ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που υπάρχουν επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο Κύριο

12:37 - 09 Οκτ 2020 | Αναλύσεις
Τα απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που υπάρχουν επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο
Από τις ΗΠΑ και τα Νησιά Μάρσαλ μέχρι την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τα Καϋμάν Νησιά, από τα πιο απομακρυσμένα νησιά που μπορεί κάποιος να συναντήσει μέχρι χώρες, που υπάρχει πληθώρα offshore εταιρειών, σε σχεδόν όλα τα σημεία του πλανήτη βρίσκουμε επενδυτές, οι οποίοι συμμετέχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέρνουν στο «φως» της δημοσιότητας χώρες, που δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι υπάρχει επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Εντύπωση προκαλούν εξωτικές χώρες, που έστω και με περιορισμένη συμμετοχή, έχουν επενδυτικούς κωδικούς στο Χ.Α. Οι συγκεκριμένες χώρες εντάσσονται στους φορολογικούς παραδείσους, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα ελληνικής συμμετοχής από απομακρυσμένα κράτη, αρκετά μακριά από την Ευρώπη, λόγω μετανάστευσης.

Μερικές από τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους είναι τα Καϋμάν Νησιά, το Γκέρνσεϊ και τα Νησιά Μάρσαλ. Τα Καϋμάν Νησιά είναι σύμπλεγμα τριών νήσων και βρίσκονται στην Καραϊβική. Το Γκέρνσεϊ είναι ένα νησί, εξαρτώμενο από τη Μεγάλη Βρετανία και βρίσκεται έξω από τις ακτές της Νορμανδίας. Τα Νησιά Μάρσαλ αποτελούν σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό και πήραν το όνομά τους από τον Βρετανό πλοίαρχο, Τζον Μάρσαλ, ο οποίος ανακάλυψε τα νησιά το 1788.

Όσον αφορά τους επενδυτικούς κωδικούς, σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του AXIA Numbers, τον Σεπτέμβριο οι ενεργές μερίδες ανήλθαν συνολικά στις 930, με τις 493 να αφορούν αγορές και τις 437 να αφορούν πωλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι κωδικοί τον Αύγουστο είχαν φτάσει τους 814. Σε επίπεδο αγορών, οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Σεπτέμβριο προήλθαν από 28 χώρες και σε επίπεδο πωλήσεων από 26 χώρες.

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων ήταν η Κύπρος με 685. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 62 κωδικούς και στην τρίτη θέση με 27 κωδικούς είναι το Λουξεμβούργο. Με 17 επενδυτικές μερίδες ακολουθεί η Γαλλία, εν συνεχεία βρίσκουμε τη Γερμανία με 15, τα Καϋμάν Νησιά με 14, τις ΗΠΑ με 13 και τη Βουλγαρία με 13.

Έπειτα, ακολουθούν οι παρακάτω χώρες: Νησιά Μάρσαλ (9), Ελβετία (8), Λιβερία (8), Αυστραλία (7), Ισπανία (6), Τσεχία (5), Ιρλανδία (5), Αλβανία (5), Τουρκία (5), Αυστρία (5) και Ιταλία (4).

Με 2 ενεργές μερίδες συμμετείχαν οι εξής χώρες: Δανία, Χονγκ Κονγκ, Γκέρνσεϊ, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρουμανία.

Τέλος, μία ενεργή μερίδα είχαν οι παρακάτω χώρες: Παρθένα Νησιά Αγγλίας, Ολλανδία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο και Καναδάς.

Αγορές

Σε επίπεδο αγορών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η Κύπρος με 370 ενεργές μερίδες. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 32 κωδικούς και την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 13 κωδικούς.

Κάτω από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Γαλλία (8), Βουλγαρία (7), Γερμανία (6), ΗΠΑ (6), Καϋμάν Νησιά (6), Ισπανία (4), Ελβετία (4), Νησιά Μάρσαλ (4), Λιβερία (4), Τσεχία (3), Ιταλία (3), Αλβανία (3), Τουρκία (3), Αυστραλία (3), Ιρλανδία (2), Δανία (2), Αυστρία (2), Παρθένα Νησιά Αγγλίας (1), Ολλανδία (1), Λιχτενστάιν (1), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Ιορδανία (1), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) και Ρουμανία (1).

Πωλήσεις

Στο πεδίο των πωλήσεων, τους περισσότερους ενεργούς κωδικούς είχε η Κύπρος με 315, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 30 και το Λουξεμβούργο με 14.

Λιγότερες από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Γερμανία (9), Γαλλία (9), Καϋμάν Νησιά (8), ΗΠΑ (7), Βουλγαρία (6), Νησιά Μάρσαλ (5), Ελβετία (4), Λιβερία (4), Αυστραλία (4), Ιρλανδία (3), Αυστρία (3), Τσεχία (2), Ισπανία (2), Αλβανία (2), Τουρκία (2), Ιταλία (1), Βέλγιο (1), Καναδάς (1), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Ιορδανία (1), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) και Ρουμανία (1).

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 09 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.