ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων 9μήνου των εισηγμένων εταιρειών Κύριο

12:33 - 21 Δεκ 2020 | Αναλύσεις
Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων 9μήνου των εισηγμένων εταιρειών
Αρκετά καλύτερα από τις εκτιμήσεις τα «πήγαν» σε γενικές γραμμές οι εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εξέλιξη που συνέβαλε στη βελτίωση των αποτιμήσεων αρκετών από αυτές από τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία 125 εισηγμένων, οι πωλήσεις κατέγραψαν λόγω της πανδημίας σημαντική υποχώρηση 20,56% και κατήλθαν στα 33,12 δισ. ευρώ από 41,7 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), μειώθηκαν 25,25% διαμορφούμενα στα 3,82 δισ. ευρώ από 5,11 δισ. ευρώ.

Βελτιωμένα ήταν τα αποτελέσματα και όσων είχαν ή απέκτησαν δραστηριότητα στα είδη προσωπικής φροντίδας, ενώ ο κλάδος των πλαστικών έδειξε μεγάλες αντοχές, όπως επίσης και ο κλάδος της πληροφορικής.

Αφενός, πρόκειται για εταιρείες με περιορισμένο τζίρο και όγκο συναλλαγών, ευάλωτες σε βραχυπρόθεσμες εξελίξεις και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από συγκεκριμένους παράγοντες, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί και τις ακραίες μεταβολές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και τα τριψήφια ποσοστά.

Από την άλλη πλευρά, συμπεριλαμβάνονται και κραταιές εταιρείες, οι οποίες επηρεάστηκαν και συνεχίζουν να επηρεάζονται ευρύτατα από την υγειονομική κρίση της νόσου Covid-19. 

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Πολύ ικανοποιητική ήταν και η εικόνα των αποτελεσμάτων της Mytilineos, της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, οι οποίες όχι μόνο άντεξαν, αλλά αντίθετα εξέπληξαν με τις επιδόσεις τους. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ και του Τιτάνα έδειξαν αντοχή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και βελτίωση σε σχέση με το 2019. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα αποτελέσματα της Coca Cola και της ΕΧΑΕ που είχε φτάσει η χρηματιστηριακή της αξία να υπολείπεται αυτού.

Αυξημένα κέρδη που ικανοποίησαν την επενδυτική κοινότητα εμφάνισαν και οι εξής εισηγμένες: Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Κρι-Κρι, Flexopack, Παπουτσάνης, Revoil, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων και Lavipharm.

Από την άλλη πλευρά, λόγω της υποχώρησης της κατανάλωσης και των τιμών του πετρελαίου, αρνητικά αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας εμφάνισαν ΕΛΠΕ και Motor Oil. Επιπλέον, η μείωση του τουρισμού επηρέασε την Aegean, η οποία εμφάνισε μεγάλες επίσης ζημιές και έχει ζητήσει κρατική ενίσχυση. Προβληματισμός επικρατεί, επίσης, για τα οικονομικά αποτελέσματα του κατασκευαστικού κλάδου. Ζημιές είχαν και οι ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και οι ξενοδοχειακές ή όσες σχετίζονται με τον τουρισμό.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στην πορεία που θα έχουν οι εισηγμένες το 2021, καθώς αναμένεται να εισρεύσουν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ακόμη αναμένεται και αύξηση του ΑΕΠ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 21 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.