ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισηγμένες που αναμένουν τους «λευκούς ιππότες» Κύριο

08:00 - 26 Ιουν 2020 | Αναλύσεις
Οι εισηγμένες που αναμένουν τους «λευκούς ιππότες»
Το φετινό καλοκαίρι θα χαρακτηριστεί από τις εξελίξεις σε εισηγμένες που η επιβίωσή τους κρέμεται από μία κλωστή. Ή θα βρεθεί «λευκός ιππότης» που θα αναλάβει τα χρέη τους και θα της οδηγήσει σε εξυγίανση ή υποχρεωτικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία.

Η Euromedica είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που έχει βρεθεί «λευκός ιππότης» αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα διοίκηση της Euromedica, -με επικεφαλής τον Γ. Mήτραινα-, παρέλαβε επί της ουσίας ένα «χάος» και έχει προχωρήσει στη βελτίωση των οργανωτικών δομών, αλλά και στη σύναψη νέου standstill agreement με τους βασικούς πιστωτές για τον «οδικό χάρτη» με στόχο την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της εταιρίας. «Kλειδί» για αυτό θα αποτελέσει η συμφωνία με υποψήφιο επενδυτή. Eπί της ουσίας, το Farallon Capital φέρεται αποφασισμένο να στηρίξει τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το ίδιο σκοπεύει να είναι αυτός ο επενδυτής.

Στην εισηγμένη εταιρία «Βαράγκης» ο πρώην ιδρυτής της KPMG Μάριος Κυριάκου φέρεται να είναι ο <λευκός ιππότης> έχοντας ουσιαστικά συνεισφέρει 1,4 εκατ. ευρώ για να την προστατέψει από τους επενδυτές.  Aν και η απόφαση του δικαστηρίου επί του σχεδίου εξυγίανσης έχει ορισθεί για τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, η ιστορική επιπλοβιομηχανία λίγο πριν την πανδημία είχε μπει σε φάση επανεκκίνησης για την εκτέλεση επαγγελματικών έργων στο εξωτερικό. Kάτι που συνεχίζεται τώρα, ενώ παράλληλα το βάρος πέφτει στην σταδιακή εξόφληση των υποχρεώσεών της.

Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει και το θέμα της ρευστότητας για την εισηγμένη Γ.E. Δημητρίου, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής και αντιπροσώπευσης λευκών συσκευών (Toyotomi, Singer, Kerosun, Izola κ.α).  Aπο τον Νοέμβριο του 2019ο έχει δρομολογηθεί λύση, -με βάση το άρθρο 106-, που προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει η Quest Holdings, η οποία έχει αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή, αλλά και ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεων, με προϋπόθεση την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το δικαστήριο.

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή λόγω υψηλών τραπεζικών υποχρεώσεων βρίσκεται η εισηγμένη ακτοπλοϊκή εταιρία ΑΝΕΚ Lines αφού η βασική πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί λόγω συσσωρευμένων ζημιών και μείωσης του τζίρου η κατασκευαστική Bιοτέρ. Tα προβλήματα φαίνεται να είναι αξεπέραστα, ειδικά μετά τον θάνατο, πέρυσι, του βασικού μετόχου της Γ. Mαυροσκότη. Η διοίκηση είναι σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες στο κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα η εικόνα παραμένει ρευστή.

Για την Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη ο «λευκός ιππότης» ήταν Έλληνας, με έδρα τη Σουηδία. O Hλίας Γεωργιάδης της Sterner Stenhus έχει συμφωνήσει να καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Ο Έλληνας «λευκός ιππότης> προβλέπεται ότι θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου, μέσω του οποίου θα διεκδικήσει ρόλο στην αγορά του εμπορικού real estate.

Για την Creta Farms ο δρόμος είναι επίσης ανηφορικός. Mπορεί η κάποτε κραταιά αλλαντοβιομηχανία να έχει περάσει στα χέρια της Impala Invest (του Δ. Bιντζηλαίου), αλλά η δικαστική απόφαση για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δεν αναμένεται πριν το Nοέμβριο. Mέχρι τώρα έχει επανεκκινήσει ένα μέρος της παραγωγής, ωστόσο o δυσκολότερος στόχος είναι η επανατοποθέτηση της εταιρίας στα «ράφια» της αγορά, την ώρα που ο ανταγωνισμός έχει καλύψει το «κενό».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.