ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιογόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τις εισηγμένες Κύριο

14:07 - 10 Ιουλ 2020 | Αναλύσεις
Ζημιογόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τις εισηγμένες
Σε μεγάλη περιδίνηση έχουν εισέλθει οι εισηγμένες και τα πρώτα μαντάτα για το 2020 δείχνουν ότι η χρονιά θα είναι ζημιογόνος για τη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Οι πρώτες 28 εισηγμένες που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020 εμφανίζουν ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 333 εκατ. ευρώ έναντι κερδοφορίας 120 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Οι τρεις πρώτες εισηγμένες με την υψηλότερη κερδοφορία είναι ο ΟΤΕ με κέρδη 102,200 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η Mytilineos με κέρδη 36,400 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 35,500 εκατ. ευρώ.

Η κακή εικόνα των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην φετινή πανδημία που έχει αλλάξει δραστικά τα δεδομένα για πολλές εισηγμένες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα ασφαλώς θα επιδεινωθεί στο δεύτερο τρίμηνο όταν το σύνολο των εισηγμένων έχουν την υποχρέωση να ανακοινώσουν αποτελέσματα, διότι στο πρώτο τρίμηνο η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική με συνέπεια ένας μικρός αριθμός εταιριών να αποκαλύψει τις επιδόσεις του.

Το 2020 θα είναι επώδυνη χρονιά αφού τη διαφορά θα κάνει η ισχυρή ρευστότητα, η υψηλή παραγωγικότητα και η μεγάλη εξωστρέφεια.

Οι ζημιές για τη πλειοψηφία των εισηγμένων οφείλεται κυρίως στα δύο διυλιστήρια (κυκλικός κλάδος σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διύλισης, ενώ τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου).

Επίσης  σε πολλές εταιρείες τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν είτε θετικά (π.χ. κλάδος ακινήτων) είτε αρνητικά (π.χ. Quest Holdings) από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα.

Γενικότερα, βέβαια, παρατηρείται  ότι και το  2020 η πορεία των εισηγμένων είναι δύο ταχυτήτων, με άλλες να βαδίζουν από το καλό στο καλύτερο, άλλες να προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εισηγμένες στη διάρκεια του 2020 εστιάζουν  στη ρευστότητα και προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια από όπου μπορούν. Προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη, να αυξήσουν τον τραπεζικό δανεισμό και να εκμεταλλευτούν τα μέτρα ανακούφισης των κυβερνήσεων. Λίγες εταιρείες έχουν δείξει πως δεν επηρεάζονται από την κρίση και δημοσίευσαν καλά αποτελέσματα. Το πρώτο τρίμηνο δείχνει μία εικόνα με τις περισσότερες εταιρείες να σημειώνουν πως οι πρώτοι δύο μήνες ήταν ανοδικοί και μάλιστα σε πολύ καλό βαθμό.

Όμως στη συνέχεια η πανδημία και το lockdown περιόρισαν αισθητά το αποτελέσματα. Μέσα σε 15 μέρες, στο δεύτερο μισό του Μαρτίου χάθηκε η καλή πορεία δύο μηνών. Η Coca Cola αν και είχε στο τρίμηνο πτώση μόλις 1,2% στο τζίρο, τον Απρίλιο κατέγραψε πτώση 37%. Η Ικτίνος μετά από μία πτωτική χρονιά το 2019, το εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης δείχνει υποχώρηση 30% στις πωλήσεις. Η Jumbo έκλεισε το εξάμηνο με πωλήσεις μειωμένες κατά 17% και στα 278,8 εκατ. ευρώ. Αντοχές δείχνει η Τιτάν με τη διοίκηση να σημειώνει πως στο πεντάμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν μόλις 2,1% ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 97,3 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 5,5% λόγω της μείωσης του κόστους. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εμφάνισε μείωση κερδών αλλά σε επίπεδο συγκρίσιμων αποτελεσμάτων ήταν σταθεροποιητικά. Επιπλέον οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει βελτιώνουν τις προοπτικές της εισηγμένης. Η Σαράντης πήγε αρκετά καλά στο τρίμηνο, οι πετρελαϊκές (Motor Oil και ΕΛΠΕ) εμφάνισαν μεγάλες ζημιές λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, ζημιές εμφάνισε η Ελλάκτωρ και η Ιντραλότ, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές προ φόρων της Aegean. Η ΔΕΗ λόγω των μέτρων της κυβέρνησης μείωσε αισθητά τη ζημία. Καλά αποτελέσματα εμφάνισε η Μυτιληναίος, η Παπουτσάνης και η BriQ. Καλά ήταν και τα κέρδη της Πλαστικά Θράκης, η οποία προχώρησε σε αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων, εστιάζει σε προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια, ενώ και από την πώληση βιομηχανικής περιοχής στις ΗΠΑ θα εγγράψει στο δεύτερο τρίμηνο σημαντική υπεραξία. Στις τράπεζες ζημιές εμφάνισαν Πειραιώς και Αττικής και λίγο μικρότερες ήταν οι ζημιές της Alpha Bank λόγω απομειώσεων και προβλέψεων. Κέρδη 304 εκατ. ευρώ είχε η Εθνική και 57 εκατ. ευρώ η Eurobank.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.