ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Απρίλιος των Ταύρων

17:54 - 24 Απρ 2020 | Αναλύσεις
Ο Απρίλιος των Ταύρων
Με το βλέμμα στραμμένο στον προγραμματισμό για την σταδιακή λήξη των περιοριστικών μέτρων η επενδυτική κοινότητα δείχνει σταδιακά να αποκτά ανοδική αυτοπεποίθηση. Παρά τα ακραία και μοναδικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας στην διαπραγμάτευση των τιμών του αργού πετρελαίου η εγχώρια αγορά κινήθηκε ψυχραιμότερα και με περισσότερο επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Η μικρή πρόοδος που συντελέστηκε στην επίτευξη συμφωνίας για την επίσπευση της οικονομικής βοήθειας μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών βελτίωσε κάπως την κατάσταση στις αγορές μετοχών και ομολόγων περιορίζοντας τα ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας. Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι κινούνται και τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και η προετοιμασία των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κλεισίματος της οικονομίας. Προς το παρόν οι ρυθμοί μείωσης τζίρου ή απωλειών σε λειτουργικά αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι διαχειρίσιμοι. Το βασικό ζητούμενο είναι και παραμένει η καλοκαιρινή περίοδος και ο βαθμός μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα και χωρίς να δημιουργήσει ανησυχία διόρθωσε ως τις 588 μονάδες, επίπεδο στο οποίο συμπλήρωσε 40 μονάδες υποχώρησης από τα πρόσφατα υψηλά του. Η μείωση των συναλλαγών αποτελεί ικανοποιητική εξέλιξη υποδηλώνοντας εξάντληση των επιθετικών πωλητών, ενώ η ανάκτηση των επιπέδων διαπραγμάτευσης πάνω από τις 600 μονάδες έχει προοπτική να δει αισθητά υψηλότερες τιμές έως την περιοχή κάλυψης του καθοδικού χάσματος των 680 μονάδων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα υποστηρίζοντας το ανοδικό σενάριο ενώ ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών βρίσκεται ακριβώς στο κλείσιμο της Παρασκευής, έτοιμος να δώσει ένα δυνατό αγοραστικό σήμα μετά τις 17 Δεκεμβρίου του 2019. Η αλλαγή τάσης ενδεχομένως να δώσει περισσότερο θάρρος σε βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια καθώς θα είναι η δεύτερη σοβαρή τεχνική ένδειξη μεσοπρόθεσμης ανόδου μετά το αγοραστικό σήμα του MACD στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Αν και οι τζίροι δεν έχουν την ζωηράδα που θα υποστήριζε την ανέλιξη των τιμών το σενάριο μιας μετριοπαθούς συνέχισης προς τις 630 μονάδες θεωρείται το επικρατέστερο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Τελειώνει ο Απρίλιος ο οποίος φαίνεται ότι θα δικαιώσει την φήμη του ως μήνας που είθισται να κλείνει θετικός αφού υπάρχει προς το παρόν αρκετή απόσταση ασφαλείας από τις 558 μονάδες που ήταν το επίπεδο αφετηρίας του μήνα. Και η επόμενη εβδομάδα παραμένει «λειψή» σε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις αφού την Παρασκευή τα Χρηματιστήρια θα είναι κλειστά λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Το μεγάλο νούμερο το οποίο περιμένουν οι Αγορές έρχεται την προσεχή Τετάρτη και αφορά τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κινούνται στο -4,1%. Την ίδια ημέρα η Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 3 λεπτών ανά μετοχή ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει προγραμματισμένη την τακτική γενική συνέλευση η οποία εκτός από τις συνήθεις εγκρίσεις έχει και θέμα αγοράς ιδίων μετοχών. Τέλος, χωρίς να είναι ακόμα ορισμένη η ημέρα και η ώρα την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανή η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων από Intralot, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς!

Μάνος Χατζηδάκις

Beta ΑΧΕΠΕΥ

Τελευταία τροποποίηση στις 17:55 - 24 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.