ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εισηγμένες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία

16:45 - 26 Ιουν 2020 | Αναλύσεις
Ποιες εισηγμένες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία
Μόλις 13 εισηγμένες σε σύνολο 171 εμφανίζουν χρηματιστηριακή αξία που υπερβαίνει το 1 δις ευρώ (ποσοστό 7,65%). Η κεφαλαιοποίηση των 13 εισηγμένων ξεπερνάει αθροιστικά τα 31,63 δισ. ευρώ έναντι περίπου 46 δισ. που είναι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν προφανείς τους λόγους για τους οποίους η αγορά των Αθηνών δεν ελκύει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τον τόνο δίνει ο μικρός αριθμός πράξεων, η χαμηλή αξία συναλλαγών και η περιορισμένη εμπορευσιμότητα των μετοχών που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες προσόδους.

Στην πρώτη θέση της κεφαλαιοποίησης βρίσκεται η COCA COLA HBC με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 8,5 δις ευρώ. Η μετοχή της COCA COLA, μετά την πτώση που σημείωσε λόγω της πανδημίας στις αρχές Μάρτη, βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία, πετυχαίνοντας μέγιστη τιμή τριμήνου στα 24,50 ευρώ. Η πληρωμή του μερίσματος που ανακοινώθηκε, θα λάβει χώρα στις 28 Ιουλίου, στους κατόχους κοινών μετοχών της εταιρείας στις 3 Ιουλίου, ενώ η αποκοπή του μερίσματος θα λάβει χώρα στις 2 Ιουλίου.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Όμιλος Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος με κεφαλαιοποίηση πάνω από 6,5 δις ευρώ και την αξία της μετοχής να συναλλάσσεται το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ 10,4 και 12,7 ευρώ. Προ ημερών αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος με ημερομηνία αποκοπής την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020.

Στην τρίτη θέση της λίστας με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση βρίσκεται ο ΟΠΑΠ με τη χρηματιστηριακή αξία να υπερβαίνει τα 2,8 δις ευρώ. Την ανοδική πορεία των εσόδων του Οργανισμού ανέκοψε η επιβολή του lockdown ενώ στα 328 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα έσοδα και στα 35,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο. Αισιοδοξία κυριαρχεί στα υψηλά κλιμάκια του Ομίλου ενώ προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε η διανομή συνολικού μεικτού μερίσματος 0,28 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση 2019.

Έκτακτο μέρισμα θα διανεμηθεί και στον Όμιλο JUMBO που ακολουθεί στη λίστα με κεφαλαιοποίηση 2,15 δις ευρώ. Η νέα έκτακτη διανομή στους μετόχους λαμβάνει χώρα μετά τη δυναμική ανταπόκριση των καταναλωτών στην επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων. Διψήφια αύξηση τζίρου καταγράφηκε μετά την άρση του lockdown ενώ στο -23% η πτώση πωλήσεων στο πεντάμηνο.

Πέμπτη στη λίστα είναι η PRODEA, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας φθάνει στα 2,1 δις ευρώ με την αξία της μετοχής να συναλλάσσεται στα 7,9 ευρώ, καταγράφοντας μικρή διακύμανση το τελευταίο πεντάμηνο.

Στην έκτη θέση βρίσκονται τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με την κεφαλαιοποίηση του Ομίλου να αγγίζει ξεπερνάει τα 1,87 εκατ. ευρώ. Στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ συγκαταλέγεται πλήθος επενδύσεων και δραστηριοτήτων με πιο πρόσφατη την έγκριση του Ομίλου για τη συμμετοχή στη β φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η μετοχή των ΕΛΠΕ κυμαίνεται το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ 5,1 και 6,6 ευρώ.

Ακολουθεί στη σχετική λίστα η EUROBANK με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ. Η τράπεζα πρόσφατα βραβεύτηκε από το διεθνούς κύρους περιοδικό Global Finance, ως «Best Treasury and Cash Management 2020» και «Best Sub - Custodian Bank» αντίστοιχα. Ταυτόχρονα η EUROBANK φιλοδοξεί να πρωταστατήσει στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, Σε πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι η EUROBANK δεν ανέστειλε ούτε για μια στιγμή τη χρηματοδότηση επενδύσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι εγκεκριμένες δανειοδοτήσεις αυτής της μορφής στη EUROBANK φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ και συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Λίγο παρακάτω στη λίστα της κεφαλαιοποίησης βρίσκουμε με 1,42 δις ευρώ τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ, ακόμα έναν Όμιλο που συγκαταλέγεται στους μνηστήρες για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρόσφατα στις 22 Ιουνίου συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ του Ομίλου με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη να κρατάει τα ηνία από τη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Παράλληλα εγκρίθηκε η διανομή συνολικού μερίσματος 1,15 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2019 καθώς και νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ενώ ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής ορίστηκε η Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020.

Στην ένατη θέση βρίσκεται η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με κεφαλαιοποίηση άνω των 1,18 δις ευρώ. Σε πρόσφατη εκδήλωση βράβευσης που διοργάνωσε η ΕΤΕ, η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Χριστίνα Θεοφιλίδη σχολίασε πως «η δυνατότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα, γρήγορα και αποτελεσματικά, είναι ζητούμενο και χαρακτηριστικό απαραίτητο για έναν οργανισμό που θέλει να πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή.

Στη δέκατη θέση συναντάμε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με κεφαλαιοποίηση στα 1,07 δις ευρώ και τη μετοχή της να κυμαίνεται το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ 6,9 και 10,2 ευρώ. Στις 29 Ιουνίου επίκειται η καταβολή μερίσματος ενώ δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων της Εταιρείας έως την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020.

Στην ενδέκατη θέση βρίσκεται ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με κεφαλαιοποίηση 1,05 δις ευρώ. Στα πιο σημαντικά επιτεύγματα της εισηγμένης το 2019 η διανομή οικονομικής αξίας €1,2 δισ. (επενδύσεις, αμοιβές εργαζομένων, φόροι, δαπάνες προς εγχώριους προμηθευτές, πληρωμές σε παρόχους κεφαλαίων, κοινωνικές & περιβαλλοντικές επενδύσεις). 

Δωδέκατη στη σχετική λίστα είναι η LAMDA DEVELOPMENT με τη χρηματιστηριακή της αξία να κυμαίνεται περί των 1,04 δις ευρώ. Στα άμεσα σχέδια του Ομίλου είναι η έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω χρηματοδότηση των εργασιών στο Ελληνικό.

Στο τέλος της λίστας με τις εισηγμένες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση βρίσκεται η ΑΛΦΑ BANK με χρηματιστηριακή αξία 1,02 δις ευρώ. Η τράπεζα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Fortress για την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας, όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο Neptune ενώ στις 29 Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το Galaxy.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 26 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.