ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΔΜΗΕ: Σχεδιάζεται νέα αποκρατικοποίηση Κύριο

11:00 - 17 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
ΑΔΜΗΕ: Σχεδιάζεται νέα αποκρατικοποίηση
Δεύτερος κύκλος ιδιωτικοποίησης ξεκινά για τον ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Το 51% του Διαχειριστή ανήκει στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στην οποία μέτοχος με 51,1% είναι το ελληνικό δημόσιο, ενώ η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 25% ανήκει στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (εταιρεία του ελληνικού δημοσίου) και το 24% μετά από διαγωνισμό πέρασε στην κινεζική State Grid International Development. Ουσιαστικά άμεσα και έμμεσα το 51% του ΑΔΜΗΕ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με το σύμφωνο μετόχων της προηγούμενης μερικής ιδιωτικοποίησης, η κινεζική εταιρεία έχει δικαίωμα να αποκτήσει το υπό παραχώρηση ποσοστό εφόσον κάνει προσφορά η οποία θα ικανοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο εκπρόσωποι της εταιρίας, στο περιθώριο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπινγκ, είχαν εκδηλώσει στον ΥΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη, το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της συμμετοχής τους στον ΑΔΜΗΕ αλλά και για την απόκτηση 20% στη θυγατρική «Αριάδνη» που τρέχει το μεγάλο έργο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης ύψους 1 δισ. ευρώ της Κρήτης με την Αττική.

Ωστόσο αυξημένο ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από Ευρωπαίους Διαχειριστές και funds καθώς ο Διαχειριστής έχει ρυθμιζόμενα έσοδα και μία περιουσιακή βάση η οποία από 1,5 δισ. ευρώ στην προσεχή δεκαετία αναμένεται να εκτιναχθεί στα 5 δισ. ευρώ. Κι αυτό λόγω των μεγάλων έργων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ιταλική Terna, την οποία ελέγχει κατά 30% το CDP Reti (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), φαίνεται να είναι ανάμεσα στος ενδιαφερομένους. Στο CDP Reti μέτοχος με 35% είναι και η κινεζική State Grid. Παράλληλα, ακούγονται ως επιλογές ο Γάλλος Διαχειριστής RTE και ο Βέλγος Elia.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 17 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.