ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα αποφάσεων για τους δείκτες MSCI με διπλό ελληνικό ενδιαφέρον Κύριο

12:10 - 10 Νοε 2020 | Αναλύσεις
Ώρα αποφάσεων για τους δείκτες MSCI με διπλό ελληνικό ενδιαφέρον
Σήμερα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αναμένονται οι ανακοινώσεις της Morgan Stanley Capital International, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των παγκόσμιων δεικτών της, με το ελληνικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις μετοχές των Motor Oil και Mytilineos.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI θα λάβουν χώρα (ημερομηνία rebalancing) την 30η Νοεμβρίου (effective date of rebalancing).

Στα καθ' ημάς, αρχικά, σε ότι αφορά τη Motor Oil τα πράγματα είναι αρκετά καθαρά, καθώς η κυρίαρχη αίσθηση – εκτίμηση της αγοράς είναι ότι η μετοχή της θα βρεθεί εκτός MSCI Greece Standard τροφοδοτώντας την έντονα πτωτική πορεία της μετοχής. Η μετοχή έχει διολισθήσει σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ οι απώλειες το τελευταίο τρίμηνο προσεγγίζουν το 20%. Όπως εκτιμούν αναλυτές, η έξοδος της μετοχής από τον MSCI Greece Standard θα πυροδοτήσει εκροές ύψους 30 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της Motor Oil διαμορφώνεται κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Για την Mytilineos, η αγορά προεξοφλεί την είσοδο της μετοχής στον περίφημο δείκτη, σημειώνει άνοδο κοντά στο +20% το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο το πώς ο MSCI επιλέγει το ποιος θα ανέβει και ποιος θα κατέβει κατηγορία είναι εξαιρετικά ασαφές. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά είναι πιο κοντά από ποτέ στην αναβάθμιση. Aξίζει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 1988 που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών από την MSCI Inc., συμμετείχε με 5,3% και η Πορτογαλία με 8,5%. Το ποσοστό της εγχώριας αγοράς είναι tracking error για τους διαχειριστές που ακολουθούν τους δείκτες της MSCI.

Εάν η διαγραφή της Motor Oil λάβει χώρα, κάτι που η αγορά προεξοφλεί εδώ και πολλές συνεδριάσεις, και υπάρξει είσοδός της στο μικρότερο δείκτη MSCI Small Cap Greece χωρίς αναπλήρωσης της από κάποιον άλλο τίτλο, αυτό θα είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την ευρύτερη αγορά. Η συμμετοχή της Motor Oil στο δείκτη MSCI Greece Standardd είναι της τάξεως του 10% και οι άλλες τρεις μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo συμμετέχουν με 42%, 24% και 24%, αντίστοιχα.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη MSCI EM των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets) μειώνεται σίγουρα κατά 0,01% και επίσης θα υπάρξει και μείωση της στάθμισης της χώρας στο δείκτη MSCI EMEA (Europe, Middle East και Africa), σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Εκτιμάται ότι η συμμετοχή της Motor Oil στο δείκτη MSCI EMEΑ είναι 0,10% και στο δείκτη MSCI EME 0,20%.

Οι πιθανές εκροές προϋπολογίζονται σε 32,80 εκατ. δολάρια και αφορούν τους τίτλους της Motor Oil. Το συνολικό πρόσημο του rebalancing θα είναι αρνητικό αν δεν υπάρξει έκπληξη με την εισροή άλλης συμμετοχής και θα αφήσει τον εγχώριο δείκτη με μόλις τρεις μετοχές. Να σημειωθεί ότι οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν στους δείκτες αναφοράς των αναδυόμενων αγορών της MSCI Inc. να περιέχουν μικρότερο αριθμό των τριών συμμετοχών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 10 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.