ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ Κύριο

11:00 - 20 Αυγ 2020 | Αναλύσεις
Οι εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ
Μόλις 12 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών εμφανίζουν χρηματιστηριακή αξία, που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, η κεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων 12 εταιρειών ξεπερνά τα 30,93 δισ. ευρώ έναντι περίπου 45,5 δισ. ευρώ, που είναι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάταξη των 12 εισηγμένων, που η κεφαλαιοποίησή τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Coca Cola HBC με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα 8,59 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται ο ΟΤΕ με χρηματιστηριακή αξία 6,43 δισ. ευρώ, στην τρίτη ο ΟΠΑΠ με κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ, στην τέταρτη ο Όμιλος Jumbo με 2,11 δισ. ευρώ και στην πέμπτη η Prodea Investments με 2,018 δισ. ευρώ.

Την πρώτη δεκάδα κλείνουν τα ΕΛΠΕ με χρηματιστηριακή αξία 1,65 δισ. ευρώ, η Eurobank με κεφαλαιοποίηση 1,609 δισ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή με 1,32 δισ. ευρώ, η Motor Oil με 1,318 δισ. ευρώ και η Mytilineos με 1,105 δισ. ευρώ. Στην ενδέκατη θέση βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 1,079 δισ. ευρώ και η Lamda Development με 1,016 δισ. ευρώ.

KEFALAIOPOIHSH

Οι πρόσφατες ειδήσεις των κορυφαίων βάσει κεφαλαιοποίησης εισηγμένων εταιρειών έχουν ως εξής:

Coca Cola HBC

Όσον αφορά την Coca Cola HBC, το α’ εξάμηνο του 2020 κατέγραψε πτώση όγκου πωλήσεων κατά 25% στην Ελλάδα, δεχόμενη τη μεγαλύτερη ποσοστιαία κάμψη στο σύνολο των αγορών όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στη γειτονική Ιταλία, όπου η πανδημία επέφερε σφοδρό πλήγμα και τα μέτρα καραντίνας ήταν εκτεταμένα η πτώση πωλήσεων για την Coca Cοla HBC περιορίστηκε στο 20%. Στην ανάλυσή της, η διοίκηση του ομίλου επισημαίνει ότι το κανάλι πώλησης εκτός σπιτιού (HoReCa και ανοιχτή αγορά) αντιπροσωπεύει συνολικά το 40% των εσόδων της, ανεξαρτήτως τοπικής αγοράς.

ΟΤΕ

Έσοδα μειωμένα κατά 3%, στα 918 εκατ. ευρώ, λόγω της επίδρασης της πανδημίας σε ορισμένες γραμμές εσόδων, ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο ο ΟΤΕ, με προσαρμοσμένα EBITDA μειωμένα κατά 0,4% στα 343,5 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως τα προσαρμοσμένα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% στα 118,4 εκατ. ευρώ. Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός, αναφέρει πως στην Ελλάδα κατεγράφη μείωση εσόδων 3,8%, καθώς το lockdown οδήγησε σε μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής κατά 8,8%, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 0,9% και το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 1,7%.

ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή Eurobank Equities, στο δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο επιβλήθηκαν πλήρως τα μέτρα περιορισμού λόγω Covid-19, τα έσοδα του ΟΠΑΠ αναμένεται να έχουν καταγράψει πτώση 58%. Η Eurobank Equities προβλέπει ακόμη ότι στο εξάμηνο, ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει EBITDA ύψους 94 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η προηγούμενη πρόβλεψή της για λειτουργικά κέρδη 267 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, ίσως είναι συντηρητική. Παράλληλα, από τις 11 Αυγούστου, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 6.718.571 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατόπιν επανεπένδυσης του μερίσματος χρήσης 2019.

Jumbo

Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo για τους πρώτους επτά μήνες του 2020 καταγράφονται μειωμένες κατά -12,5% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως υπογραμμίζει η εισηγμένη «τα ανωτέρω μεγέθη δεν επιτρέπουν -προς το παρόν- την εξαγωγή βάσιμων συμπερασμάτων κι εκτιμήσεων για το σύνολο της χρονιάς, καθώς είναι φανερό πως οι συνθήκες στην αγορά αλλάζουν θεαματικά μέρα με την μέρα και ανάλογα με τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Prodea Investments

Στη συνέχεια βρίσκουμε την Prodea Investments, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας φθάνει στα 2,018 δισ. ευρώ με την αξία της μετοχής να συναλλάσσεται στα 7,9 ευρώ, καταγράφοντας μικρή διακύμανση το τελευταίο πεντάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι η Prodea ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου την απόκτηση δύο κτιρίων γραφείων στην Αθήνα έναντι συνολικού τιμήματος 16,9 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕ

Όσον αφορά τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλούσιο χαρτοφυλάκιό του συγκαταλέγεται πλήθος επενδύσεων και δραστηριοτήτων, με πιο πρόσφατη την έγκριση του Ομίλου για τη συμμετοχή στη β’ φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η μετοχή των ΕΛΠΕ κυμαίνεται το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ 5,1 και 6,6 ευρώ.

