ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα συμβεί στη σημερινή συνέλευση της ΣΙΔΜΑ

07:03 - 25 Μαϊ 2020 | Αναλύσεις
Τι θα συμβεί στη σημερινή συνέλευση της ΣΙΔΜΑ
Σε 2 ώρες από τώρα στις εγκαταστάσεις της ΣΙΔΜΑ θα πραγματοποιηθεί μία ιστορική συνέλευση για τη συγχώνευση της ΣΙΔΜΑ με την Μπήτρος Μεταλλουργική με απορρόφηση της δεύτερης από τη πρώτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος της νέας συγχωνευμένης εταιρίας θα είναι ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Μπήτρος που ίδρυσε την ιστορική συρματουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάσθηκε πάνω από μία τριετία για τη ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Οι δύο εταιρείες, το περασμένο Απρίλιο και εν μέσω της καταιγίδας του κορονοϊού, με τις ευλογίες των πιστωτριών τραπεζών, ανακοίνωσαν τη συμφωνία απορρόφησης της «Μπήτρος Μεταλλουργική» από τη ΣΙΔΜΑ. Η απορρόφηση θα υλοποιηθεί μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΙΔΜΑ, η οποία θα συντελεστεί με την εισφορά του ενεργητικού και του παθητικού της «Μπήτρος Μεταλλουργική». Στο τέλος της διαδικασίας, θα έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη ΣΙΔΜΑ στην οποία θα συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό η «Μπήτρος Συμμετοχική».

Παράγοντες κοντά στη διαδικασία έκριναν την προαναφερόμενη διαδικασία ως την προσφορότερη για τεχνικούς λόγους. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία που είχε γίνει τον περασμένο Μάιο (8/5/2019), προέβλεπε απόσχιση του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων της «Μπήτρος» και απορρόφηση του κλάδου αυτού από τη ΣΙΔΜΑ.

Η συμφωνία των τριών πλευρών προβλέπει νέα αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των δύο επιχειρήσεων, με βάση την πρόταση λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που υπεβλήθη από τους πιστωτές. Η προσθήκη της «Μπήτρος Μεταλλουργική» αναμφίβολα θα διευρύνει τα μεγέθη της ΣΙΔΜΑ, η οποία θα καταστεί ο μεγαλύτερος παίκτης στην εμπορία προϊόντων σιδήρου. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα καταστήσει θετικά τα αρνητικά ίδια κεφάλαιά της, με αποτέλεσμα να μην απαιτήσει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά η «Μπήτρος Συμμετοχική» μειώνεται σημαντικά σε μέγεθος, καθώς μετά την εισφορά της «Μπήτρος Μεταλλουργική», απομένουν οι δραστηριότητες στον τομέα του σκυροδέματος, της ενέργειας και των κατασκευών. Ωστόσο οι προαναφερόμενοι τομείς είναι πολύ μικροί σε σχέση με τη μεταλλουργία και δεν ξεπερνούν το 10%. Παράλληλα όμως μεταφέρει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της στην ΣΙΔΜΑ καθιστώντας βιώσιμη τη λειτουργία του. Είναι άγνωστο αν η μεταβίβαση των δανειακών υποχρεώσεων συντελείται με «κούρεμα» ή όχι.

Η «Μπήτρος Συμμετοχική» είχε συνολικές δανειακές υποχρεώσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 95 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην «Μπήτρος Μεταλλουργική».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.