικές επενδυτικές επιλογές τις μετοχές του εν λόγω κλάδου.

Αυτή η συνεχιζόμενη τάση αποδεικνύει πόσο φθηνές έχουν καταστεί οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, με αρκετές να πωλούνται με πολλαπλές τιμές/κέρδη γύρω στο 10%. Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να αυξήσουν την παραγωγή με εύλογες τιμές αναμένουμε μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2007, προσδίδοντας περαιτέρω ώθηση στον τομέα.

Η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο παράγοντα ώθησης των υψηλών τιμών των αγαθών, που ενισχύθηκαν κατά τον Απρίλιο μέσω μιας ανακοίνωσης ότι οι εισαγωγές της χώρας σε επεξεργασμένο χαλκό έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τους 200.000 τόνους, αναφέρει σχετική έρευνα της BlackRock.

Από την πλευρά της προσφοράς, η απειλή των βιομηχανικών διενέξεων ενίσχυσε τους φόβους της αγοράς για διακοπή της προσφοράς, με τους εργάτες στο Περού (κύριο παραγωγό Χαλκού, Ψευδάργυρου και Χρυσού) και στο ορυχείο χαλκού Grasberg της Ινδονησίας (το οποίο ανήκει στην Freeport και τη Rio Tinto) να απειλούν με απεργία. Παρόλο που τα εν λόγω ζητήματα επιλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό δίχως κανένα κύριο περιστατικό, οι επιπτώσεις που είχαν οι απεργίες στην αγορά αποδεικνύνουν πόσο σφιχτή έχει καταστεί η αγορά τους τελευταίους μήνες.

Τον Μάιο κυριάρχησαν οι Συγχωνεύσεις & Εξαγορές (M&A) στον τομέα. Είδαμε την Alcoa να κάνει προσφορά για την Alcan, την Norilsk Nickel και την Xstrata σε πόλεμο προσφορών για την LionOre και μια εικασία της αγοράς για προσφορά της BHP Billiton (η οποία συνδέθηκε και ως πιθανός «Λευκός Ιππότης» της Alcan).

Στην αγορά του Χρυσού, μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) ανέφερε ότι οι καταναλωτές έχουν πλέον συνηθίσει τις τιμές στο υψηλό επίπεδο των 600 δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά (πριν από έξι μήνες, το WGC ανέφερε ότι οι καταναλωτές προσαρμόζονταν στις τιμές στο εύρος των 575-600 δολαρίων ΗΠΑ/ουγγιά). Επίσης, η έκθεση επεσήμανε ότι η συνολική προσφορά κατά το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε σχετικά σφικτή, σημειώνοντας μείωση κατά 18 τόνους ή 2% από έτος σε έτος, φθάνοντας τους 808 τόνους.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.