ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CORAL: Στα 20,58 εκατ. ευρώ η καθαρή κερδοφορία του 2019

21:00 - 28 Απρ 2020 | Αναλύσεις
CORAL: Στα 20,58 εκατ. ευρώ η καθαρή κερδοφορία του 2019
Η CORAL, ανώνυμη εταιρεία πετρελαιοειδών και χημικών προϊόντων, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2019. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6,3% και διαμορφώθηκε στα 2,32 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο 0,48% και ανήλθαν στα 20,58 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο έτος.

Αναλυτικά:

Στιγμιότυπο οθόνης 111

Στιγμιότυπο οθόνης 112

Κύκλος Εργασιών

Ο μεικτός κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε τη χρήση 2019 κατά € 138 εκ. , παρουσιάζοντας μια ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως 6,3 % σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση και διαμορφώθηκε στα 2,32 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας τη χρήση 2019 διαμορφώθηκε σε € 2.075 εκατ. από € 1.976 εκατ. τη χρήση 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5%.

Μεικτό Περιθώριο Κέρδους

Το μεικτό περιθώριο κέρδος προ αποσβέσεων του Ομίλου ανήλθε σε € 192.263 χιλιάδες ή σε 8,3% επί του κύκλου εργασιών, έναντι € 179.455 χιλιάδες ή σε 8,2% επί του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 7,1%.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους προ αποσβέσεων της Εταιρείας διαμορφώθηκε τη χρήση 2019 στο ποσό των € 91.196 χιλιάδων έναντι € 95.545 χιλιάδων  τη χρήση 2018, ήτοι μειωμένο κατά 4,6%.

Λειτουργικά Έξοδα

Οι λειτουργικές δαπάνες του Ομίλου εμφανίζουν αύξηση ίση με € 12.928 χιλιάδες ή 8,5% περίπου. Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης έχουν αυξηθεί συνολικά ως συνέπεια της γενικότερης ανάπτυξης του δικτύου των πρατηρίων που εφαρμόζεται από τον Όμιλο, καθώς και από την αύξηση του μισθοδοτικού κόστους το εργαζομένων στα πρατήρια του δικτύου το οποίο περιλαμβάνεται μέσα στις γραμμή «Αμοιβές διαχειριστών πρατηρίων». Οι λειτουργικές δαπάνες  για το 2019 αντιπροσωπεύουν ποσοστό ίσο με 7,1%  του κύκλου εργασιών  της χρήσης, ενώ για το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 6,9%.

Οι λειτουργικές δαπάνες της Εταιρείας κατά τη τρέχουσα χρήση αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με τη προηγούμενη περίοδο, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό ίσο με 4,9% του κύκλου εργασιών (5% για τη χρήση του 2018).

Έσοδα από επενδύσεις και συμμετοχές

Τα Κέρδη από Συγγενείς Εταιρείες ποσού € 5.697 χιλιάδων αφορούν στην αναλογία του Ομίλου επί των οικονομικών αποτελεσμάτων των ενοποιούμενων με τη μέθοδο της Καθαρής Θέσης εταιρειών «Shell & MoH Α.Ε αεροπορικών καυσίμων» και «Εγκαταστάσεις Πετρελαιοειδών Ρόδου – Αλεξανδρουπόλεως Α.Ε».

Τα έσοδα τόκων περιλαμβάνουν έσοδα τόκων καταθέσεων και λοιπών περιπτώσεων καθώς και έσοδο προεξόφλησης των εμπορευματικών πιστώσεων το οποίο ανέρχεται σε € 248 χιλιάδες για την χρήση 2019 και σε € 300 χιλιάδες για την χρήση 2018.

Τέλος, στα έσοδα από μερίσματα για την τρέχουσα χρήση περιλαμβάνονται μερίσματα ύψους €4.753 χιλιάδων από την συγγενή εταιρεία «Shell & MoH Α.Ε αεροπορικών καυσίμων» ενώ τα έσοδα από μερίσματα στη συγκριτική περίοδο προέρχονται κυρίως από τις θυγατρικές εταιρείες «Ερμής Α.Ε.» και «Μυρτέα Α.Ε.» (€2.000 χιλιάδες και €6.000 χιλιάδες αντίστοιχα) καθώς και από τις συγγενεις εταιρείες «Shell & MoH Α.Ε αεροπορικών καυσίμων» (€3.828 χιλιάδες) και «Εγκαταστάσεις Πετρελαιοειδών Ρόδου – Αλεξανδρουπόλεως Α.Ε» (€ 169 χιλιάδες).

Επενδύσεις – Ανάπτυξη

Στο δίκτυο πρατηρίων της Coral το 2019 εντάχθηκαν συνολικά 12 νέα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια RBA και 21 νέα συνεργαζόμενα σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον τοποθετήθηκε υγραέριο σε 5 ακόμη ιδιολειτουργούμενα πρατήρια. Συνεχίστηκε η αναβάθμιση του δικτύου μας προσθέτοντας 20 νέα «AB Shop & Go» και 14 νέα «I LOVE Café», προσφέροντας την δυνατότητα στους πελάτες μας να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους μέσα από το δίκτυο των καταστημάτων στα πρατήρια μας.

