ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Beta AXE: Υπάρχει μεγάλη υποτιμητική υπερβολή

08:21 - 28 Φεβ 2020 | Αναλύσεις
Beta AXE: Υπάρχει μεγάλη υποτιμητική υπερβολή
Την άποψη πως η αγορά βρίσκεται σε κλασική τεχνική υπερβολή που νομοτελειακά θα φέρει σύντομα αντίδραση υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σε χθεσινή έκθεσή του. Τονίζει ότι το Χ.Α από τις 24 Ιανουαρίου έχει απωλέσει περίπου 180 μονάδες (19%) χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις αποφόρτισης της πτώσης και βρίσκεται σε μια κλασσική υποτιμητική υπερβολή.

Σημειώνει πως «για τους επενδυτές που βλέπουν το Χρηματιστήριο σε μια λογική αποτιμήσεων και όχι τάσης, τα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχουν νόημα τοποθετήσεων, όχι απλά για μια γρήγορη κίνηση εξομάλυνσης τιμών αλλά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο με πολύ ικανοποιητική αμοιβή ρίσκου. Σε μια τόσο κόντρα κίνηση απαιτείται ένα άλμα πίστης ώστε να ξεπεραστεί ο θόρυβος που διαχέεται σε όλα τα μέσα και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε διάθεση και ψυχολογία».

Ο κ. Χατζηδάκης προσθέτει πως «ακόμα και αν η αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται τώρα δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά και δεν εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο».

Ο αναλυτής τονίζει πως η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας, εξηγούν το γιατί οι αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονη τοξική καθοδική πορεία. Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιρειών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές.

Από εκεί και πέρα, σημειώνει πως η αγορά βρίσκεται σε τεχνική υποτιμητική υπερβολή και σε υπερπουλημένα επίπεδα, καθώς η έντονη και γρήγορη πτώση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σπάνιου τεχνικού φαινομένου που θα πρέπει να αξιολογηθεί πιο μακροπρόθεσμα. Ο ημερήσιος MACD βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του Brexit και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της αγοράς (χαμηλό 31 ετών) στις 420 μονάδες.

Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα μιας ή δύο συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Τονίζει ότι η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες όπου εκεί η αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την περασμένη Δευτέρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.