ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό ρεκόρ τζίρου 76 συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο

10:13 - 30 Ιαν 2020 | Αναλύσεις
Αρνητικό ρεκόρ τζίρου 76 συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο
Τις εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές και τις ήπιες διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών δεικτών ακολούθησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έδειξε «μουδιασμένο» προφίλ ίσως και λόγω των πολιτικών εξελίξεων που έφεραν κάποιου είδους εσωστρέφεια ευρύτερα, «σκεπάζοντας» την ατζέντα των εξελίξεων στην οικονομία που είναι εξαιρετικά θετική.

Η ιστορία με το ποδόσφαιρο, τον ΠΑΟΚ και την… πρεμούρα για την αλλαγή των κανονισμών, έφερε αμηχανία στην κυβέρνηση, που σε συνθήκες σχεδόν… πανικού, «έτρεξε» χθες μια διαδικασία ψηφοφορίας, που υπήρξαν (και) διαρροές, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν προσήλθε στη διαδικασία.

Ήταν μια διαδικασία που επανάφερε – αναίτια και απρόσμενα – την εσωστρέφεια στην κυβέρνηση και «σκέπασε» τις πολύ θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλά επίπεδα. Το αν αυτό είναι παροδικό ή πιο σοβαρό, θα φανεί σήμερα και προσεχώς.

Πάντως, υπάρχουν πολύ θετικές εξελίξεις, μέρος των οποίων ίσως δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί στην αγορά, όπως η αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, η άκρως επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. είναι «φορτωμένο» με τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη του 2019 αλλά και τη θετική κίνηση των πρώτων τριών εβδομάδων του Ιανουαρίου 2020, όπου τα κέρδη σε πολλούς τίτλους είναι διψήφιου ποσοστού, οπότε έχει κάθε λόγο για διορθώνει ή να τηρεί στάση αναμονής. Χθες λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 931,21 μονάδες (-0,24%), έχοντας διακύμανση μόλις πέντε μονάδων όλη την ημέρα, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε περαιτέρω και κατήλθε στα 35,48 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ κοντά τριάμισι μηνών!

Θυμίζουμε πως και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά, καθώς τη Δευτέρα διαμορφώθηκε στα 51,8 εκατ. ευρώ και την Τρίτη στα 53,1 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.