Επιπλέον ο Όμιλος έθεσε τις βάσεις για την επέκταση των δραστηριοτήτων του στις Βαλκανικές χώρες και την Κύπρο μέσω της ίδρυσης νέων εταιρειών, πιο συγκεκριμένα:

- H CORAL ENERGY PRODUCTS (CYPRUS) LTD είναι η εταιρεία δικαιούχος χρήσης των σημάτων Shell στην Κύπρο. Η εταιρεία έλαβε την επωνυμία αυτή μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Lukoil Cyprus Limited από την Coral A.E τον Ιανουάριο του 2017. H εταιρεία με την προηγούμενή της μορφή λειτουργεί στη χώρα από το 2002. Στην Κύπρο οι βασικές δραστηριότητες της εταιρείας είναι η διανομή και εμπορία, μέσω των πρατηρίων με το σήμα Shell, μιας ευρείας γκάμας πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως βενζίνη, πετρέλαιο και λιπαντικά. Ήδη η εταιρεία λειτουργεί 33 πρατήρια με το σήμα Shell. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη του δικτύου με νέα  πρατήρια,  εξασφαλίζοντας 5 νέες μισθώσεις που αφορούν ανέγερση πρατηρίων από οικόπεδο και θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

- Η CORAL SRB DOO BEOGRAD είναι η εταιρεία δικαιούχος χρήσης των σημάτων Shell στη Σερβία. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό τη διανομή και εμπορία, μέσω των πρατηρίων με το σήμα Shell, μιας ευρείας γκάμας πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως βενζίνη, πετρέλαιο και λιπαντικά.  Η Coral Σερβίας έχει στόχο να αναπτυχθεί στην αγορά με στοχευμένες επενδύσεις μέσω κεντρικών πρατηρίων καυσίμων μέσω των οποίων θα μπορεί να προμηθεύει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες στους Σέρβους καταναλωτές. Ήδη λειτουργούν τέσσερα πρατήρια, ένα στον αυτοκινητόδρομο Ε-70 κοντά στην περιοχή Adasevci, ένα δεύτερο στην Jurica Gagarina 40B στο Νέο Βελιγράδι  το τρίτο πρατήριο στο Novi Sad και το τέταρτο στη Νότια Σερβία στο Βαλιέβο. Παράλληλα έχει συμφωνηθεί η κατασκευή επτά  ακόμη νέων ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, εκ των  οποίων τρία είναι υπό κατασκευή και  η λειτουργία τους προγραμματίζεται εντός του 2020, ενώ άλλα τέσσερα βρίσκονται στην φάση των αδειών κατασκευής και η λειτουργία τους προγραμματίζεται εντός του επομένου έτους.

Παράλληλα ο Όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητες του  και ισχυροποίησε τη παρουσία του σε νέους τομείς μέσω των εταιρειών:

- Coral Products and Trading ΑΕ  η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας ναυτιλιακών καυσίμων στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας από το 2017, διεύρυνε το επενδυτικό της πλάνο το 2019, με στόχο την ένταξη επιπλέον προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ώστε να είναι εγκαίρως σύννομη με την οδηγία του ΙΜΟ2020.

- Η CORAL INNOVATIONS Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσα από την ιστοσελίδα www.allsmart.gr διαθέτοντας χιλιάδες προϊόντα και επενδύοντας σε σημαντικές συνεργασίες με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης πρότασης προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες της. Ήδη, η εταιρεία το 2019 διπλασίασε σχεδόν την γκάμα του κωδικολογίου που εμπορεύεται ηλεκτρονικά συνεχίζοντας με ένα σταθερό πλάνο επέκτασης σε περισσότερες νέες κατηγορίες.

Επιπλέον, η Coral Innovations Α.Ε έχει αναλάβει την προμήθεια προϊόντων αίθουσας για τα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια Shell και AVIN και είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος για τα προϊόντα των εταιρειών SENGLED, STAYHOLD, TRICO, COOLIO. Τέλος, έχει σχεδιάσει και διανέμει σε Ελλάδα και εξωτερικό το βιταμινούχο νερό COOLVIT.

Εξέλιξη του Ομίλου και κορονοϊός

H διοίκηση της Εταιρείας εξετάζει συνεχώς τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία του Covid-19 και θέτει ως πρώτο στόχο του 2020 αρχικά την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των συνεργατών, των πελατών της και των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιείται. 

Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις αρνητικές επιπτώσεις  στην οικονομική θέση της Εταιρείας και του Ομίλου από την υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη επανεξετάζοντας τις επιμέρους δαπάνες και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ταμειακή ρευστότητα. 

Με αυτά τα δεδομένα επιπλέον στόχοι για το 2020 είναι:

- Διατήρηση θετικών ταμειακών ροών κυρίως μέσω βελτιστοποίησης της διαχείρισης των κεφαλαίων κίνησης (αποθέματα, απαιτήσεις από πελάτες, υποχρεώσεις προς προμηθευτές), καθώς και αυστηρή επιλογή και αξιολόγηση των επενδυτικών ευκαιριών.

- Αυστηρή εφαρμογή της πιστωτικής πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αύξησης των επισφαλειών στα πλαίσια του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί ο Όμιλος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέρος της οικονομίας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες ρευστότητας λόγω της επιδημίας του Covid-19.

- Μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά κύριο λόγο μέσω περαιτέρω αξιοποίησης των συνεργειών με τις συνδεδεμένες εταιρείες του Ομίλου Μότορ Όϊλ και μέσω βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας της λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων.

- Διατήρηση της ηγετικής θέσης του Ομίλου στην διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που συντελούν στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και της διαφοροποίησης σε προϊόντα υπηρεσίες και εμπορικά σήματα.

- Ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην περιοχή των Βαλκανίων.

- Περαιτέρω βελτίωση του ήδη πολύ υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών στο δίκτυο των πρατηρίων μας, διαμέσου της συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού. 

- Διατήρηση του άριστου επιπέδου ασφάλειας σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου με συνεχή βελτίωση των ήδη υπαρχόντων πρακτικών, διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού στα υψηλά πρότυπα ασφαλείας του Ομίλου και επάρκειας του εξοπλισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.