ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Standard and Poor's αναβάθμισε σε «Β» τη ΔΕΗ

16:27 - 27 Νοε 2020 | Αναλύσεις
Η Standard and Poor's αναβάθμισε σε «Β» τη ΔΕΗ
Σε Β από Β- αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ ο οίκος Standard and Poor's, ο οποίος παράλληλα θέτει σταθερό outlook στην αξιολόγηση, με αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την επιχείρηση ώστε να βγει στην αγορά για την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου με καλύτερους όρους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔEΗ στην αγορά και τα βελτιωμένα θεμελιώδη στην ελληνική αγορά ενέργειας έχουν αναδιαμορφώσει την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας, μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. 

Ο οίκος αναμένει σημαντική ενίσχυση των EBITDA και μείωση του χρέους εν μέσω υψηλότερης κερδοφορίας, καθώς η ΔEΗ επιταχύνει το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων και των μονάδων που λειτουργούν με λιγνίτη και επικεντρώνεται στην αγορά λιανικής. 

Το σταθερό outlook σημαίνει ότι η S&P αναμένει πως το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔEΗ θα αποδώσει, με ενίσχυση της ρευστότητας, αύξηση των περιθωρίων και υψηλές επενδύσεις, με τον δείκτη χρέους προς EBITDA να κινείται περί το 6 στο τέλος του 2022.

«Αναμένουμε ότι η μετατόπιση του συνδυασμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αμείβεται βάσει μακροπρόθεσμων συμφωνιών, θα έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία. Σημειώνουμε ότι οι μονάδες λιγνίτη είχαν συντελεστή επιβάρυνσης 29% το 2019, με περισσότερο από το 70% των μονάδων της ΔΕΗ να είναι παλαιότερες των 20 ετών και 50% παλαιότερες των 30 ετών», προσθέτει η S&P.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 27 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.