ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρεμύδας (ΓΕΒ): Αξιόλογη η μέχρι στιγμής πορεία-Διατηρήσαμε τις θέσεις εργασίας Κύριο

11:00 - 16 Ιουν 2020 | Αναλύσεις
Κρεμύδας (ΓΕΒ): Αξιόλογη η μέχρι στιγμής πορεία-Διατηρήσαμε τις θέσεις εργασίας
Για την πολιτική της «Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας Α.Ε.» κατά τη διάρκεια του lockdown, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την τηλεργασία, καθώς και τις προοπτικές δανεισμού της εταιρείας σε περίπτωση που χρειαστεί, μίλησε στο Reporter ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας, κ. Γεώργιος Κρεμύδας. Σημειώνεται ότι η ΓΕΒ Α.Ε. δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας Βιομηχανικού - Υδραυλικού Εξοπλισμού.

Αρχικά, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ο κ. Κρεμύδας σημείωσε ότι στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε μία μικρή πτώση σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εταιρεία διατήρησε την ίδια πολιτική. «Δουλέψαμε στην αρχή λίγο από τα σπίτια μας και πλέον είμαστε όλοι στις θέσεις μας και θα αγωνιστούμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΓΕΒ Α.Ε., ο κ. Κρεμύδας τόνισε ότι διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας και πως «η εταιρεία βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο προσωπικό και στους συνεργάτες της, τους οποίους και φροντίζει. Πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι συνεργάτες για να αποδώσουν. Αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας», διευκρίνισε.

Στο ίδιο μοτίβο, ο Πρόεδρος της ΓΕΒ Α.Ε. συμπλήρωσε πως «υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δυστυχώς αναγκάστηκαν να απολύσουν, υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να… εκμεταλλευτούν το προσωπικό τους. Εμείς έχουμε άλλη πολιτική».

Καμία έλλειψη σε πρώτες ύλες - Ανησυχία για τους ευρωπαϊκούς πόρους

Οι σταθερές συνεργασίες με εταιρείες από το εξωτερικό αποτέλεσαν σύμμαχο για την ΓΕΒ Α.Ε. κατά τη διάρκεια του lockdown, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κρεμύδα είχε ήδη επαρκή αποθέματα. «Ήταν δηλαδή πολύ μικρό το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με τις πρώτες ύλες μέσω της πανδημίας. Αυτή την στιγμή είμαστε πλήρεις σε θέμα υλικής παραγωγής».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον και την στρατηγική της εταιρείας, ο κ. Κρεμύδας σημείωσε πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού και ως εκ τούτου της οικονομίας. Αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς πόρους, παρέθεσε τον προβληματισμό του για το εάν θα δοθούν έγκαιρα για αναπτυξιακούς σκοπούς ή θα προκύψουν γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία θα καθυστερήσουν την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η προοπτική του δανεισμού

Ο πρόεδρος της ΓΕΒ Α.Ε. γνωστοποίησε ακόμη στο Reporter πως κατά το δίμηνο που κράτησε η καραντίνα, η εταιρεία δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε δανεισμό, αλλά εάν δημιουργηθεί η ανάγκη θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία προέβη στην αναχρηματοδότηση μακροπροθέσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων, ύψους 3 εκατ. ευρώ από τον υφιστάμενο τότε συνολικό δανεισμό της. Η αναχρηματοδότηση έγινε με νέες μακροπρόθεσμες χορηγήσεις τετραετούς διάρκειας, με εξαμηνιαίο χαμηλό επιτόκιο, με χορηγήσεις που προέρχεται κατά ποσοστό 100% από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, η ΓΕΒ Α.Ε. είχε λάβει βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις ύψους 890.000 ευρώ με επιτόκια χαμηλότερα των προ υπαρχόντων χρηματοδοτήσεών της, με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και την εξόφληση δόσεων υφιστάμενων δανείων.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2019, οι ανωτέρω ενέργειες, πέραν του μακροπροθέσμου χαρακτήρα που απέδωσαν στο δανεισμό της εταιρείας, συνετέλεσαν και στον περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους, θέτοντας ταυτόχρονα παρακαταθήκη για σταθερό και χαμηλό κόστος χρήματος στις επόμενες χρήσεις.

Πιο γόνιμη η συνεργασία εκ του σύνεγγυς

Όσον αφορά το ζήτημα της τηλεργασίας, ο κ. Κρεμύδας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αν και η εταιρεία χρησιμοποίησε την εξ αποστάσεως εργασίας, όσο διήρκησε το lockdown. «Χρησιμοποιήσαμε την τηλεργασία και έμειναν μερικοί εργαζόμενοι στο σπίτι λόγω των νέων συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε.

Εν συνεχεία, ωστόσο, επισήμανε ότι «υπάρχουν εταιρείες στις οποίες αποδίδει η τηλεργασία, αλλά ειδικά για τους γονείς είναι δύσκολο να εργαστούν από το σπίτι τους με τον ίδιο ρυθμό, συγκριτικά με την παρουσία τους στην εταιρεία. Στην εταιρεία, οι συνεργάτες μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και πάλι αν αναγκαστούμε, θα δουλέψουμε από το σπίτι σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε: «Κατά την γνώμη μου αποδίδει περισσότερο η εργασία από κοντά, όταν είμαστε όλοι παρόντες και ανταλλάζουμε απόψεις. Ενδεχομένως άλλες εταιρείες να μπορούν να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους πιο εύκολα μέσω της τηλεργασίας».

Η θετική παρακαταθήκη της προηγούμενης χρονιάς

Σημαντικό ρόλο στην αξιόλογη πορεία της ΓΕΒ Α.Ε. κατά την τρέχουσα χρήση έπαιξε το 2019, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μία πολύ καλή χρονιά από τον κ. Κρεμύδα. Ειδικότερα, το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε στα 32,4 εκατ. ευρώ από 27,17 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 14% από 996 χιλ. ευρώ σε 1,105 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 29 Απριλίου 2020, ψηφίστηκε μεταξύ άλλων η διανομή μερίσματος ύψους 0,035 ευρώ ανά μετοχή.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 15:26 - 16 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.