ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Creta Farms: Το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου επόμενος σταθμός για τη διάσωση

09:01 - 05 Ιουν 2020 | Αναλύσεις
Creta Farms: Το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου επόμενος σταθμός για τη διάσωση
Σήμερα θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση για την υπαγωγή της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα. Υπενθυμίζεται ότι είχε ορισθεί δικάσιμος, στις 20 Μαρτίου η οποία όμως ματαιώθηκε, λόγω των μέτρων περιορισμού από την πανδημία του κορονοϊού.

Εφόσον η αίτηση εκδικαστεί σήμερα Παρασκευή, η απόφαση πιθανολογείται ότι θα εκδοθεί σε 3-6 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει, τη μεταβίβαση σημαντικού τμήματος του ενεργητικού σε νέα εταιρεία συμφερόντων της Impala Invest με τη μορφή εισφοράς σε είδος. Με βάση τη συμφωνία, οι οφειλές της Creta Farms θα «κουρευτούν» κατά 64,12% και άρα στην IMPALA HELLAS θα μεταβιβαστούν οφειλές ύψους 58,457 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό χρεών που ανέρχεται στα 162.943.437,49 ευρώ 

Οι υπόλοιπες οφειλές ύψους 104.485.878,56 ευρώ θα βαρύνουν την παλιά εταιρία ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και μετά από ρευστοποίηση του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν. Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των οφειλών της προς τις Τράπεζες, αυτές ρυθμίζονται σε 40 τριμηνιαίες δόσεις και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία σε 180 μηνιαίες δόσεις ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις.

Πηγές, πάντως, που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία, όπως ανέφερε χτες το Reporter.gr, επισημαίνουν το πόσο σημαντική είναι η εκδίκαση της υπόθεσης και επισημαίνουν πως νέα αναβολή ενδεχομένως να τινάξει στον αέρα το σχέδιο διάσωσης.

«Η καθυστέρηση που προκλήθηκε από το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία είναι κατανοητή, αλλά όχι αμελητέα. Απαιτείται τώρα αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις διαδικασίες από το δικαστικό σώμα, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση πέραν του καλοκαιριού διακινδυνεύει το όλο εγχείρημα της διάσωσης της εταιρίας, με σημαντικές προεκτάσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία», σημειώνουν και συνεχίζουν:

«Με βάση τα παραπάνω, εκτός του ότι δεν στοιχειοθετείται πλέον καμία αντίδραση από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τυχόν αίτημα αναβολής της δίκης, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως προσπάθεια κωλυσιεργίας και υπονόμευσης του εγχειρήματος διάσωσης της Creta Farms».

Με την εκδίκαση της υπόθεσης και την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, κλείνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελευταίο κεφάλαιο της διάσωσης της Creta Farms.

Σημειώνεται ότι η κρητική αλλαντοβιομηχανία με την ενδιάμεση διοικητική της ομάδα κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρωτόγνωρη συγκυρία που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού ενώ τα προϊόντα της επέστρεψαν δυναμικά και με γοργούς ρυθμούς στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ.

Η Creta Farms με τη στρατηγική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Impala Hellas συμφερόντων της Bella Bulgaria του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου, εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά κανονικότητας, έχοντας λάβει το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, άλλα και των πιστωτριών τραπεζών για την ενίσχυσή της με ρευστότητα ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Οι όροι που επιβάλλει το σχέδιο εξυγίανσης θα καταστήσουν την επιχείρηση βιώσιμη. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το κατατεθειμένο business plan προβλέπεται οι πωλήσεις από το δεύτερο οικονομικό έτος της διαδόχου εταιρίας να διπλασιάζονται από 46,7 εκατ. ευρώ σε 87,2 εκατ. ευρώ. Η ολική επαναφορά των πωλήσεων στα επίπεδα του 2018 προβλέπεται να γίνει το έβδομο οικονομικό έτος.

Το σενάριο επίσης προβλέπει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης πωλήσεων θα ανέλθει στο 10,8% μέχρι να σταθεροποιηθούν σε αυτό το επίπεδο το ενδέκατο οικονομικό έτος, οπότε και προβλέπονται πωλήσεις 130,6 εκατ. ευρώ.

Το εκτιμώμενο περιθώριο ΚΠΦΤΑ εκτιμάται σε 5,7% το πρώτο οικονομικό έτος και βελτιώνεται περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου φθάνοντας το 11,2%, καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων ανέρχεται σε 7,2% στην περίοδο του Επιχειρηματικού Σχεδίου. 

Επίσης προβλέπεται πως η νέα εταιρεία έχει την υποχρέωση από το έκτο οικονομικό έτος και εφεξής να καταθέτει σε Ενεχυριασμένο Λογαριασμό Μετρητών ποσοστό 50% επί των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το ύψος των οποίων θα πιστοποιείται από Ορκωτό Ελεγκτή της νέας εταιρείας.

Επίσης το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση πωλήσεων (CAGR), των τριών υπό εξέταση εμπορικών σημάτων, της τάξεως του 5,6% για την περίοδο 2019 – 2024. Για την περίοδο 2025 έως 2028 γίνεται η παραδοχή πως οι πωλήσεις ανά εμπορικό σήμα θα κινηθούν σύμφωνα με τον ρυθμό της μέσης ετήσιας μεταβολής του κλάδου των αλλαντικών και κρεάτων (3,2% - σύμφωνα με το Business Monitor International (BΜΙ)).

Τα τυχόν πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα θα διοχετευθούν σε αποπληρωμή του μεταβιβαζόμενου δανεισμού στη νέα εταιρεία για τις Συμβαλλόμενες Πιστώτριες ΕΤΕ, Piraeus SNF, Cairo 3, Alpha Bank και Τράπεζα Χανίων, αναλογικά. Ως πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα νοούνται τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία υπερβαίνουν τα 8 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική αυτή ανάπτυξης περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις εκ μέρους του Δ. Βιντληλαίου, όπως επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ (ήδη έχουν τοποθετηθεί 15 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο στη νέα εταιρία, ενώ επιπλέον ποσά έχουν επενδυθεί για πρώτες ύλες και επανεκκίνηση της λειτουργίας), διαφημιστική προβολή που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην Άνοιξη, ένταση πωλήσεων στο τμήμα horeca που η Creta ήταν πολύ ισχυρή, αξιοποίηση της διεθνούς παρουσίας της Impala σε επίπεδο προμηθευτών, αλλά και βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής, αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού και μείωση του λειτουργικού κόστους.

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 05 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.