ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β. Λαζαράκου (Επ. Κεφαλαιαγοράς): Τι είπε για MLS-εποπτεία-μετοχές σε αναστολή Κύριο

14:40 - 20 Οκτ 2020 | Αναλύσεις
Β. Λαζαράκου (Επ. Κεφαλαιαγοράς): Τι είπε για MLS-εποπτεία-μετοχές σε αναστολή
Στις προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και σε κρίσιμα θέματα της αγοράς, αναφέρθηκε το προεδρείο της, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.

Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, κα Βασιλική Λαζαράκου, τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα.

Οι βασικοί άξονες

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς, διεθνούς και ανταγωνιστικού πεδίου για την ελληνική αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και στην ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς μέσω της διευκόλυνσης εναλλακτικών επενδύσεων και την άρση των φορολογικών αντικινήτρων.

Δεύτερη προτεραιότητα για την Επιτροπή είναι η ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με την κα Λαζαράκου, μέσω ελέγχων με μεγαλύτερη συχνότητα σε εποπτευόμενους φορείς, περισσότερες υποδείξεις και πρακτικές.

Τέλος, τρίτη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσονται πλατφόρμες για την καλύτερη αξιοποίηση δεδομένων και την αναβάθμιση των συστημάτων.

Τι θα γίνει με τις εισηγμένες σε αναστολή

Σε ερώτηση του Reporter.gr για τις εισηγμένες, που βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης, η κα Λαζαράκου απάντησε πως πρέπει να διερευνηθεί το χρονικό διάστημα, υπό το οποίο βρίσκονται σε αναστολή. Αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε και κατόπιν αναλυτικής εξέτασης, αλλά και συζήτησης με το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα κινηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου αυτές οι μετοχές να διαγραφούν. Όπως διευκρίνισε η β' αντιπρόεδρος, κα Αναστασία Στάμου, υπάρχουν διάφορα στάδια, τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν για να διαγραφεί μία μετοχή και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι μέτοχοι. "Είμαστε σε συνεργασία με το Χ.Α. για να δούμε ποιες εταιρείες θα πάρουν σειρά για διαγραφή. Η αναστολή διαπραγμάτευσης είναι ένα προσωρινό μέτρο" επεσήμανε.

Εποπτεία κρυπτο-assets

Η κα Στάμου μίλησε και για πρωτοβουλίες επέκτασης εποπτείας, που αναλαμβάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ανάμεσα σε αυτές είναι η digital ταυτοποίηση των εξ αποστάσεως πελατών και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών εικονικών νομισμάτων για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. Η ίδια γνωστοποίησε ότι σύντομα θα εκδοθεί απόφαση για την καταγραφή, μέσω ενός ενιαίου μητρώου, όσων παρέχουν υπηρεσίες κρυπτο-assets, με στόχο να εντοπιστεί το πεδίο εφαρμογής.

MLS

Για την υπόθεση της MLS, η οποία, όπως και η Folli Follie ισχυρίστηκε πως δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τον ελεγκτή για να πάρει το πόρισμα, η κα Λαζαράκου σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληροφόρηση στο επενδυτικό κοινό για τις διαδικασίες, χωρίς να μπορούν να ειπωθούν πολλά για την ώρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Μνημόνιο συνεργασίας με ΕΛΤΕ

Αναφορά έγινε, επίσης, από τον α' αντιπρόεδρο, κ. Νικόλαο Κονταρούδη στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΕΛΤΕ για μία αποτελεσματικότερη εποπτεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 20 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.