ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σώθηκε τελευταία στιγμή η παρτίδα στην αγορά εταιρικών ομολόγων Κύριο

11:21 - 03 Ιουλ 2020 | Αναλύσεις
Σώθηκε τελευταία στιγμή η παρτίδα στην αγορά εταιρικών ομολόγων
Στις 19 Ιουλίου 2020 συμπληρώνονται ακριβώς 4 χρόνια από την ίδρυση της πλατφόρμας των εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη εισαγωγή στις 19 Ιουλίου 2016 ήταν της περιβόητης MLS Πληροφορική που έμελλε να αποτελέσει άλλη μία αρνητική εξέλιξη στο Χρηματιστήριο. Ως γνωστόν πρόσφατα με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τέθηκαν προσωρινά εκτός  διαπραγμάτευσης τα 3 ομόλογα που έχει εκδώσει η  εταιρεία πληροφορικής MLS. Ανεξάρτητα από το αν και πότε θα επαναδιαπραγματευθούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι, η ανησυχία των ομολογιούχων εστιάζεται στο κατά πόσο η βορειοελλαδίτικη εταιρεία θα καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.

Εάν δεν είχαμε αυτή τη περίοδο τη πρόσφατη υπερκάλυψη του μεγαλύτερου σε αξία εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την έκδοση ομολόγου και από την Lamda Development ο θεσμός είχε χάσει μέρος της λάμψης του και ράγιζε ανεπανόρθωτα η φήμη του καθώς και νέες εισαγωγές δεν είχαμε αλλά και πολλές εισηγμένες αποπλήρωναν τα ομόλογα-και καλά έκαναν αφού είχαν τη ρευστότητα-στερώντας τους επενδυτές από επιλογές.

Θυμίζουμε ότι  ο όμιλος Mytilineos προχώρησε στις 29 Ιουνίου  σε πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού της δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει μέσω του ΧΑ. Η Sunlight του ομίλου Γερμανός έκανε την αντίστοιχη κίνηση στις 22 Ιουνίου, εξοφλώντας ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ, που εξόφλησε πρόωρα στις 23 Μαρτίου το ομολογιακό του δάνειο που είχε εκδώσει το 2017, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πέρυσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποπλήρωσε πρόωρα μέσα στο καλοκαίρι το δικό της εταιρικό ομόλογο, για να επανέλθει το φθινόπωρο με νέα έκδοση επταετούς διάρκειας, χαμηλότερου κουπονιού και χωρίς δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, οι φετινές αποχωρήσεις των τριών προαναφερόμενων ομολογιακών δανείων από το ΧΑ μείωσαν  το ύψος της συγκεκριμένης αγοράς κατά 550 εκατ. ευρώ (δηλαδή κατά 40%, καθώς οι εναπομείνασες εκδόσεις προσεγγίζουν αθροιστικά τα 820 εκατ. ευρώ). Θα χαθεί δηλαδή μέσα σε ένα εξάμηνο το 40% αυτού που ξεκίνησε να «χτίζεται» τον Ιούνιο του 2016.

Μιλάμε για ένα αθροιστικό ποσό των 770 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό υψηλότερο από το 50% της συνολικής εγχώριας αγοράς. Ωστόσο τα 500 εκατ ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα 300 εκατ της Lamda Development ισοφαρίζουν τις απώλειες αλλά μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των εισηγμένων που συμμετέχουν.

Στην υπόλοιπη εγχώρια αγορά ομολόγων (μετά τις αποχωρήσεις των εταιρειών Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Sunlight) απέμειναν οι εκδόσεις των Αεροπορία Αιγαίου (200 εκατ. ευρώ), Attica Group (175 εκατ. ευρώ), Coral (90 εκατ. ευρώ), Housemarket (40 εκατ. ευρώ), B&F (23 εκατ. ευρώ), Δέλτα Τεχνική και MLS (βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης).

Η βασική αιτία που στρέφει τους καταθέτες στις ομολογιακές εκδόσεις που είχαν υπερκαλυφθεί την τελευταία διετία, είναι η χαμηλή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υποχωρήσει περίπου στο 0,5%, ακόμη και για μεγάλα ποσά, τη στιγμή που το μέσο επιτόκιο των εταιρικών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα κάτω από το 3%  Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας είναι μικροεπενδυτές και το μέσο ποσό τοποθέτησης είναι μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι μικροεπενδυτές φεύγουν από προθεσμιακές καταθέσεις για να τοποθετηθούν σε εταιρικά ομόλογα, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς δεν επιζητούν μόνον την ασφάλεια των χρημάτων. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για συνειδητοποιημένη κατηγορία μικροεπενδυτών που γνωρίζει ότι το κεφάλαιο το «εγγυάται» ο εκδότης και τοποθετείται γιατί πιστεύει στις προοπτικές της επιχείρησης.

Παράλληλα, αυτή η κατηγορία είναι σε θέση να γνωρίζει και τους κινδύνους της επένδυσής της, αφού πρόκειται για διαπραγματεύσιμο τίτλο στη δευτερογενή αγορά, που υπόκειται στις αβεβαιότητες των επιχειρηματικών επιλογών της συγκεκριμένης επιχείρησης ή της οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις από μικροεπενδυτές-πελάτες των τραπεζών προέρχεται από τις καταθέσεις. Συγκεκριμένα, το 70% των ποσών που επενδύονται σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα αυτής της κατηγορίας είναι κεφάλαια που μεταφέρονται από τις καταθέσεις που τηρούν στις τράπεζες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 20%, είναι από χρήματα που βγαίνουν από θυρίδες ή μετρητά που διακινούνται εκτός τραπεζικού συστήματος.

ANEΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.