ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «μπαζούκας» των εισηγμένων απέναντι στον Covid-19 Κύριο

09:00 - 22 Μαϊ 2020 | Αναλύσεις
Τα «μπαζούκας» των εισηγμένων απέναντι στον Covid-19
Το απόλυτο και μοναδικό ερώτημα αυτής της περιόδου για τις εισηγμένες εταιρίες είναι ποιες γραμμές άμυνας έχουν αναπτύξει απέναντι στην κατάρρευση των πωλήσεων το δίμηνο της καραντίνας που προηγήθηκε, αλλά κυρίως πως θα αντιδράσουν στην επερχόμενη ύφεση, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα βαθιά ύφεση την ελληνική οικονομία.

Οι υγιείς εισηγμένες έχουν ήδη επαρκή ταμειακά αποθέματα για να αντέξουν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προχωρώντας σε μία λελογισμένη διαχείριση του κόστους.

Αρκετές άντλησαν νέα δάνεια για να αυξήσουν τη ρευστότητά της ήδη, ενώ οι περισσότερες επανεξετάζουν επενδυτικά προγράμματα και κόστη, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές και να βελτιώσουν περαιτέρω τη ρευστότητά τους.

Ο ΟΠΑΠ είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι βελτίωσαν μέσω τραπεζικού δανεισμού την ταμειακή τους ρευστότητα προκειμένου να έχουν κεφάλαιο κίνησης. Ο οργανισμός εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019 και την 1η Απριλίου είχε διαθέσιμη συνολική ρευστότητα 623 εκατ. ευρώ. Επιπλέον επανεξετάζεται το επενδυτικό πλάνο και εξετάζονται τα κόστη και από που μπορεί να γίνει εξοικονόμηση.

Η πρόσβαση των ΕΛΠΕ σε πιστώσεις αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 περαιτέρω κατά 300 εκατ. από ελληνικές και ξένες τράπεζες, που σε συνδυασμό με την χρήση υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητας κατά 550 εκατ. ευρώ συνολικά από την αρχή του έτους.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 1,9 δισ. ευρώ από 1,52 δισ. ευρώ, που ήταν στο περσινό πρώτο τρίμηνο. Όπως αναφέρει η διοίκηση, αξιοποιεί στο έπακρο τη δραστική μείωση των τιμών των πρώτων υλών και του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται και άλλες δράσεις για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς.

Το εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ της MYTILINEOS, αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για την άμυνα του Ομίλου απέναντι στην επερχόμενη ύφεση. Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη δεν έχει σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων έως το 2022, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή συνολική ρευστότητα της τάξης του €1,5 δισ., εκ των οποίων τα 600 δισ. ευρώ είναι μετρητά διαθέσιμα. Ταυτόχρονα το 70% του επενδυτικού προγράμματος υλοποιείται κανονικά, ενώ το υπόλοιπο 30% έχει τεθεί σε διαδικασία επαναξιολόγησης αναμένοντας περισσότερα στοιχεία και σαφήνεια αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Η μεγαλύτερη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, έδρασε προληπτικά εν αναμονή των εξελίξεων στο πρώτο τρίμηνο και συγκεκριμένα: Ενίσχυσε τη ρευστότητά της στα 400 εκατ. ευρώ (ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες γραμμές χρηματοδότησης). Έλεγξε εξονυχιστικά το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών του Ομίλου και ανέστειλε δαπάνες ύψους 50 εκ. που κρίθηκαν προς το παρόν μη απαραίτητες. Εντόπισε δυνατότητες περικοπής των δαπανών και ήδη προβαίνει σε ενέργειες για τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε την υπογραφή κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, με σκοπό την κάλυψη τρεχουσών και ευρύτερων επιχειρηματικών αναγκών. Το δάνειο είναι διάρκειας δύο ετών με δυνατότητα παράτασης έως και δύο επιπλέον ετών.

Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε πως επαναπροσδιορίζει τις επενδυτικές της προτεραιότητες σε σχέση με το αρχικό πλάνο για το 2020. Μειώνει κατά 100 εκατ. ευρώ δαπάνες και έχει τη δυνατότητα και είναι στη διακριτική της ευχέρεια και άνω των 100 εκατ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε μείωση των εξόδων σε όλους τους τομείς, ώστε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους στόχους που έχει θέσει για επενδύσεις, λειτουργικά κέρδη και ελεύθερες ταμειακές ροές.

Ο μαιευτικός όμιλος ΙΑΣΩ αποκαλύπτει στην ετήσια έκθεσή του ότι η εταιρεία έχει αρκετή ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα 34 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019) για να αντέξει την κρίση, ενώ παράλληλα έχει ήδη εξασφαλίσει νέα έγκριση για γραμμή κίνησης κεφαλαίου.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.