ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΤΕ: Προσήλωση στο επενδυτικό πρόγραμμα των €600 εκατ.

08:15 - 15 Μαϊ 2020 | Αναλύσεις
ΟΤΕ: Προσήλωση στο επενδυτικό πρόγραμμα των €600 εκατ.
Βασικός στόχος του Ομίλου ΟΤΕ είναι να συνεχίσει κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2020, ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ (photo), κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Αρχικά, ο κ. Τσαμάζ γνωστοποίησε πως από το συνολικό ποσό των επενδύσεων, τα 166 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε πως παρά την κρίση και τις καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα λόγω της πανδημίας, οι επενδύσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Όπως είπε και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Χαρ. Μαζαράκης, πρόκειται για επενδύσεις επέκτασης που χρειάζονται προκειμένου να καλυφθεί η στροφή των πελατών προς τα δίκτυα νέας γενιάς, αλλά και η μεγάλη αύξηση στη χρήση data στην κινητή τηλεφωνία. Ο κ. Μαζαράκης, είπε πως η καραντίνα των επτά εβδομάδων συνέβαλε σε αύξηση των πελατών του ΟΤΕ που ζητούν αναβάθμιση των ευρυζωνικών συνδέσεων για μεγαλύτερες ταχύτητες, ενώ αυξήθηκαν και οι συνδρομητές της Cosmote TV.

Οι επιπτώσεις του Covid-19

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας, στον ΟΤΕ υποστηρίζουν πως μετριάστηκαν εξαιτίας του γεγονός πως ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας. Πρόσθεσαν πως υπήρξαν καθυστερήσεις πληρωμών λογαριασμών κατά τις πρώτες ημέρες της καραντίνας, οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Ωστόσο, ο κ. Τσαμάζ συνέχισε λέγοντας πως τον προηγούμενο μήνα μειώθηκαν οι πωλήσεις μέσω των καταστημάτων και υπήρξαν καθυστερήσεις σε έργα τεχνολογίας του ομίλου. Στις απανωτές ερωτήσεις για τις επιπτώσεις από τα μειωμένα έσοδα roaming, αφού οι επισκέψεις ξένων τουριστών έχουν μηδενιστεί, η διοίκηση του ΟΤΕ παρέπεμψε στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου. Εξέφρασε την ελπίδα πως ακόμα και αν φέτος χάσει σχεδόν όλα τα έσοδα από το roaming θα είναι μια ζημιά για μια χρονιά καθώς του χρόνου υπάρχει η ελπίδα ομαλοποίησης της τουριστικής κίνησης.

Τα μεγέθη στην ελληνική αγορά

Σχετικά με τα μερίδια στην Ελλάδα, η αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών είχε φτάσει στο τέλος Μαρτίου τα 4.124.000 συνδέσεις με το μερίδιο του ΟΤΕ στο 49% (2.036.000 ευρυζωνικές συνδέσεις). Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ο ΟΤΕ προσέθεσε περίπου 30.000 συνδέσεις με τον ανταγωνισμό να προσθέτει 9.000 συνδέσεις. Η διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς (VDSL / Vectoring) έφτασε στα τέλη Μαρτίου σχεδόν το 39% της πελατειακής βάσης του ΟΤΕ στη λιανική ενώ λειτουργούσαν περίπου 16.000 καμπίνες.

Το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) καλύπτει σήμερα περίπου 150.000 νοικοκυριά με στόχο το διπλασιασμό της κάλυψης μέχρι το τέλος του έτους. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου προστέθηκαν 45.000 νέοι συνδρομητές στα δίκτυα νέας γενιάς με το 89% των συνδρομητών ευρυζωνικών συνδέσεων VDSL / Vectoring να συνδέεται με ταχύτερες άνω των 50 Mbps. Γεωγραφικά, τα δίκτυα νέας γενιάς καλύπτουν σχεδόν το 72% της χώρας. Στην Cosmote TV προστέθηκαν 2.000 συνδρομητές στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου με αποτέλεσμα να φτάσει τους 557.000. 

Ενδεικτικά της στροφής προς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση δεδομένων (data) ανά συνδρομητή στην κινητή τηλεφωνία που διπλασιάστηκε κατά την τελευταία διετία. Από 1,7 Gb στο πρώτο τρίμηνο του 2018, έφτασε τα 3,6 Gb ανά συνδρομητή στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:22 - 15 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.