ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μερισματική πολιτική των εισηγμένων αλλάζει λόγω Covid-19 Κύριο

11:21 - 10 Απρ 2020 | Αναλύσεις
Η μερισματική πολιτική των εισηγμένων αλλάζει λόγω Covid-19
Ο Covid-19 φέρνει μεγάλες ανατροπές στη μερισματική πολιτική των εισηγμένων, καθώς είναι πολύ πιθανόν λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας και να μην πληρωθούν τα φετινά μερίσματα, αλλά και οι περισσότερες εισηγμένες που θα δούνε φέτος ζημιές στα αποτελέσματά τους να χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρήσεις για να επανέλθουν στη διανομή μερισμάτων.

Πάντως μέχρι σήμερα και με βάση τις μέχρι τώρα διανομές και τις προτάσεις των διοικήσεων προς τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων, η πλειονότητα των εταιρειών κινείται είτε στα ίδια με πέρυσι είτε και σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα χρηματικών διανομών. Φέτος, μάλιστα, οι μέτοχοι θα ευνοηθούν περαιτέρω από το γεγονός ότι τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 5% και όχι 10% όπως πέρυσι.

Ο κίνδυνος συνεπώς μέσα στο 2020 για τους επενδυτές είναι -σε περιβάλλον βαθιάς οικονομικής κρίσης- οι εταιρείες αυτές  που παραδοσιακά έδιναν μέρισμα ή  να σταματήσουν να διανέμουν τόσο υψηλά μερίσματα, ή ακόμη και να διακόψουν εντελώς τις χρηματικές διανομές προς τους κατόχους τους.

Επιπρόσθετα, η υψηλή μερισματική πολιτική, όταν δεν αφορά εταιρείες με μικρή διασπορά, συνήθως ακολουθεί μια θετική χρονιά για την πορεία της εισηγμένης, ενώ η επαναλαμβανόμενη διανομή υποδηλώνει και την σταθερότητα σε επίπεδο κερδοφορίας.

H διανομή κεφαλαίων προς τους μετόχους επιβεβαιώνει την οικονομική «υγεία» της εταιρίας, την παραγωγή καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας και των προοπτικών της, με βάση την ιστορικότητα όσον αφορά στη διανομή σε βάθος 3-5ετίας. Για τον επενδυτή η σταθερή μερισματική πολιτική αποτελεί δικλείδα εγγύησης για την πραγματική κατάσταση της εταιρίας, με αποτέλεσμα να επενδύει με συγκριτικά χαμηλότερο ρίσκο.

Κατά κανόνα εταιρίες με διαχρονική πολιτική απόδοσης μερίσματος εμφανίζονται πιο ανθεκτικές σε περιόδους διόρθωσης της αγοράς, όπου και εάν μειωθεί η μετοχή, με τον συνυπολογισμό μερίσματος, επιστροφής κεφαλαίου οι απώλειες είναι μικρότερες από το μέσο όρο της αγοράς. Επιπλέον, με τις φοροαπαλλαγές ο επενδυτής θα έχει μεγαλύτερο καθαρό κέρδος από το μέρισμα, από τη μείωση του συντελεστή στο 5% από το 10%, ενώ η εταιρία θα μπορεί να προχωρήσει στην διάθεση ακόμη μεγαλύτερου ποσού. Παράλληλα, μπορεί να προσβλέπει στην διανομή ενός επιπλέον ποσού ή προ μερίσματος, τακτική που συνηθίζουν να ακολουθούν όμιλοι του μεγέθους και του βαθμού φερεγγυότητας, όπως παραδοσιακά υιοθετούν ο OΠAΠ, η Coca Cola, η Μytilineos.

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.