ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα εποχή για την Ελλάκτωρ: Το «όραμα» των Ολλανδών-Oι ανακατατάξεις Κύριο

09:03 - 04 Ιαν 2021 | Αναλύσεις
Νέα εποχή για την Ελλάκτωρ: Το «όραμα» των Ολλανδών-Oι ανακατατάξεις
Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ ΑΕ, με αντικείμενο την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ύστερα από σχετικό αίτημα του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest, που κατέχει το 26,7% της εισηγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μεταβολές που έλαβαν χώρα στις 18 και 23 Δεκεμβρίου του 2020, το άμεσο ποσοστό των Ολλανδών διαμορφώθηκε σε 14,1761%, δηλαδή 30.375.397 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές. Λαμβάνοντας υπόψη και το δικαίωμα προαίρεσης (call option), το οποίο αφορά το 12,54% των μετοχών που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας, το δυνητικό ποσοστό του Reggeborgh ανέρχεται στο 26,7%, δηλαδή σε 57.257.420 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Στο τέλος του 2020 ανακοινώθηκαν και ορισμένες ανακατατάξεις στη διοίκηση της Ελλάκτωρ. Ειδικότερα, έγινε γνωστή η παραίτηση του αντιπροέδρου Δημήτρη Καλλιτσάντση και του ανεξάρτητου μέλους Μιχάλη Κατούνα. Η παραίτηση των δύο πρώην στελεχών είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή δύο νέων μελών, του Κωνσταντίνου Χατζηπαναγιώτη και του Αλέξανδρου Εξάρχου. Ταυτόχρονα, στη θέση του αντιπροέδρου ορίστηκε το μέχρι πρότινος μέλος Παναγιώτης Δουμάνογλου.

Η παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση επήλθε ως συνέχεια της διαφορετικής προσέγγισης που είχε με τον αδερφό του και διευθύνοντα σύμβουλο, Αναστάσιο Καλλιτσάντση, ως προς τη στρατηγική που θα πρέπει να υιοθετηθεί στον Όμιλο. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση (Αναστάσιος και Δημήτρης) πρόσφατα προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία πώλησης 39,2 εκατ. μετοχών στην Invesco Finance, η οποία ελέγχεται από τους Ιωάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου. Εφόσον η πώληση εκτελεστεί έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021, τότε η συμμετοχή των αδερφών Καλλιτσάντση σχεδόν θα μηδενιστεί.

Όσον αφορά τη δεσμευτική συμφωνία πώλησης, οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης είχαν προβεί στην αγορά του 5% των μετοχών του Ομίλου, το οποίο άνηκε στους αδερφούς Δημήτρη και Αναστάσιο Καλλιτσάντση. Μετά τη δεσμευτική συμφωνία αγοράς του επιπλέον 18,3%, το ποσοστό των Καϋμενάκη – Μπάκου θα διαμορφωθεί στο 23,3%. Η αγορά του επιπλέον ποσοστού θα γίνει και πάλι από το νομικό πρόσωπο Pemanoaro Limited, το οποίο ελέγχεται από κοινού από τους αδερφούς Καλλιτσάντση. Πρόκειται για ποσοστό, το οποίο είχε ενεχυριαστεί από το fund Farallon που έχει χρηματοδοτήσει με 50 εκατ. ευρώ την πρωτοβουλία Change4Ellaktor (μέσω της οποίας η διοίκηση της εταιρείας περιήλθε στον έλεγχο των κ.κ. Καλλιτσάντση).

Τέλος, εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest πρότεινε πέντε πρόσωπα, που θα απαρτίσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ. Πρόκειται για τους Γιώργο Μυλωνογιάννη, Αριστείδη (Άρη) Ξενόφο, Δημήτριο Κονδύλη, Κωνσταντίνο Τούμπουρο και Αθηνά Χατζηπέτρου.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 04 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.