ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch Ratings: ΒΒ- και σταθερό outlook για τη ΔΕΗ

23:06 - 23 Δεκ 2020 | Αναλύσεις
Fitch Ratings: ΒΒ- και σταθερό outlook για τη ΔΕΗ
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Fitch Ratings, αξιολόγησε τη ΔΕΗ με «BB-» και με σταθερό outlook, ενώ η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι η πρώτη στα χρονικά για την Επιχείριση από αυτόν τον οίκο.

Η αξιολόγηση της ΔΕΗ αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, το ευμετάβλητο και σχετικά αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ καταγράφει ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων και ιδιαίτερα υψηλής μόχλευσης. Είναι επόμενο λοιπόν να επηρεάζονται αρνητικά οι καθαρές ταμειακές ροές καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Fitch, η αξιολόγηση αντανακλά την πλήρως ενσωματωμένη επιχειρηματική δομή της ΔΕΗ, τη δεσπόζουσα θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, μετά τη στρατηγική της επανατοποθέτησης της εταιρείας, σε συνδυασμό με εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της Ενέργειας στην Ελλάδα από το 2019.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει τους εν τω συνόλω μετρίως ισχυρούς δεσμούς πλέον με το Ελληνικό Δημόσιο (BB / Stable), συμπεριλαμβανομένων ισχυρών ενδείξεων απτής υποστήριξης και μέτριας συστηματικής συνάφειας σε περίπτωση αθέτησης.

Τέλος, το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της Fitch για σταθεροποίηση των EBITDA σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2021-2023, λαμβανομένης υπόψη της επικείμενης κατάργησης των λιγνιτικών μονάδων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε σχετικά:

«Η τοποθέτηση της ΔΕΗ σε βαθμίδα ΒΒ- από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch αποτελεί άλλη μία κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 18 μήνες, για να βάλουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού και να την οδηγήσουμε στη θέση που της αξίζει, ανάμεσα στις μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους. Το γεγονός ότι η Fitch συμπεριέλαβε στο “ραντάρ” της για πρώτη φορά τη ΔΕΗ αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς. Έτσι, μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s η αξιολόγηση με ΒΒ- από τη Fitch τοποθετεί πλέον τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, προσβάσιμη από επενδυτές, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της. Είναι μία κίνηση που αποδεικνύει πως η αναγέννηση της ΔΕΗ είναι προς όφελος όλων. Των μετόχων μας, των πελατών μας, της εθνικής οικονομίας και συνολικά της κοινωνίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 00:13 - 24 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.