Eurobank

Από την πλευρά της, η Eurobank τον τελευταίο χρόνο προχώρησε σε συγχώνευση με την Grivalia και συνέχισε με τις τιτλοποιήσεις Pillar και Cairo, €2 και €7,5 δισεκατομμυρίων, αντίστοιχα. Επιπλέον, είναι η πρώτη Τράπεζα που έκανε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και χρήση του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ στο σκέλος του εταιρικού μετασχηματισμού, δημιουργήθηκαν δύο νέες εταιρικές οντότητες, αφενός η Eurobank Holdings AE και αφετέρου η Τράπεζα Eurobank AE. Τον Ιούνιο, η Eurobank ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τη doValue για το Cairo και την απόκτηση 80% της θυγατρικής FPS, που ήδη μετονομάστηκε σε doValueGreece, με την Τράπεζα να διατηρεί το υπόλοιπο 20%.

Τέρνα Ενεργειακή

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε μέσα στον περασμένο Ιούλιο τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020, όπου κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 7,5%, αυξημένα EBITDA κατά 13,7% και τα καθαρά κέρδη της μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 19,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε την πώληση του αιολικού πάρκου «Mountain Air» ισχύος 138 MW, στην πολιτεία του Idaho, στις ΗΠΑ, στην Innergex Renewable Energy Inc. H συμφωνηθείσα αξία για την πώληση του αιολικού πάρκου ανήλθε στα 215 εκατ. δολάρια.

Motor Oil

Όσον αφορά τη Motor Oil, η οποία συμπεριλαμβάνεται στους μνηστήρες για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, εντός του Ιουλίου ολοκλήρωσε τη συναλλαγή για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου επί της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA), ενώ παράλληλα η εισηγμένη απέκτησε ένα αιολικό πάρκο αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 MW στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε ακόμη ότι απέκτησε άλλο ένα αιολικό πάρκο συνολικής αδειοδοτημένης δυναμικότητας 40 MW στη Βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα.

Mytilineos

Η Mytilineos την 1η Ιουλίου 2020 ξεκίνησε την καταβολή μερίσματος, ύψους 0,343647 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, στις 14 Ιουλίου, εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, την οποία κατασκεύασε ο Όμιλος Mytilineos. Αξίζει να σημειωθεί πως η Mytilineos με τη δραστηριότητά της, μεταξύ άλλων, δημιουργεί συνολική προστιθέμενη αξία €1,06 δισ. ίση με το 0,6% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, ενώ συνεισφέρει φορολογικά  €301 εκατ., αξία ίση με το 0,39% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους. Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης Citi δίνει σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα 10 ευρώ για τη μετοχή της Mytilineos, σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου στις 6 Αυγούστου. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €465 εκατ. το α’ εξάμηνο 2020, ενισχυμένα κατά 90% σε ετήσια βάση. Τα οργανικά κέρδη α’ εξαμήνου 2020 αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση σε €132 εκατ., αντανακλώντας τη σημαντική περιστολή των δαπανών προσωπικού και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων, την ομαλοποίηση του υποκείμενου κόστους πιστωτικού κινδύνου, καθώς και τη μείωση της πίεσης στα οργανικά έσοδα. Τα οργανικά κέρδη Β’ τριμήνου 2020 διαμορφώθηκαν σε €65 εκατ.

Lamda Development

Στην έκδοση εταιρικού ομολόγου προχώρησε τον Ιούλιο η Lamda Development. Το επιτόκιο έκλεισε στο 3,40%, με τις προσφορές να ανέρχονται σε 618,3 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 320 εκατ. ευρώ που ζητούσε η εταιρεία. Έτσι, η υπερκάλυψη έφτασε τις 1,93 φορές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, έκανε λόγο για εντυπωσιακή υπερκάλυψη με τεράστια συμμετοχή των Ελλήνων ιδιωτών.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 07:57 - 20 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.