ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s για Πειραιώς: Πιστωτικά θετική η έκδοση του Tier II

10:01 - 17 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Moody’s για Πειραιώς: Πιστωτικά θετική η έκδοση του Tier II
Ως πιστωτικά θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Moody’s, σε έκθεσή της, την έκδοση του ομολόγου Tier II από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το Tier II στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, προσθέτοντας περίπου 110 μονάδες βάσεις στον αντίστοιχο δείκτη (CAR) και ανοίγει το δρόμο να εκπληρωθεί το στρατηγικό πλάνο για σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια.

Όπως αναφέρει η Moody’s, το Tier II θα μετριάσει τις συνέπειες στην κεφαλαιακή θέση με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο θα περικόψει τον δείκτη CAR κατά περίπου 180 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της Πειραιώς, θα περιορίσει τα NPEs μέσω δυο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020 που συνολικά φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο πλάνο η μείωση των NPEs επιταχύνεται με στόχο να είναι κάτω από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο οίκος, η έκδοση του Tier II διαφοροποιεί επίσης τις πηγές χρηματοδότησης της Πειραιώς από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς εξασφάλιση, πέρα από τις καταθέσεις, την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και τις συναλλαγές στη διατραπεζική

Επιπλέον, μειώνει την εξάρτηση από το δανεισμό με εξασφαλίσεις, ο οποίος απαιτεί δέσμευση ενεργητικού, βελτιώνοντας το συνολικό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Οι καταθέσεις της Πειραιώς ήταν 5,2% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρις στην συνολική βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, η Moody’s επισημαίνει ότι η Πειραιώς ήταν η πρώτη που εξέδωσε ομόλογο Tier II, καθώς και το ότι η τελευταία έκδοση φέρει κουπόνι 5,5% έναντι 9,75% της πρώτης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.