ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι διαγραφές και οι εισαγωγές εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Κύριο

08:00 - 03 Ιουν 2020 | Αναλύσεις
Οι διαγραφές και οι εισαγωγές εισηγμένων στο Χρηματιστήριο
Αδειάζει το χρηματιστηριακό ταμπλό και φέτος από εισηγμένες εταιρίες αλλά δυστυχώς δεν εμπλουτίζεται με καινούριες εισαγωγές, αφού η δίμηνη καραντίνα λόγω Covid-19 πάγωσε τα επιχειρηματικά σχέδια πολλών εταιριών που έχουν επικεντρωθεί να διασώσουν μερίδια αγοράς και πελάτες στους 7 μήνες που υπολείπονται για να εκπνεύσει και η φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, σήμερα που εισέρχεται ο Ιούνιος μετράμε ήδη 2 διαγραφές εισηγμένων, την FG Europe που εξήλθε από το ΧΑ στις 10 Ιανουαρίου και την ΕΛΤΡΑΚ που σταμάτησε η διαπραγμάτευση της μετοχής στις 13 Μαρτίου 2020. Στις υποψήφιες προς διαγραφή εισηγμένες για το 2020 είναι κατ αρχάς η Σφακιανάκης η οποία αποχωρεί από το ΧΑ μέσα σε μία χρονιά που συνεχίζει να την βαραίνει ο υψηλός δανεισμός. Οι μέτοχοι-επενδυτές της Σφακιανάκης σίγουρα αισθάνονται πίκρα για μία μετοχή που εισήλθε με τις καλύτερες προδιαγραφές και αποχωρεί με σημαντικό discount αφήνοντας πολλές ζημιές στα χαρτοφυλάκια.

Οι τρεις επόμενες εισηγμένες-φθάνουμε ήδη τις 6 προς διαγραφή για το 2020- είναι η Νηρέας και η Σελόντα που μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς τους από την Andromeda θα οδηγηθούν οι μετοχές τους εκτός χρηματιστηριακό ταμπλό. Ακολουθεί ως 6η διαγραφή από την αρχή του χρόνου η μετοχή της Καράτζης καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη προηγούμενη εβδομάδα ενέκρινε το squezze out για τη μετοχή. Μεγάλη πιθανότητα για να προχωρήσει εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό συγκεντρώνει και το Ιασώ. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη πρόθεση του αμερικανικού fund Οaktree  που έχει την πλειοψηφία. Η απόφαση θα ληφθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τη παρελθούσα οικονομική χρήση διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής 8 εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Ανεμος/Grivalia, Κρητών Αρτος, Κανάκης.

Οι υποψήφιες προς εισαγωγή εταιρίες

Στις εταιρίες που έχουν καταθέσει φάκελο εισαγωγής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την είσοδο των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο περιλαμβάνεται η R Energy 1 που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Γιώργο Ρόκκα  και η ασφαλιστική εταιρία Interlife που είναι ήδη εισηγμένη στο κυπριακό χρηματιστήριο.

Ενδιαφέρον για την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο έχουν εκδηλώσει και εταιρίες ΑΕΕΑΠ, όπως η Noval Property(θυγατρική του ομίλου Viohalco), η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη, η Orilina, η Nάστης και η Trade Estates(θυγατρική του ομίλου Fourlis).

Παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν εξαιρετική ως προς τις αποδόσεις, με το Χρηματιστήριο να είναι στη κορυφή των παγκόσμιων αποδόσεων, ακόμη και η παραμονή εισηγμένων στο Χ.Α. με ετήσιο κόστος κατά μέσον όρο 6.000 – 7.000 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και αποτελεί πολυτέλεια, καθώς οι διοικήσεις αναζητούν ρευστότητα, για να είναι επαρκείς οι ταμειακές ροές, και προχωρούν σε περικοπές όλων των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης που εκτιμούν ότι δεν τους είναι άμεσα απαραίτητες για την τρέχουσα διετία. Την ίδια ώρα, η παρατεινόμενη ανομβρία στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με πενιχρούς όγκους συναλλαγών αποτρέπει την είσοδο νέων επιχειρήσεων στο Χ.Α. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι 3 είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερος, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές – βραχυπρόθεσμο όφελος. Τρίτος, η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Από κει και πέρα το ζητούμενο για την χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρίες σε κεφαλαιοποίηση δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειες για μικρές εταιρίες να εκκολαφθούν και να μεγαλώσουν αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρίες με διεθνή αναγνώριση που θα δυναμώσουν και την χρηματιστηριακή αξία της αγοράς.

Δεν μπορεί το Χρηματιστήριο να στηρίζεται σε 7-8 εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 4-5 εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι υπόλοιπες 160 μετοχές να παραμένουν στο ταμπλό αδρανείς και ανύπαρκτες επιχειρηματικά.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.