ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γυμνό» χωρίς ξένους το ελληνικό χρηματιστήριο

11:00 - 18 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
«Γυμνό» χωρίς ξένους το ελληνικό χρηματιστήριο
Αρνητικό ρεκόρ τζίρου τεσσεράμισι μηνών έκανε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας την πιο ρηχή και «άχρωμη» συνεδρίαση του τελευταίου διαστήματος, πιστοποιώντας ότι χωρίς ξένους, καθίσταται μια αδύναμη και άνευρη αγορά.

Λόγω της αργίας στη Wall Street αλλά και λόγω του περιορισμού των πρωτοβουλιών άλλων χαρτοφυλακίων από την Ευρώπη και την Ελλάδα με αφορμή την ανησυχία για τον ιό από την Κίνα, καταγράφηκε κατακόρυφη συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών που από τα 77,7 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας έπεσε στα 32,3 εκατ. ευρώ.

Η αγορά πιστοποίησε πως αδυνατεί να διαμορφώσει ουσιαστικό momentum αντίδρασης και περαιτέρω απομάκρυνσης από το όριο των 920 μονάδων, καθώς η μη εισροή νέων κεφαλαίων αλλά και η παύση των κινήσεων ακόμη και των ενεργών επενδυτών, οδήγησε σε... κρέμασμα δεικτών και μετοχών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο όταν οι ισχυροί ξένοι επενδυτές περιορίζουν ή διακόπτουν τις κινήσεις τους, παρουσιάζει τις γνωστές αρρυθμίες και την απουσία βάθους, που θα έδινε περισσότερα σημεία αναφοράς και καλύτερες βάσεις στήριξης.

H αγορά έδειξε ανθεκτικότητα στη διακράτηση των 900 μονάδων πρόσφατα, καθώς δύο φορές κινδύνευσε να κυλήσει χαμηλότερα (τις διέσπασε ενδοσυνεδριακά προ ημερών), όμως έκλεισε πάνω από αυτό το όριο, ενώ κατόπιν έβγαλε περιορισμένης δυναμικής αντίδραση.

Δυνάμεις όμως για να «ξεκολλήσει» ο Γ.Δ. από τη ζώνη των 920 μονάδων δε φαίνεται να υπάρχουν σ' αυτή τη φάση, με την αγορά να παρουσιάζει τα γνωστά σημάδια κόπωσης λόγω της απουσίας καταλυτών, αλλά και λόγω απουσίας εισροής νέων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να προσδώσουν νέα δυναμική.

Χθες λοιπόν έλαβε χώρα κάτι σπάνιο, καθώς και οι τέσσερις κύριοι δείκτες της αγοράς… κρέμασαν και έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας! Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 919,77 μονάδες με πτώση 0,27% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.313,70 μονάδες με πτώση 0,31%, ο τραπεζικός στις 823,63 μονάδες με πτώση 1%, ενώ ο MidCapέκλεισε στις 1.268,85 μονάδες με πτώση 0,73%. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση σήμερα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.