ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αναδιαρθρώσεις φτιάχνουν κλίμα και διαθέσεις

16:55 - 15 Μαϊ 2020 | Αναλύσεις
Οι αναδιαρθρώσεις φτιάχνουν κλίμα και διαθέσεις
Η διαγραφή των τριών συστημικών τραπεζών και της Τιτάν καθώς και τα αποτελέσματα των εταιριών απασχόλησαν το ενδιαφέρον της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας ξεφεύγοντας λίγο από την ειδησεογραφία του κορωνοιού.

Αυτό επισημαίνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Μάνος Χατζηδάκης, Head of Research στην Beta ΑΧΕΠΕΥ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η καλή πορεία που παρατηρείται στην Ελλάδα αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων της Πανδημίας έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στις εισαγόμενες πιέσεις και τον περιορισμό της μεταβλητότητας σε σημαντικό αριθμό δεικτοβαρών μετοχών. Εξαίρεση σε αυτή την σχετικά αισιόδοξη εικόνα αποτελεί ο τραπεζικό κλάδος ο οποίος για δεύτερη φορά μετά το 2018 θα βρεθεί χωρίς εκπρόσωπο στο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ακραία μεταβλητότητα -όπως ακριβώς είχε γίνει και το Νοέμβριο του 2018- καθώς το μέγεθος των εκροών σε σχέση με τα συναλλακτικά δεδομένα της Αγοράς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο. Παρόλα αυτά επειδή οι Αγορές τείνουν σε κάθε επανάληψη ενός «ειδικού» φαινομένου να προεξοφλούν πιο γρήγορα τις εξελίξεις φαίνεται να έχει υπάρξει σε δεύτερο χρόνο αναχαίτιση της προσφοράς, ίσως όχι στο βαθμό που να μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλειδώσει η αναδιάρθρωση με προσυμφωνημένες συναλλαγές αλλά πάντως σε μια κλίμακα που να θεωρείται ελεγχόμενη για τις εμπλεκόμενες μετοχές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει κυρίως από την συνεδρίαση της Πέμπτης και όχι τόσο από την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής όπου τα αντανακλαστικά στα νέα ιστορικά χαμηλά του τραπεζικού δείκτη λειτούργησαν παρά την έντονη υποχώρηση που παρατηρήθηκε στις ξένες αγορές. Υπολείπονται ακόμα 10 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων οι οποίες θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση του κλίματος.

Κατά τα άλλα τα μηνύματα από τα αποτελέσματα χρήσης και τριμήνου που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά καθώς οι διοικήσεις των εισηγμένων έδειξαν αντανακλαστικά στην διαχείριση των πρώτων δύσκολων εβδομάδων της πανδημίας. ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΚΡΙΚΡΙ άφησαν καλές εντυπώσεις στην πρώτη ανάγνωση οι οποίες συνεχίστηκαν και στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν, καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα οργανικά αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ η Τιτάν δείχνει να περιορίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στο τετράμηνο. Τέλος, η γενική αίσθηση από το άνοιγμα των μαγαζιών του Λιανικού Εμπορίου την εβδομάδα που πέρασε είναι ικανοποιητική καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα απόρροια της δίμηνης παύσης λειτουργίας κλάδων που δεν είχαν ικανή παρουσία σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων ή οργανωμένο δίκτυο διανομής στο σπίτι.

Ο Γενικός Δείκτης κράτησε την περιοχή στήριξης των 580 μονάδων από την οποία επιχείρησε την επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων. Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο είναι δύσκολη η ανάβαση προς τις 650 μονάδες ωστόσο οι πιέσεις φαίνεται να μην βρίσκουν πρόθυμους πωλητές που θα έδιναν νέα δυναμική στην πτώση. Με την ανάλωση χρόνου στο εύρος τιμών 620 – 580 ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να συμπιέσει την απόσταση από τους μεσοχρόνιους κινητούς μέσους θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να αντιστρέψει την τάση σε ανοδική. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα θετικό κλείσιμο πάνω από τις 610 μονάδες ενώ για τον MACD η απόσταση αυτή ακόμα πιο κοντά αφού αρκεί μια ανοδική συνεδρίαση την Δευτέρα για να ενεργοποιηθεί ένα σήμα αγορών. Οι ταλαντωτές παραμένουν στην απόλυτη ουδετερότητα, εκφράζοντας και μια αμηχανία ως προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της συσσώρευσης που συμπληρώνει πλέον ένα ημερολογιακό μήνα. Συμπερασματικά κλείνουμε υπέρ των αγοραστών για το κοντινό μέλλον και εκτιμούμε ότι η λύση της συσσώρευσης θα κριθεί στην περιοχή των 630 μονάδων που είναι και η άμεση βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Με μια τηλεδιάσκεψη που σίγουρα θα λύσει πολλές απορίες ξεκινάει η ερχόμενη εβδομάδα. Η Αεροπορία Αιγαίου θα ενημερώσει αναλυτές και διαχειριστές την Δευτέρα το μεσημέρι για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά της μεγέθη αλλά και τις δράσεις περιορισμού ή μετριασμού των αρνητικών επιδράσεων στην ρευστότητα του ομίλου. Την Τρίτη 19 Μαΐου εκτός από την παρουσίαση για τα αποτελέσματα χρήσης του ΟΛΠ, η Φουρλής θα δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου καθώς και τα πρώτα νούμερα επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση των καταστημάτων την εβδομάδα που πέρασε στην τηλεδιάσκεψη που ακολουθεί την επόμενη ημέρα. Επιστρέφοντας στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης στις 22/5 αναμένονται τα αποτελέσματα από Πλαστικά Κρήτης και ΕΥΑΘ. Επισημαίνεται τέλος ότι από την ερχόμενη Τρίτη αίρονται οι περιορισμοί στις ανοικτές πωλήσεις και τις θέσεις πώλησης στην αγορά παραγώγων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.