ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η MLS περιμένει το πόρισμα της Deloitte-Τα μέχρι στιγμής δεδομένα Κύριο

13:10 - 17 Σεπ 2020 | Αναλύσεις
Η MLS περιμένει το πόρισμα της Deloitte-Τα μέχρι στιγμής δεδομένα
Αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Deloitte Βusiness Solutions για τις οικονομικές καταστάσεις της MLS, σε μία περίοδο όπου η πορεία της εισηγμένης βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα νερά».

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος έρχεται κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της ανακοίνωσης σχετικά με την εξέλιξη του Ειδικού Ελέγχου που έχει ανατεθεί στην εταιρεία Deloitte Business Solutions A.E. προκειμένου, στο πλαίσιο κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε στις 31.12.2019, να εξεταστεί η επαναδιατύπωση των συγκριτικών στοιχείων με εφαρμογή του ΔΛΠ 8. 

«Η περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του εν λόγω Ειδικού Ελέγχου, οφείλεται στην εκτίμηση που προέκυψε τελευταία να ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων και στοιχεία μελλοντικών πωλήσεων όπως αυτά αποτυπώνονται στο νέο Business Plan 2021-2025, το οποίο συντάσσεται το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης» τονίζει η MLS.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Μαΐου οι εποπτικές Αρχές αποφάσισαν την αναστολή των κινητών αξιών της MLS στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ως αποτέλεσμα της κατάθεσης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ευρημάτων του θεματικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Οι οικονομικές καταστάσεις της MLS για το 2019 αναμένεται να δημοσιoποιηθούν εντός τους Οκτωβρίου και τέσσερις εβδομάδες μετά την παράδοση του πορίσματος στην MLS, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εισηγμένης.

Δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Ιωάννη Καματάκη

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή εταιρεία Leftwich Limited κατάφερε πρόσφατα την έκδοση προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για «πάγωμα» κάθε περιουσιακού στοιχείου του κ. Ιωάννη Καματάκη, βασικού μετόχου της MLS, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης συντηρητικής κατάσχεσης στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο δικηγόρος της Leftwich Limited υποστήριξε στην αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης πως τον Δεκέμβριο του 2018 η εταιρεία (αγνώστων μετόχων) απέκτησε περίπου το 3% της MLS έναντι 1.560.000 ευρώ.

Στις παρουσιάσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Καματάκης στην Leftwich Limited, υποστήριζε πως η MLS «είχε κατορθώσει και είχε αναπτύξει ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας, την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης "MAIC", που θα αποτελούσε τη ναυαρχίδα της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια».

Το προϊόν αυτό, όπως έλεγε, «ήδη πήγαινε πολύ καλά, καθώς υποτίθεται πως οι παραγγελίες ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία στην αγορά και είχε δημιουργήσει δυνατότητες για άνοιγμα σε νέες αγορές, με θετικότατες προοπτικές άμεσης επέκτασης της δραστηριότητας της MLS».

Ωστόσο, η κυπριακή εταιρεία αγόρασε τις μετοχές, αλλά αφού συμφώνησε με τον κ. Καματάκη και την MLS με ιδιωτικό συμφωνητικό, που υπεγράφη στις 6 Δεκεμβρίου 2018, πως στην περίπτωση που είχε αποκρύψει κάποια σημαντική πληροφορία ικανή να επηρεάσει την τιμή της μετοχής «θα επαναγόραζε τις μετοχές στην τιμή που τις αγοράσαμε εμείς, πλέον των εξόδων κάθε συναλλαγής (αρχικής και επαναγοράς). Σε περίπτωση δε που δεν συμμορφωνόταν με την ως άνω υποχρέωση, είχε συμφωνηθεί ότι είχαμε κάθε δικαίωμα να πουλήσουμε τις μετοχές προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, και να αναζητήσουμε τη διαφορά από τους εναγόμενους».

Η αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης είχε γίνει και κατά της MLS, όμως το δικαστήριο αποδέχτηκε την έκδοση προσωρινής διαταγής μόνο στο μέρος που αφορούσε τον κ. Ιωάννη Καματάκη.

Με τα δεδομένα αυτά, η επόμενη μέρα για την πολύπαθη MLS παραμένει δύσκολη.

Κι αυτό γιατί όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 (και του 2018), που θα οδηγήσει σε σειρά ενεργειών αναμόρφωσης των μεγεθών, τόσο αργεί η εκπόνηση και κυρίως η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:14 - 17 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.