ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεργοί κωδικοί στο Χρηματιστήριο από κάθε σημείο του πλανήτη Κύριο

07:55 - 18 Νοε 2020 | Αναλύσεις
Ενεργοί κωδικοί στο Χρηματιστήριο από κάθε σημείο του πλανήτη
Σε κάθε σημείο του πλανήτη μπορεί να βρεθεί ένας ενεργός κωδικός, που συμμετέχει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τον Οκτώβριο του 2020 αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα εκτός συνόρων. Εντύπωση προκαλούν εξωτικές χώρες, που έστω και με περιορισμένη συμμετοχή έχουν επενδυτικούς κωδικούς στο Χ.Α., όπως είναι τα Καϋμάν Νησιά, τα Νησιά Μάρσαλ, το Γκέρνσεϊ και οι Σεϋχέλλες.

Οι συγκεκριμένες χώρες εντάσσονται στους φορολογικούς παραδείσους, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα ελληνικής συμμετοχής από απομακρυσμένα κράτη, αρκετά μακριά από την Ευρώπη, λόγω μετανάστευσης.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τους επενδυτικούς κωδικούς, σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του AXIA Numbers, τον Οκτώβριο οι ενεργές μερίδες ανήλθαν συνολικά στις 997, με τις 564 να αφορούν αγορές και τις 433 να αφορούν πωλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι κωδικοί τον Σεπτέμβριο είχαν φτάσει τους 930. Σε επίπεδο αγορών, οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Οκτώβριο προήλθαν από 27 χώρες και σε επίπεδο πωλήσεων από 26 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων ήταν η Κύπρος με 728. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 66 κωδικούς και στην τρίτη θέση με 37 κωδικούς είναι το Λουξεμβούργο. Με 21 επενδυτικές μερίδες ακολουθούν οι ΗΠΑ, εν συνεχεία βρίσκουμε τη Γαλλία με 20, τη Γερμανία με 16, τα Καϋμάν Νησιά με 15, τη Βουλγαρία με 11 και τα Νησιά Μάρσαλ με 10.

Έπειτα, ακολουθούν οι παρακάτω χώρες: Ελβετία (9), Ιρλανδία (8), Ισπανία (7), Λιβερία (5), Αυστρία (5), Τσεχία (4), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (4), Τουρκία (4), Αυστραλία (4), Αλβανία (4), Ολλανδία (3), Καναδάς (3) και Δανία (3).

Με 2 ενεργές μερίδες συμμετείχαν το Χονγκ Κονγκ και το Γκέρνσεϊ, ενώ μία ενεργή μερίδα είχαν οι παρακάτω χώρες: Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Κουβέιτ, Σεϋχέλλες και Ιορδανία.

Αγορές

Σε επίπεδο αγορών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η Κύπρος με 425 ενεργές μερίδες. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 33 κωδικούς, την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 20 κωδικούς, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με 11 κωδικούς.

Κάτω από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Γερμανία (9), Καϋμάν Νησιά (7), Βουλγαρία (6), Ισπανία (5), Νησιά Μάρσαλ (5), Ιρλανδία (4), Αλβανία (4), Αυστρία (3), Τσεχία (2), Ελβετία (2), Ολλανδία (2), Λιβερία (2), Δανία (2), Τουρκία (2), Αυστραλία (2), Νορβηγία (1), Λιχτενστάιν (1), Καναδάς (1), Χονγκ Κονγκ (1), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1), Γκέρνσεϊ (1) και Ιορδανία (1).

Πωλήσεις

Στο πεδίο των πωλήσεων, τους περισσότερους ενεργούς κωδικούς είχε η Κύπρος με 303, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 33, το Λουξεμβούργο με 17 και οι ΗΠΑ με 10.

Τέλος, λιγότερες από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Γαλλία (9), Καϋμάν Νησιά (8), Γερμανία (7), Ελβετία (7), Βουλγαρία (5), Νησιά Μάρσαλ (5), Ιρλανδία (4), Λιβερία (3), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3), Τσεχία (2), Ισπανία (2), Καναδάς (2), Αυστρία (2), Τουρκία (2), Αυστραλία (2), Ολλανδία (1), Βέλγιο (1), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Δανία (1), Κουβέιτ (1) και Σεϋχέλλες (1).

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.