ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Frigoglass: Στα 5,566 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2019

09:15 - 19 Μαρ 2020 | Αναλύσεις
Frigoglass: Στα 5,566 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2019
Βελτίωση εμφάνισαν τα αποτελέσματα της Frigoglass το 2019 σε σχέση με το 2018, καθώς η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 5,566 εκατ. ευρώ το 2019 έναντι ζημιών 8,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, οι πωλήσεις της Frigoglass αυξήθηκαν κατά 15,6% στα 482,337 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα EBITDA ήταν αυξημένα κατά 31,2% στα 74,054 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 44,9% στα 50,098 εκατ. ευρώ.

Στο δ' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,7% στα 97,506 εκατ. ευρώ, ωστόσο διευρύνθηκαν οι ζημιές στα 3,59 εκατ. ευρώ από 842 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η Frigοglass σημειώνει πάντως πως οι πωλήσεις και το συγκρίσιμο EBITDA ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις της.

jnadhuf

Ο κ. Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigοglass, σχολίασε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματά μας το 2019, όπου για άλλη μια χρονιά σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων, βελτίωση του περιθωρίου EBITDA και δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών. Συνεχίσαμε να υλοποιούμε τα μέτρα λειτουργικής βελτίωσης που έχουμε πάρει σε όλες μας τις δραστηριότητες, προωθήσαμε την καινοτομία και επικεντρωθήκαμε στις στρατηγικές μας επενδύσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Επιχειρηματική Προοπτική 

Όπως αναφέρει η Frigοglass στην ανακοίνωσή της, τα αποτελέσματά μας το 2019 αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της προς τη βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξη. Σημειώνει πως η σταθερή της προσήλωση στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος στρατηγικών προτεραιοτήτων είχε ως αποτέλεσμα για άλλο ένα έτος την ανάπτυξη των πωλήσεων, τη βελτίωση του περιθωρίου EBITDA και τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών. 

Για το επόμενο διάστημα, αναμένει ότι τα αποτελέσματά της για το 2020 θα επηρεαστούν από το ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς, το οποίο είναι ενισχυμένο από την πανδημία COVID-19. Στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, δηλώνει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια της για διεύρυνση της πελατειακής της βάσης στις βασικές αγορές. Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό των πωλήσεων, επικεντρώνεται στην περαιτέρω διείσδυση στην αγορά με την απόκτηση νέων πελατών και στην ανάπτυξη εμπορικών δικτύων μέσω ανταγωνιστικών προϊόντων, καθώς και στην παροχή καινοτόμων και ενεργειακά αποδοτικών λύσεων στους υφιστάμενους και νέους πελάτες μας στην Ευρώπη. Στον κλάδο Υαλουργίας, αναμένει ότι η αύξηση της δυναμικότητας στη δραστηριότητα των γυάλινων φιαλών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο στις πωλήσεις λόγω της διακοπής λειτουργίας του κλιβάνου για όσο διάστημα συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής του. 

Οι συνεχείς πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους, που στοχεύουν στην εξοικονόμηση πόρων από την αγορά πρώτων υλών μέσω της βελτιστοποίησης της βάσης προμηθειών για αγορά σημαντικών υλικών, της συστηματικής τυποποίησης και απλοποίησης υλικών και προϊόντων καθώς και της βελτίωσης της παραγωγικότητας, θα αυξήσουν τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους το 2020, εκτιμά η Frigoglass. 

Επισημαίνει πως, παρότι το πρώτο τρίμηνο εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες της, παραμένει σε εγρήγορση για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19. «Η πανδημία COVID-19 είναι σύνθετη και εξελίσσεται γρήγορα, επομένως, δεν είμαστε σε θέση αυτή τη χρονική στιγμή να εκτιμήσουμε πλήρως τις πιθανές συνέπειές της στα αποτελέσματά μας. Εικάζουμε ότι οι κύριες συνέπειές στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης θα οφείλονται στον αυξημένο χρόνο παραλαβής των εισαγόμενων πρώτων υλών από την Κίνα και την Ιταλία, καθώς και στο αυξημένο μεταφορικό κόστος. Στον κλάδο Υαλουργίας, η επιδημία έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις εξειδικευμένων μηχανικών στη Νιγηρία για το έργο ανακατασκευής του κλιβάνου και τις αποστολές σχετικών υλικών, προκαλώντας έτσι καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας. Εκτιμάμε ότι ο κλίβανος θα έχει τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020. Αυτή η εκτίμηση είναι βασισμένη στα σημερινά δεδομένα. 

Τέλος, αναμένουμε το ύψος των κεφαλαιακών δαπανών για το 2020 να ανέλθει σε περίπου €25 εκατ. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται η τελευταία φάση αγορών για την ανακατασκευή του κλιβάνου και η συνεχιζόμενη υλοποίηση της πλατφόρμας SAP. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις κεφαλαιακές μας δαπάνες σύμφωνα με τις εξελίξεις της αγοράς και την πορεία της πανδημίας του COVID-19, με στόχο να περιορίσουμε τον αντίκτυπο στις ταμειακές μας ροές, σε συνδυασμό πάντα με τη λήψη άλλων μέτρων», καταλήγει η εταιρεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 19 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.